R. Kelényi Angelika: Mennyei ​bűnök || Riva nővérek 1.


Röviden a történetről: 

"1858-ban Rómában egy német hercegnő, Katharina, mocskos titkokról próbálja lerántani a leplet, de számtalan akadályba ütközik. Marco Fiore, a megkeseredett, hitehagyott, ópiumfüggő egyházi nyomozó kapja a lehetőséget, hogy felgöngyölítse a Sant' Ambrogio zárdában folyó kegyetlen, parázna játékokat. A bűnösök mind magas rangú egyházi személyek, akik saját és egymás érdekeit akár gyilkosságok árán is képesek megvédeni. A szálak a kolostor rendfőnöke, Maria Luisa nővér kezében futnak össze, akit senki nem mer megvádolni. Marco igyekszik rájönni a titok nyitjára, de tudja, egyedül kevés ehhez a feladathoz. Egy véletlen folytán találkozik a gyönyörű, de szorult helyzetben lévő Blancával, és ráveszi, hogy segítsen neki a nyomozásban. A lány jelentkezik a zárdába, hogy bizonyítékot szerezzen Maria Luisa nővér pokoli tevékenységére. A történetet valós események ihlették. R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza." (Forrás: MOLY.HU)

Már a sokadik könyvet olvastam R. Kelényi Angelikától, így bátran ki merem jelenteni, hogy a romantikus történelmi regények egyik koronázatlan királynője. Megtalálta a saját hangját ebben a műfajban, és amit csinál, arra nincsenek megfelelő szavak. A sorokat átszövi a hivatástudat, szívét-lelkét beleadja minden könyvébe. Kalandosabbnál kalandosabb szituációkba repíti az olvasóit, egyszer Csejtén, Velencében és majd Párizsban találtuk magunkat, most a legújabb sorozatának a helyszíne Róma lett. A gyönyörű leírásoknak köszönhetően pillanatokon belül a kornak megfelelő öltözetben sétáltam Róma utcáin. Angelikának köszönhetően a Sant' Ambrogio zárda falai közé is betekintést nyertem, ahol a hercegnő gyötrelmeit a saját szememmel láthattam, minden érzékszervemmel éreztem, hogy én is jelen voltam. Nemcsak ezen az egy helyen fordultam meg, hanem Blanca szerény otthonában is, ahol két húgát tisztességesen nevelte, ahol a háziúr kihasználta a lány szegénységét és a kétségbeesését, ahol egyszer csak tragikus hirtelenséggel egyik pillanatról a másikra változott meg az élete. Angelika neve garancia az igényes megfogalmazásra és a logikusan felépített cselekményszálra. A Riva nővérek egy két részből álló történet, amelynek az első részéből megismerhetjük a fő- és a mellékszereplők életét, akiknek a későbbiekben kulcsfontosságú szerepük lesz. Továbbá itt egy súlyos egyházi gyalázásra is fény derül, majd ennek a felgöngyöléséről fog szólni a Riva nővérek 2. Egyik este olyan megérzésem támadt, hogy azok a szereplők, akik az első részben éppen csak megmutatták magukat sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak majd a záró kötetben. Hamarosan ez is kiderül, hiszen 2019. március 30-án jelenik meg a Mennyei bűnök második része. 

Nagyon nagy kedvencem az olyan történet, ahol felváltva több szálon futnak az események, majd egy ponton ezek a különálló történetek találkoznak, és onnantól egy egységet képeznek. Ebben a regényben is ez történt. Angelikáról elmondható, hogy könyvről-könyvre egyre nívósabb alkotásokat tesz le az asztalra. Egyik könyvét sem lehet a másikhoz hasonlítani, mindegyik külön életet él, és sokkal jobb az előzőnél. Korábban azt hittem, hogy Flóra és Mariani történeténél jobbat soha nem fogok olvasni, és láss csodát, Balanca Riva és Marco Fiore párosa felülmúlja az előzőt. A férfikarakterről ebben az esetben sokkal több információt osztott meg a szerző az olvasókkal mint Marianiról. Mind a férfi, mind a női karakter erősebb minden eddiginél. Egy pillanatra gondoljunk csak bele, melyik fiatal nő képes mindarra, mint amit Balanca megtett eddigi élete során? Hát nem mindennapi lány ő. Angelika megalkotta azt a női mintát, amilyennek lennünk kellene, hogy egyről a kettőre jussunk az életben. Nézzünk csak a lány személyiségébe, és tekintsünk el a származásától, és a családi tragédiájától. Sikerült? Én belegondoltam, és a hideg futott végig a hátamon. Fiore karaktere a felszínen olyan, mint akit egy kalandra elképzeltünk magunk mellé. Az első pillanatra kialakul a vonzalom, a titokzatossága, a múltjában esett fájdalma teszi olyan elérhetetlenné, és pont emiatt csigázza fel a női nemet. A szerző a legapróbb részletekre is óriási hangsúlyt fektet. Élettel töltötte meg a szereplőit, és nemcsak úgy lógnak Róma atmoszférájában. A karaktereknek múltjuk, jelenük és jövőjük is van. 


https://pixabay.com/hu/photos/ap%C3%A1ca-zombi-rendelkezett-s%C3%B6t%C3%A9t-1623680/
A történet a 19. századi Olaszországban játszódik, így a témája nagyon sötét hangvételű, mellette meghökkentő és egyben megbotránkoztató. Amikor világossá vált számomra, hogy milyen üzérkedések zajlanak a Sant' Ambrogio zárda falai között, egyből a regény visszhangja jutott eszembe, hogy ha valamikor is eljut a papság fülébe, milyen óriási szentségtörést fognak belőle kihozni, és minden egyes szavát támadni fogják. Sajnos, az apácák sem szentek, ahogy ebből a regényből is kiderült, és hitelesnek tartom Angelika szavait, mert biztos forrásból tudom, hogy minden egyes regénye előtt alapos kutatómunkát végez, és olyan emberek között mozog, akik egyből szólnának neki, ha valami nem állja meg a helyét. Természetesen az írói fantázia is jelen van, de nem az alaptörténetben. A Mennyei bűnökre két szó illik a legjobban: az ámulat és a döbbenet. Valóságos fizikai fájdalmat éreztem, amikor véget ért az első rész, egy olyan pillanatba fagyott bele az olvasó, ami mindvégig a háttérben húzódott, és ettől a pillanattól válik még valóságosabbá. 

Összességében olyan érzésem volt, mintha egy 19. századi kosztümös filmet néztem volna meg! A fent leírtak után elsősorban R. Kelényi Angelika munkája után érdeklődőknek ajánlanám ezt a könyvet, továbbá a romantikus történelmi regény szerelmesei is egy újabb gyöngyszemet olvashatnak. Egyházi méltóságoknak tiszta szívvel nem merném ajánlani, mert az őáltaluk képviselt világnézet szöges ellentétben áll a regényben leírtakkal. De ettől függetlenül bárki nyugodtan olvassa el, és szeressen bele Angelika tollába.

A Mennyei bűnök 2. megjelenése: 2019. március 30. 

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Beleolvasnál a könyvbe? 
Akkor azt ITT megteheted.

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljd be az



A képek forrása: Az írónő szerzői oldala, valamit a Pixabay ingyenesen felhasználható képadatbázisa. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!