12 hónap 12 könyv || egy könyv, aminek a címe alliterál

@adrykacska 


Kedves Olvasók! 

Éljen május elseje …. mindenki más miatt örül ennek a szép napnak. Engem személy szerint az új téma csigázott fel a tavasz utolsó hónapjára. Szabados Ágnes ezen a szép napon egy olyan frappáns poszttal lepte meg a követőit, ami nem más, mint egy könyv, aminek a címe alliterál. Mindenki kedvéért tisztázzuk, mit is jelent az alliteráció? "Az alliteráció a költői nyelv, a poétika egyik eszköze. Egy alliterációban a versben egymást követő szavak első hangzója azonos. Ezt az eszközt a magyar költészet kiemelkedő alkotói gyakran használták, használják." A könyv címek esetében pl.: Digitális detox, Édes ébredés, Páratlan páros. Ebben a hónapban a költészet egyesül a könyvekkel. Első pillanatra azt hittem nem tudok majd alliteráló könyv címeket összegyűjteni a könyvtár és a blog olvasói számára. A jelenlegi helyzet miatt online formában történik ezeknek a könyveknek a kiajánlása a www.javk.hu oldalon illetve a közösségi média felületén keresztül. 

A bejegyzésemben három olyan könyvet ajánlok a követőm figyelmébe,
amit a témában olvastam a közel múltban. 

1. 
Catherine Price: Digitális ​detox 
Győzd le a mobilfüggőséget 

„"Ébredés ​után azonnal a mobilodért nyúlsz? Elalvás előtt pedig a telefon kijelzőjét látod utoljára? Kifolyik a kezedből az idő, amikor a közösségi oldalakat böngészed? Egyszóval telefonfüggő vagy? Ha igen, akkor ez a könyv neked szól!” 

A könyv hasznos tippek tárháza, megfogadandó ötletek vannak benne, csak a kérdés az, hogy jó kezekbe kerül-e a könyv, mert csak ott teljesedhet ki annak tartalma. A közhelyektől eltekintve kortól és nemtől függetlenül széles körben ajánlom a Digitális detox elolvasását. Sok esetben egy könyv kevés a leszokáshoz, de támpontokat adhat, a többi már az egyénen múlik. Az online világ a függőségre épít! Csak rajtunk áll, hogy segítkezünk-e benne vagy megálljt parancsolunk magunknak. 

Bővebben itt olvashattok a könyvről: 

2. 
R. Kelényi Angelika: Barcelona, ​Barcelona 

"Caroline Wood a londoni női magazin, a CBM főszerkesztőjének asszisztense. Nem túl változatos munkája mellett hobbiból gasztroblogot vezet, melyben próbálja kiélni az írás és a finom ételek iránti szenvedélyét. Az álma az, hogy a jövőben íróként dolgozhasson a neves újságnál, és ezt a főnöke előtt sem titkolja. Mivel 35 éves korára még mindig nem fedezték fel páratlan írói tehetségét, és boldog feleség sem lett belőle, tudja, tennie kell valamit az álmai megvalósításáért. Úgy dönt, hogy karrierjét és szerelmi életét egyetlen zseniális húzással pörgeti fel, ezért gondol egy merészet, és egy nyaralással egybekötött szakmai útra szánja el magát. Egyedül. Barátai féltik a magányos utazástól, de Caroline biztos benne, hogy Barcelonában rengeteget tanulhat önmagáról, és az új, életre szóló élmények mellett olyan blogot írhat utazásról, szerelemről, gasztronómiáról, mely végre felnyitja a főszerkesztő szemét is. Egyedül azonban még enni is unalmas, így egy szerinte korszakalkotó ötlettől vezérelve egy társkereső oldalon spanyol randipartnereket választ magának. Mindennapra egyet, így rögtön két legyet üt egy csapásra. Erősen hisz benne, hogy ez az utazás meghozza számára az áttörést, a cikkírói álomállást, és talán egy jóképű, szenvedélyes férfit is." 

Összességében az író felülmúlta minden elképzelésemet. Sokkal jobb lett, mint amit a marketing ideje alatt sejthettem a Barcelona, Barcelona című könyvről. Angelika nemcsak egy nő lelki vívódását mutatta be az olvasóknak, hanem mellette a főszereplő szemüvegén keresztül a katalán életérzést is megismerhettük itthon Magyarországon. Az olvasást követően elkezdtem a spanyol útikönyveket lapozgatni, mert egyszer látni szeretném egyszer mindazt, amit olvastam ebben a regényben. Elsősorban a női olvasóknak ajánlom R. Kelényi Angelika legújabb könyvét, ami egy könnyű esti kalandnak is megfelel. Ha még nem tudod melyik regényt vidd el magaddal nyaralni, akkor én ezt javaslom és garantálom, hogy nem fogod megbánni. A katalán nyár magával ragadt és soha többé nem enged el. 

Bővebben itt olvashattok a könyvről:

3.
Murakami Haruki: Különös ​könyvtár 

„Egy magányos fiú, egy titokzatos széplány és a megkínzott Birkaember szökésének története a világhírű Murakami Haruki lenyűgöző képzeletében létező, hátborzongatóan különös könyvtárból. Chip Kidd illusztrációival.” 

A története bájos és egyben bizarr is volt! Könyvtárosként elképedve olvastam az épület alatt húzódó pincehelyiségről és labirintusról, a magánzárkáról, ahova a tudásvággyal érkező olvasót zárja be az "öreg könyvtáros”, majd bizonyos idő elteltével szörnyű dologra készül ellene. Az olvasóra van bízva, hogy eldöntse, hogy valós vagy fiktív könyvtárról szól-e a mese. Számomra fiktív, mert tudom, hogy ez egy mese a felnőtteknek. 

Bővebben itt olvashattok a könyvről:

A moly.hu oldalra készítettem egy polcot, ahol a témának megfelelő könyveket helyeztem el. Mindenkinek jó böngészést és olvasást kívánok erre a hónapra is. Ide kattintva megtekinthetitek az listámat az alliteráló könyv címekről. 

Adri


2020 május

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!