Nincs időm olvasni kihívás || 2020 január, valami francia

forrás

Elérkezett a 2020-as év, ami nagyon sok mindennel egyenlő, először is újév egy újabb esély a változásra. Jól hangzik? Január elsejével a könyves világban útjára indult immár negyedik éve Szabados Ágnes olvasást népszerűsítő kihívása a "Nincs időm olvasni". Az e havi téma "valami francia": jöhetnek ide a francia írók, a francia vonatkozású történetek, Franciaország, ételek, útikönyvek, egyszóval minden ami francia. A könyvtárban, ahol dolgozok már az első nap elkapkodták az olvasók a témához ajánlott könyveket, így újból összedugtuk a fejünket és elkészítettük az újabb ajánlónkat. Ötletgazda minden hónapban add tippeket a témához és egy közösen olvasott könyvet is megnevezz a csoporttagjainak, ami ezúttal egy örök klasszikus lett: Antoine de Saint-Exupéry - A ​kis herceg. A könyv eredeti megjelenésének az éve 1943 volt, azóta közel 71 kiadást élt meg a mű. 


A bejegyzés további részében öt olyan könyvet ajánlók, ami a "valami francia" témának megfelelő. 

Mindenkinek jó szórakozást kívánok hozzájuk! 

1. Anna Gavalda: Együtt ​lehetnénk


Egy ​ügyefogyott, dadogós, fiatal arisztokrata, egy anorexiás festőnő, egy zseniális, ám fölöttébb morcos szakács, valamint az életből kifelé tartó, emlékeibe visszavonuló nagymama – az élet sodrába beilleszkedni képtelen, magányos emberek. Az arisztokrata megmenti a lány életét, a lány a szakácsot és a bolondos arisztokratát, s együtt megszépítik a nagymama utolsó hónapjait, majd némi bukdácsolás után ők maguk is rálelnek a boldogságra. A helyszín egy hatalmas, kongóan üres párizsi lakás – à la Utolsó tangó Párizsban –, egy bűbájos vidéki házacska, a párizsi elegáns éttermek konyháinak hajszolt mindennapjai, és maga Párizs a nyüzsgő, lüktető életével, megkopott varázsával. Szellemes, könnyed, néhol megrázó történet a szerelem és a barátság felszabadító erejéről, és arról, hogy csak akkor vagyunk szabadok, ha nemcsak adni, hanem kapni is tudunk. Egyedül nem megy, de együtt talán sikerül – erről szól Anna Gavalda új könyve, mely rövid idő alatt óriási siker lett Portugáliától Oroszországig.

Olvasói vélemény: 
"Szerettem. Érdekes volt. Nagyon franciás volt. Áthatotta Párizs szelleme. Mély gondolatok voltak benne. Hatásos volt. Emlékezetes könyv, ajánlottam másnak is. Könnyen olvasható, kedves a humora, jó a stílusa, megfogja az embert. Nem olvastam még az írónőtől, kiváncsi vagyok más könyvére is. Azonnal megnéztem a belőle készült filmet is. Az is jó volt." 

2. Guillaume Musso: Holnap


Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni. Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó. 

Olvasói vélemény: 
"Guillaume Musso, a francia szerző már sokak szívét meghódította különleges hangulatú regényeivel, de innentől kezdve az én szívemet is rabul ejtette."

3. Raphaëlle Giordano: 
 A ​második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van


A #1 nemzetközi bestseller regény , amely már több, mint 2 millió olvasót segített eljutni egy boldogabb,és teljesebb élethez.  A harmincnyolc és negyed éves Camille-nak látszólag mindene megvan, hogy boldog legyen. Miért érzi mégis úgy, hogy elillant ez a boldogság? Arra vágyik, hogy visszataláljon az öröm és a kiteljesedés útjára. Amikor a rutinológus Claude felajánlja, hogy eredeti módszerével a segítségére lesz ebben, szinte habozás nélkül beleveti magát a kalandba, hogy meghódítsa az álmait. Egy asszony különleges utazása a boldogtalan, kiüresedett életből egy célokkal teli, igazi élet felé, az Eat, pray, love és Az alkimista rajongóinak. A regény végén megtalálhatjuk a Camille terápiája során alkalmazott eszközök, módszerek leírását, magyarázatát, hogy magunkon is kipróbálhassuk akár. A szerző író, festőművész és kreatív coach – a rutinológia az általa kidolgozott módszer fantázianeve.

Olvasói vélemény: 
"A könnyed, egyszerű, lenge külső mögött mély tartalom található."

4. Jean-Michel Guenassia: Javíthatatlan ​Optimisták Klubja


Az 1960-as évek Párizsa, a háttérben az algériai háború. A kiskamasz Michel Marini, olasz bevándorló család fia, a könyvek szerelmese. Egy nap a bisztróban, ahova rendszeresen csocsózni jár, egy hátsó kis teremben különös társaságra bukkan: közép-kelet-európai menekültek egy csoportjára, akik beszélgetni-vitatkozni járnak oda, s hogy tartsák egymásban a lelket. Ez a Javíthatatlan Optimisták Klubja. A világ dolgaira most eszmélő Michel mohón issza magába a különféle hatásokat. Guenassia sodró lendületű regénye szerelemről, barátságról, ideálokról, csalódásokról szól – a felnőtté válás gyötrelmeiről és szépségeiről.

Olvasói vélemény: 
"Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, jó volt elveszni Európa történelmében, a Javíthatlan Optimisták tagjainak életét megismerni (a magyar tagok története kifejezetten szórakoztató volt), velük együtt sírni és nevetni."

5. Antoine Laurain: A ​piros notesz


Egy szép párizsi reggelen Laurent Letellier épp a könyvesboltja felé igyekszik, amikor az utcán elhagyott női táskát talál. Nincs benne semmi, amiből kiderülhetne, kié, ám annál több személyes holmit rejt: fotókat, hajcsatot, egy üveg parfümöt, dobókockákat, mobiltelefon-töltőt, Patrick Modiano egyik regényét és egy feljegyzésekkel teli, piros noteszt. Miközben Laurent a noteszt lapozgatja és az ismeretlen nőtől származó feljegyzéseket olvasgatja, egyre erősebbé válik benne az elhatározás: meg kell találnia a táska tulajdonosát. Kitartó nyomozása szép lassan szerelmi fogócskává alakul, amely nemcsak az ő, de a titokzatos ismeretlen életét is fenekestül felforgatja. 

Olvasói vélemény:
"Bájos, franciásan könnyed, Párizsban játszódik. Pontosan azt kaptam tőle, amit vártam: pár órás kikapcsolódást, bekuckózást, léleksimogatást."
Kovaxka - moly

NIOK 2020. január - valami francia

Olvasásra fel!

Találkozunk februárban a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárakban a folyamatosan frissülő könyvajánlókat.

Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!