Május, egy krimi || Nincs időm olvasni kihívás

A verses hónap után nagyon örültem a májusi populárisabb témának. Az áprilist nem mondhatom sikeresnek, a könyvajánlóba kihelyezett kötetek közül elenyésző volt azoknak a száma, amit kézbe vettek a könyvtár olvasói. Sajnos ma már nagyon kevesen olvasnak verseket, pedig még léteznek igazi gyöngyszemek. Az év ötödik és egyben a tavasz legutolsó hónapjára igazi olvasói dömpingre számítok a krimiterén. Alapesetben is egy ma népszerű műfajról beszélünk, amit körülbelül tízből nyolc ember szeret. A zalaegerszegi (JAVTK) könyvtárban külön kiemelése van a bűnügyi könyveknek, így az oda betérő olvasók célirányosan tudnak abból válogatni. A tapasztalat azt igazolja, hogy nagyon jó döntés volt anno leválogatni a szépirodalomból ezeket a könyveket. 

Mi is a krimi?

A hivatalos meghatározás szerint a krimi az epika egy népszerű tematikus műfaja, amely a bűntények felgöngyölítésével, bemutatásával valamint azoknak a lélektani mikéntjével foglalkozik. Formáját tekintve inkább regény, ritkábban elbeszélés vagy dráma is lehet. Manapság a krimi esetében elmosódnak a műfajhatárok, gyakran csak a főszál alapján tudjuk kategorizálni a bűnügyi regények közé az egyes történeteket. Népszerűvé váltak a detektív regények, az orvosi krimik, a jogi krimik, és a politikai krimik. Ez a műfaj egyszerre szórakoztat és fejleszti az olvasó logikáját, mert a regény nyomozójával együtt mi is gondolkodunk a lehetséges elkövető kilétén, számos alternatívát gyártunk a gyilkosság elkövetéséről. Tudtátok, hogy az első krimi szerző Edgar Allan Poe volt, és az 1840-ben megjelent A Morgue utcai kettős gyilkosság című regény vélhetően az első bűnügyi történet? A krimi koronázatlan királynőjének a mai napig Agatha Christiet tartják, a Hercule Poirot és a Miss Marple szülőanyját. Hazánk legismertebb és talán az legidősebb krimi írója Lőricz L. László. 

NIOK - május, krimi


A #12honap12konyv csoport közös könyve a már klasszikusnak mondható Agatha Christie Az Ackroyd-gyilkosság című regény lett, melynek a közös megbeszélésre 2019. május 26-án vasárnap 20.00 órakor kerül sor. 

A bejegyzésem további részében öt olyan könyvet ajánlok, amik az olvasás során a szívemhez nőttek. 


R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 1. 

1858-ban Rómában egy német hercegnő, Katharina, mocskos titkokról próbálja lerántani a leplet, de számtalan akadályba ütközik. Marco Fiore, a megkeseredett, hitehagyott, ópiumfüggő egyházi nyomozó kapja a lehetőséget, hogy felgöngyölítse a Sant' Ambrogio zárdában folyó kegyetlen, parázna játékokat. A bűnösök mind magas rangú egyházi személyek, akik saját és egymás érdekeit akár gyilkosságok árán is képesek megvédeni. A szálak a kolostor rendfőnöke, Maria Luisa nővér kezében futnak össze, akit senki nem mer megvádolni. Marco igyekszik rájönni a titok nyitjára, de tudja, egyedül kevés ehhez a feladathoz. Egy véletlen folytán találkozik a gyönyörű, de szorult helyzetben lévő Blancával, és ráveszi, hogy segítsen neki a nyomozásban. A lány jelentkezik a zárdába, hogy bizonyítékot szerezzen Maria Luisa nővér pokoli tevékenységére. A történetet valós események ihlették. R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza. (Forrás: moly.hu)

"A Mennyei bűnökre két szó illik a legjobban: az ámulat és a döbbenet. Valóságos fizikai fájdalmat éreztem, amikor véget ért az első rész."

A könyvről írt recenzióm a IDE kattintva elolvasható:


Guillaume Musso: Holnap 

Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni.Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó. (Forrás: moly.hu)

"Vajon meddig lehet büntetlenül kijátszani a sorsot, keresztezni a terveit? A főhősnek milyen árat kell majd fizetnie azért, amiért dacolni akart az idő törvényeivel, és elkerülni a végzetét?" 

A könyvről írt recenzióm a IDE kattintva elolvasható:


Sienna Cole: Lefelé a folyón 

2002 májusában megdöbbentő vallomás söpört végig az Egyesült Államokon. A fiatal és mélyen megsebzett Alice Carrington olyan titkot hozott nyilvánosságra, mely felbolygatta és felháborította az egész országot. Alice megrettent a felelősség súlyától, és a szökést választotta, de elképzelni sem tudta, hogy tettei milyen események láncolatát indítják el. Olyan sorsokat csomózott össze, melyeknek sosem kellett volna találkozniuk. Lynn Walker pincérnőként dolgozik Hohenwaldban, egy isten háta mögötti tennesseei településen, és egyetlen célja, hogy valóra válthassa lánya álmait. Frank Carrington újságíró és családapa, aki megszállottan küzd gyermeke igazáért. Jeffrey Mills zseniális tehetséggel megáldott, ám nehéz sorsú festőművész, akit egy személyes tragédia pályája feladására késztet. Az egyetlen közös nevező hármuk életében Alice titka, melyet csak az idő és hármuk külön-külön kibomló, majd egymásba kapcsolódó élete oldhat meg. Sienna Cole, a hatalmas sikerű Négyszáz nap szabadság című regény szerzője páratlanul izgalmas, mély drámával átitatott lélektani thrillerében végigkalauzol a tizenöt éves rejtély kibogozásán. (Forrás: moly.hu)

"Alaposan a földbe döngölt ez a regény."

A könyvről írt recenzióm a IDE kattintva elolvasható:


Ker Dukey - K. Webster: Pretty Stolen Dolls 
Ellopott babácskák 

Szép kis babácskáit Benny nagyon szereti,
Mindaddig, míg azok szót fogadnak neki.
Hajukat fésüli, őket szép ruhába bújtatja,
Hogy tökéletességük semmi ne sújthassa.
Ha eljön az éj, velük játszadozni szeret,
Egyikük félénk, de a másik harcol és fenyeget.
Mikor aztán kedvence futásnak ered,
Hiába ígér a másik baba szépeket,
Benny szíve megtört, szeméből könny csorog,
hasztalan küzd, hisz nem férfias dolog.
Kedvence az övé, vissza kell kapnia
vagy a másiknak meg kell lakolnia. 
(Forrás: moly.hu)


"A gyönyörű borító mögött egy brutális, ép ésszel fel nem fogható történet lapul."

A könyvről írt recenzióm a IDE kattintva elolvasható:


Kondor Vilmos: Budapest noir 

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel. (Forrás: moly.hu)


"Már a fülszöveg is sokat sejtett a könyvről, nem egy mai krimit olvashattunk, ahol a rettegésé a főszerep, hanem itt a fifikáé, a gondolkodásé és a kitartásé az érdem."

A könyvről írt recenzióm a IDE kattintva elolvasható:


Olvasásra fel!

Találkozunk júniusban a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárakban a folyamatosan frissülő könyvajánlókat.

Adri















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!