Sienna Cole: Lefelé a folyón



„Sienna Cole páratlanul izgalmas, mély drámával átitatott lélektani thrillerében végigkalauzol a tizenöt éves rejtély kibogozásán.” Alaposan a földbe döngölt ez a regény. Hihetetlen a történet, de akár minden szava igaz is lehet. Sienna előző regénye után erős váltásnak bizonyult a Lefelé a folyón című könyve. Sötét, komor alaptémát választott ezúttal. Nehéz ma újat és maradandót alkotni a thriller virágzó korában, de Sienna Colenak sikerült. A gyomromban érzem Frank fájdalmát, amikor szembesült a tizenöt éves titokkal, vele együtt üvöltöttem és sírtam. Erőteljes kezdéssel indul ez a figyelemre méltó thriller. Központi témája sokakból ellenszenvet válthat ki. A tanár-diák viszony manapság nem ritka, de ha fény derül a titokra, akkor óriási média visszhangja lesz az ügynek, ahogy a regényben is történt. Egy izgalmakban gazdag thriller függővé tudja tenni az olvasót!

Fülszöveg:

Te hiszel a sorsszerűségben?

2002 májusában megdöbbentő vallomás söpört végig az Egyesült Államokon. A fiatal és mélyen megsebzett Alice Carrington olyan titkot hozott nyilvánosságra, mely felbolygatta és felháborította az egész országot. Alice megrettent a felelősség súlyától, és a szökést választotta, de elképzelni sem tudta, hogy tettei milyen események láncolatát indítják el. Olyan sorsokat csomózott össze, melyeknek sosem kellett volna találkozniuk.

Lynn Walker pincérnőként dolgozik Hohenwaldban, egy isten háta mögötti tennesseei településen, és egyetlen célja, hogy valóra válthassa lánya álmait. Frank Carrington újságíró és családapa, aki megszállottan küzd gyermeke igazáért. Jeffrey Mills zseniális tehetséggel megáldott, ám nehéz sorsú festőművész, akit egy személyes tragédia pályája feladására késztet. 
Az egyetlen közös nevező hármuk életében Alice titka, melyet csak az idő és hármuk külön-külön kibomló, majd egymásba kapcsolódó élete oldhat meg.

Egy apa mindent elsöprő küzdelme elevenedett meg a mondatról mondatra. Ahogy megismertem Frank történetét, úgy sötétedett el előttem minden, lapról lappra zsugorodott össze a szívem, és állt görcsbe a gyomrom. Elképzelni sem tudtam, hogy milyen fájdalmat él át Alice családja az őt ért csapás következményében. Azt sem könnyű feldolgozni, hogy a gyönyörű szép, okos lányuknak viszonya volt egy nála sokkal idősebb férfival, aki ráadásul az iskolájának az igazgatója. A bomba felrobbanása után Alice felszívódott, többé senki nem hallott róla.

Három kulcsszereplője volt a regénynek, akiknek egyesével ismerhettük meg a múltjukat és ezzel együtt a jelenüket. Tizenöt év után mind a hárman találkoztak, és fény derült a szomorú valóságra. Mindenkit lehetett szeretni és utáni egyaránt, ahogy a történet haladt előre. Lynn történetének olvasása közben még sejtelmem sem volt, hogy hogyan fog ő kapcsolódni Alice-hoz. Megismerhettük a fiatal nő szomorú hányatott életét, amiből nincs elég ereje kiszakadni.

A következő egységben szembesültem a könyv központi témájával, amiről a fülszöveg is szólt. Alice bombaként robbantotta a hírt az igazgatóval való viszonyáról, majd egyik pillanatról a másikra eltűnt, és többé senki nem hallott róla. A lány családját ismerhettük meg ebben a részben, hogy milyen hatással volt rájuk a lányuk elvesztése, miket kellett a média tűzvonalában kiállniuk. A tragédia következtében a szemünk láttára hullott szét egy család, amit eddig is csak a lehelet tartott össze.

Kép forrása: ITT

Jeff élete sem nevezhető mindennapinak, múltja szomorú és viszontagságokkal teli. A meg nem értett művészek táborát erősíti. Ahogy a nagy művészeknek, úgy ő is végigjárta a szegénységtől a csillogásig a ranglétrát. A művészeti vénám miatt a leíró részeket nagyon kedveltem. Régebben én is nagyon sokat festettem, de az évek során kikopott az életemből. Jeff kitartóan harcolt az elképzeléséért, szembeszállt mindenkivel, aki próbálta ebben az útját állni. Paul lett a fiatal művész mentora, de inkább zsarnokoskodott felette, igyekezett megszabni, hogy mit és hogyan csináljon. Eljött az a pont kettejük életében, hogy a zsarnok nem tudta érvényesíteni az akaratán Jeff fölött, és megszakadt kettejük kapcsolata. 


Ahogy a szereplők életét megismerhettük, mindenki más és más életet élt, mégis volt egy közös pont az életükben, ami összehozta őket tizenöt évnyi gyötrelem után. Kiszámíthatatlanság járta át a könyvet, ettől vált bizarrá. A karakterábrázolás hiteles volt. Bármely szereplő élhetne akár a szomszédomban is. A történet is életszerűnek mondható. Néha olyan érzésem volt, mint ha a szemem előtt zajlanának az események. Alice helyzetébe tudtam képzelni magamat, átjárt a fájdalma és a szomorúsága. Nem számítottam arra, hogy ennyire mély nyomot hagy bennem a Lefelé a folyón című regény, de ahogy az utolsó oldal utolsó betűjéhez értem, onnantól nincs nyugvásom, csak ezen  jár az agyam, újra és újra átélem az eseményeket. 

Sienna Cole nagyon bravúrosan fűzte össze az egyes szereplők szálait, a legvégén gondosan elvarrta őket. Az utolsó oldalakra már nem tudtam eldönteni, hogy kit sajnáljak jobban. Mert végül is egy szerencsétlen baleset teljesen tönkretette egy ember életét, amit nem tudott már a későbbiekben egyenesbe hozni. Elég egy meggondolatlan pillanat, és minden addig felépített élet kártyavárként dől össze. 

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!