A ​nevem Anya


Carla Naumburg
A ​nevem Anya. Vagy ahogy a gyerekeim hívnak: Anya anyaa anyaaa



Amiért a kezembe vettem ezt a könyvet:

„Nálatok is gyakran kiborul az a bili? Haha! Nem lep meg! Szülőnek lenni szörnyen stresszes, a gyerekek teljesen dilisek, te pedig egyébként is csak egy ember vagy, nem egy gép. Carla Naumburg, klinikai szociális munkás lányai olyan sokszor borították ki a bilit, hogy azon kapta magát, azt keresi a Google-ön egy különösképp kiakasztó helyzet közepén: „miért kiabálok a gyerekeimmel????” Ez a pillanat vezette el ennek a könyvnek a megírásához. Egy velős, együttérző, a témát megfelelő szemszögből vizsgáló, tippekkel alaposan megtűzdelt, anyai lelket támogató programot tett le az asztalra. Segít abban, hogyan fékezd magad, amikor már az agyvérzés határán vagy, hogyan légy nyugodtabb, boldogabb szülő, nyugodtabb, boldogabb kölykökkel. A nevem Anya. Vagy ahogy a gyerekeim hívnak: ANYA ANYAA ANYAAA ANYAAAA nem magyarázza meg, miért akadunk ki a gyerekeinkre, de mindent megtanít, amit tudnunk kell a stresszkezelésről és arról, hogyan toljuk ki a tűréshatárunkat a legemberpróbálóbb családi helyzetekben is. Carla Naumburg legfrissebb kutatásokon és bizonyítékokon alapuló könyve szívmelengető, vicces és rendkívül szimpatikus hangvételben ad útmutatást azoknak a szülőknek, akik éppúgy szenvednek a gyermeknevelés káoszában, ahogy ő annak idején. Az olvasók erőt meríthetnek belőle, kevésbé fogják szégyellni magukat nevelési kudarcaikért, és rájönnek, ahelyett, hogy hagynák kiborulni a bilit, inkább időben kiöntik a vécébe.” 

@adrykacska

A terhességem kezdete óta megtalálnak az olyan könyvek, mint Carla Naumburgé is. Eleinte csak tudat alatt vonzottam be a gyermeknevelési és az anyaság minden „szépségével” kapcsolatos könyveket, de mára már tudatosan keresem őket, mert gyakorlott anyáktól öröm módszereket átvenni és a tapasztalataikat elolvasni. Ahány anya annyiféle történet kering az éterben és kezdőként soha nem tudhatom, hogy mire számítsak az én csöpp emberpalántámtól. A kezemben tartott könyvet egy klinikai szociális munkás, egy anyuka írta, ami telis-tele van hatékony, többségében működőképesnek tűnnek praktikákkal. A szerző vicces és szókimondó stílusban adja a tanácsokat azoknak akiknek a gyerekei még kicsik, hogy milyenek lesznek pár évesen és mire érdemes figyelni, hogy ne boruljon ki a bili. A gyereknevelést nem lehet könyvekből megtanulni, de még az édesanyáinktól sem, ez olyan élethelyzet, amit mindenkinek magának kell kitapasztalnia. A kudarcok tömkelege van és lesz is, de ez nem baj. Első gyerekes anyukaként már az első 5 hétben át kellett esnem egy pár pofára esésen, amit elsősorban az anyatejes táplálást jelentett számomra. Nagyon nehezen fogadtam el, hogy nincs elegendő tejem és bármit tettem is az ügy érdekében nem sikerült szaporítanom azt, így bele kellett nyugodnom, hogy ami nem megy azt el kell engedni. 

Carla Naumburg könyve elsősorban azért szimpatikus, mert egy anya osztja meg a tapasztalatait a világgal, de nem áll egyik anya felett sem, csak szimplán leírja és elemzi a vele történeteket, amiből mi majd folyamatosan tanulhatunk. Olvasmányosságának köszönhetően nincs az az érzete az embernek, hogy most egy gyermeknevelésről szóló szakkönyvet fogott a kezébe, - pedig igen azt kaptunk - hanem egy történetet olvastam egy anyáról. Az említett praktikák erőt adnak a későbbi nehézségekkel szemben. Carla élete inspirál arra, hogy gyermek mellett is lehet egy anya kiegyensúlyozott. Egy feszült szülő oldalán a bébi is az lesz, minden rezdülésünket átveszi, ha nem nyugalmat és biztonságot árasztunk felé akkor ő sem lesz boldog. Végre egy könyv, ahol nem csak a szép és jó része van kidomborítva a gyermeknevelésnek, mert bárki bármit mondjon piszok nehéz egy csecsemővel egy kisgyermekkel és sorolhatnám a többi életszakaszt. Senki nem úgy született, hogy mindent tudjon, de ez a könyv nagyon sokat segíthet ha tanácstalan vagy és kezd a feje tetejére állni a világ. Nekem jó barátom lett. Az eddig olvasottak közül Carla Naumburg története, tanácsai és praktikái miatt vált a kedvenc gyermeknevelési könyvemmé. Olyan viccesen hangzik az, amikor a gyerekek azokat a bizonyos gombokat nyomkodják az anyán, de belegondolva már nem is az. Mit nevez a könyv gomboknak? Erre is választ kapunk rögtön a legelején. Gomboknak Carla az idegrendszert érti, amin a csemeték 24 órából 24-ben táncolnak. A témához kapcsolódnak a triggerek, amit maguk a gyerekek, vagy amit éppen csináljak. Ez a kettő szorosan összekapcsolódik, minden szülőnek meg kell tanulnia kezelni őket, mert ha nem akkor kész az ideg összeroppanás. 

Végre egy könyv, 
ami feketén fehéren kimondja,
 hogy nincs olyan, hogy rossz szülő, 
mindenkinek meg kell tanulnia ezt a szerepet. 

A könyv szerkezetét tekintve nagyon logikusan épül fel, rögtön a legelején tisztázza a szerző a fogalmakat, amiket minden anya ismert, csak más-más néven. Fejezetről fejezetre tisztázzuk ezeket és a végére úgy érezhetjük magunkat, mint ha kicseréltek volna a 268 oldal során. Miért borul ki a bili? Hogyan szabaduljunk meg a teljes ideg összeroppanástól? A legnagyobb munka megtanulni szembenézni a félelmeinkkel és a mumusokkal, ami minden anyában ott élnek és ezzel egy időben meg kell tanulni uralkodni magunkon. Ez a könyv is kitér a minőségi "én időre", amit nem az okoseszközök nyomkodásával kellene eltöltenünk. Egy teljes fejezet szólt ezeknek a kütyüknek a visszaszorításáról. Továbbá a szerző kitért arra is, hogy muszáj anyaként saját magukkal is foglalkozni és nőként élni a mindennapjainkat. Az anya szerep nem azt jeleni, hogy leharcolt külsővel kell megjelenni mások előtt. Egy boldog anyukának csakis boldog gyereke lehet. 

Kedvenc szösszeneteim olvasás közben: 

„Szupernek lenni és elszúrni nem egymást kioltó kategóriák.” 

„Szülővé válni hosszú évek alatt lehet.” 

„A gyerekek alkatuknál fogva profi gombnyomkodók.” 

Összességében egy szuper önfejlesztő könyvet olvashattam, ami megtanított arra, hogy nem létezik rossz anya. Ez a könyv ösztönöz ha már a gombjaim nem bírják tovább a gyűrődést. Ez egy inspiráló, hiteles és nem utolsósorban olvasmányos szakkönyv is a gyermeknevelésről, de nem a korábban megszokott formában. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!