Roxforti házak története

Az iskolában négy ház van: a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát.

Amikor egy új diákot felvesznek a Roxfortba, a Teszlek Süveg a képességei és, jelleme szerint beosztja egy házba, ahova aztán az iskola elvégzéséig tartozni fog. Itt van a háló- és pihenőhelyük, egy ház tagjai osztály- és sporttársak, valamint együtt szereznek házuknak büntető- vagy dicsőségpontokat. A négy ház között vannak ellentétek, ami a történelemre vezethető vissza. 


Minden Roxforti háznak egyedi leírása, jellemzői vannak, ezek határozzák meg a színeit és általában a diákjaik jellemét is, de azért ne higgyük, hogy minden kőbe vésett szent írás, vagy hogy minden Mardekáros egyforma. Ez inkább csak egy afféle keret, és mint mindenki a házakba járó diákok is változhatnak az évek során.


Griffendél

A Griffendél Griffendél Godrik alapította, körülbelül a Harry Potter-beli események előtt ezer évvel, valamikor a 10. század végén.

A Griffendél klubhelyisége az iskola egyik tornyában van, bejáratát a Kövér Dáma portréja rejti el a kíváncsi szemek elől. Mivel a Griffendélbe általában a bátrabbak kerülnek, címerállata egy oroszlán, színei pedig a skarlátvörös és az arany.

A Griffendél kísértete Sir Nicholas de Mimsy-Porpington, azaz ismertebb nevén Félig Fej Nélküli Nick. A ház vezetője Minerva McGalagony professzorasszony, aki egyben az igazgatóhelyettes és az iskola átváltoztatástan tanára is, később igazgatónője.

Mardekár

A Mardekár házat Mardekár Malazár aranyvérű varázsló alapította, aki kezdetben Griffendél Godrik jóbarátja volt. Később Mardekár elidegenedett a többiektől, mivel egyre több kikötést tett az iskolával szemben.

Albus Dumbledore és a Teszlek Süveg szerint a Mardekár-házba azok kerülnek, akik ravaszak becsvágyóak. Feltehető, hogy a ház tagjai között kevesebb a mugliivadék, mint a többi házban, de azt nem mondhatjuk, hogy csak aranyvérűek tartoznának ide, például Tom Rowle Denem (Voldemort) és Perselus Piton apja is mugli volt.

A Mardekár klubhelyisége a pincében van, amit egy falba rejtett kőajtó védi. „A Mardekár klubhelyisége hosszú, alacsony mennyezetű terem. Durva kőfalait láncon lógó, kerek, zöld lámpák világították meg. A míves kandallópárkány alatt lobogott a tűz, fényében faragott székek és üldögélő mardekárosok körvonalai rajzolódtak ki.”Címerállata egy kígyó, színei a zöld és az ezüst.

A ház ismert vezetői Perselus Piton és Horatius Lumpsluck, mindketten bájitaltant tanítottak.

Kísértete a Véres Báró.

Hugrabug

A Hugrabug házat Hugrabug Helga alapította valamikor a 10. század végén. Rubeus Hagrid elmondása szerint ide a balfácánok kerülnek.

A Hugrabug-házban nagyra tartott értékek a hűség, becsületesség, sportszerűség és tisztességes munka. A Teszlek Süveg mindazonáltal azokat a tanulókat is ebbe a házba sorolja, akik nem rendelkeznek semmilyen kiemelkedő tulajdonsággal, mivel Helga az egyenlő bánásmód híve volt.

A házvezető Pomona Bimba professzornő, aki gyógynövénytant tanít a diákoknak. Kísértete a Pufók Fráter. Címerében egy borz szerepel, színei a sárga és a fekete.

Hollóhát 

A Hollóhát házat Hollóháti Hedvig alapította, a Harry Potter-beli események előtt közel ezer évvel.

A Hollóhát házban a legnagyobb értékeknek a bölcsesség, az ész és a tanulás szeretete számít.

Jelmondata: „Magad azzal ékesíted, ha az elmédet élesíted”.

A Hollóhát klubhelyisége, akárcsak a Griffendélé, egy magas toronyban van. Harry Potter a hetedik tanévben bejut ide, amikor Hollóháti Hedvig diadémját keresi. A házat egy kilincs nélküli ajtó védi, amelyből egy sas dugja ki a fejét, ha valaki be akar menni, és egy nehéz kérdést tesz fel. Csak akkor lehet bemenni, ha helyes a válasz a kérdésre.

A ház címerállata egy holló, színei a kék és a bronz (a filmben kék és ezüstre változtatták).

Házvezetője Filius Flitwick professzor, a bűbájtant oktató tanár, kísértete a Szürke Hölgy, Hollóháti Hedvig lánya. 



Forrás:
  • A ​Roxfort házai – Képes kalauz
  • google/roxfort hazai

Kapcsolódó könyv


 A ​Roxfort házai – Képes kalauz

Fülszöveg: 

Tudj meg mindent a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola négy házáról, a Griffendélről, a Hollóhátról, a Hugrabugról és a Mardekárról, valamint az azokat képviselő tanulókról és tanárokról. Éld át újra Harry világának varázsát, és elevenítsd fel a nyolc film legemlékezetesebb idézeteit és jeleneteit!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!