⧪ Győzd le a mobilfüggőséget ⧪ Catherine Price: Digitális ​detox

forrás

Röviden a történetről

"Ébredés ​után azonnal a mobilodért nyúlsz? Elalvás előtt pedig a telefon kijelzőjét látod utoljára? Kifolyik a kezedből az idő, amikor a közösségi oldalakat böngészed? Egyszóval telefonfüggő vagy? Ha igen, akkor ez a könyv neked szól!

A Digitális detox praktikus és hasznos útmutató, hogy mindössze 30 nap alatt legyőzhesd a mobiltelefon-függőséget – és közben újra a kezedbe vehesd életed irányítását. A legújabb kísérletek szerint a telefonunkkal töltött jelentős mennyiségű idő befolyásolja az elmélyült gondolkodást, az információk befogadását és feldolgozását, illetve az új emlékek kialakításának képességét. Ráadásul a telefon minden rezgése fokozza a stresszt. Catherine Price hiánypótló könyvében feltérképezi, hogyan hat a folyamatos elérhetőség az agyra, a testre, a társas kapcsolatokra és a társadalomra, és neked szegezi a kérdést, hogy tulajdonképpen mennyi időt is szeretnél a telefonoddal tölteni. A szerző 30 napos, könnyen követhető terve segít felismerni a céljaidat, a fontossági sorrendet és a rossz szokásokat, segít rendet vágni az alkalmazások között és az e-mail-fiókodban, és lehetővé teszi, hogy időt takaríts meg. Nem kell mindörökre lemondanod a telefonodról: elég, ha megtanulod tudatosabban használni, és megtanulsz tudatosabban dönteni arról, mivel is töltöd életed értékes perceit." 
Nagyon érdekes volt olvasni ezt a szakkönyvet, amit szintén a zalaegerszegi könyvtárból kölcsönöztem ki, korábban felfigyeltem erre a kincsre, ami a ma emberének állít nem is olyan görbetükröt a kütyüs életével kapcsolatban. Mindegy ki, mit mond, de 2020-ra a társadalmunk jó 80%-a okoseszköz függő lett. Köztük én is, nem tagadom, mert reggel a telefon az első amire ránézek és napközben is nagyon sokat van a kezemben, vagy annak a közelében, este lefekvés előtt még egyszer ránézek, ha éjjel megébredek, ami az utóbbi hónapokban gyakran előfordult akkor a okostelefon nyomkodással próbálom magam visszaaltatni. Azzal is tisztában vagyok, hogy ez nem normális, de nézzük csak meg a szűk környezetünket, ott ugyanez a jelenség játszódik le. Kár tagadni! 

A kezemben lévő könyv két nagy fejezetből áll: 
  1. ébresztő
  2. a szakítás
Mind a kettő hasznos és sok mindenre ráébreszti az embert. Naivság vagy sem, de nem gondoltam volna, hogy telefont direkt úgy tervezték meg, hogy függőséget okozzon, főleg a mai gyors és óriási tárhellyel rendelkező társaikat. Ezt a függőséget sok szakember már a drogok okozta hatással azonosítja, lássuk csak be milyen szörnyű világot élünk. A legnagyobb dopamin a közösségi média, már szinte késztetést érzünk arra, hogy minden információt azonnal a magunkénak tudjunk. Az innen érkező ingerek felületessé tesznek bennünket, a figyelmünk megváltozik ahogy az agyunk is kevésbé dolgozza fel az érkező információ tengert. Minden érzékszervűnkre hat a mobiltelefon, de most sokkal inkább az interneten található adathalmazra gondolok. Amióta az okostelefonok világát éljük csak a munka és a tanulmányaim miatt ülök le a laptopom elé, az összes többi online teendőket a kezemben lévő telefonról intézem. 

Kizárólag, csak a tudatosság mentheti meg a társadalmunkat a digitális detox sötét bugyraitól. 

A könyv második része a felismert problémát próbálja orvosolni. Az elszakadás mindösszesen négy hetet vesz igénybe, ami egy folyamatot foglal magába. Lépésről lépésre leszünk tudatos használói a zsebünkben lévő online világnak. A szakítás lépéseit érdemes betartani, mert csak így van esélyünk visszakapni a korábbi életünket. Tudom ez a mai világjárvány időszakában szinte lehetetlen, de muszáj megpróbálnunk, mert belebolondulunk a sok információba, amiről már nem is tudjuk eldönteni, hogy igaz-e vagy sem? Nagyon sok könyvtár összegyűjtötte azokat az oldalakat, amik kizárólag valós híreket közölnek velünk. A mai napon döntöttem el, hogy nem lógok annyit a Facebookon, mert észre vettem mamamagon, hogy csak a járvány és a szülészeti információkat keresem, de azt már betegesen.  
Catherine Price szerint négy fő lépése van a gyógyulásnak:
  1. Technológiai állapotfelmérés
  2. A szokások megváltoztatása
  3. Foglald vissza az agyadat!
  4. Az új kapcsolat
Ha sikerült ezen a négy ponton végig érni, akkor gyógyultnak tekinthetjük magunkat. Nálam elsősorban az a módszer vált be, hogy bizonyos közösségi oldalak applikációját letöröltem a telefonomról, és akkor nem volt többé késztetésem, hogy ránézzek az üzenetekre vagy a hírfolyamra. Az Instagram és a Pinterest óriási függőséget tudnak okozni, sokkal nagyobb, mint a Facebook. Az első kettő közösségi oldal szinte csak képeket tartalmaz, bepillantás nyújtanak más emberek életébe, ami természetesen vagy igaz vagy sem. Mint egy online naplónak is megfelel az Instagram, órákat el lehet vele tölteni és észre sem vesszük, hogy még mindig csak lapozzuk a képeket. 

A könyv hasznos tippek tárháza, megfogadandó ötletek vannak benne, csak a kérdés az, hogy jó kezekbe kerül-e a könyv, mert csak ott teljesedhet ki annak tartalma. A közhelyektől eltekintve kortól és nemtől függetlenül széles körben ajánlom a Digitális detox elolvasását. Sok esetben egy könyv kevés a leszokáshoz, de támpontokat adhat, a többi már az egyénen múlik. Az online világ a függőségre épít! Csak rajtunk áll, hogy segítkezünk-e benne vagy megálljt parancsolunk magunknak. 








Adry olvasósarka (@adryolvasosarka) által megosztott bejegyzés,

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2018. május 28.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!