Guillaume Musso: Holnap

Guillaume Musso nevével már sokszor találkoztam a munkám kapcsán, de olvasni még nem olvastam tőle. Eljött ez a pillanat is. Szabados Ágnes online könyvklubjának az április havi könyve a Holnap volt. Így tört meg a jég nálam, és vittem haza a könyvtárból ezt a regényt. Nem tudom megmagyarázni, de valamiért ódzkodtam Musso munkásságától. Éppen ezért viszonyítási alapom sincs, hogy milyen író, milyen jellegű írásai vannak, de leszögezném, hogy a Holnap című regénye nagyon elgondolkodtató és megrázó, éppen ezért vált a 2018-as év egyik kedvencévé. 


Fülszöveg: 

Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni. Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó…

Értékelésem: 5/5

Az író stílusa végtelenül egyszerű, négyszáz oldalon keresztül izgalmas történettel ajándékozta meg az olvasóit. Egy pillanatra sem lanyhult az érdeklődésem, sőt, inkább oldalról oldalra egyre izgatottabb lettem, hogy mit fog kihozni a kezdő oldalakon felfedezhető időutazással a végére. Időutazás márpedig nem létezik, viszont a regény minden mozzanata hihető volt és racionális, teljesen el tudtam képzelni, hogy megtörténhetett egy tragédia és az utána következő nyomozás. Musso utánozhatatlanul játszott az idővel, és a múltban sikeresen kinyomoztatta Emmával az akkor  még meg nem történt bűncselekményt. Sokszor hallhatjuk, hogy a múltban megtörténteken változtatni nem lehet, erre 100%-osan rácáfolt Musso. A történet első fele inkább a múlttal és jövővel való játékról szól, a csavarok is ezeknek megfelelőek, habár utólag azt mondja az ember, hogy logikus. Minden fejezet elvarratlan szálakkal végződött, pont emiatt olvastam tovább, mert bíztam abban, hogy válaszokat kapok a fejemben megfogalmazódó kérdésekre, hát nem kaptam, csak a legvégén. Egy jól felépített könyv, pont erre játszik, hogy semmi sem árul el a befejezés előtt. 


"Vajon meddig lehet büntetlenül kijátszani a sorsot, keresztezni a terveit? 
A főhősnek milyen árat kell majd fizetnie azért, amiért dacolni akart az idő törvényeivel, és elkerülni a végzetét?"

Emma depresszióban szenvedő élete egy csapásra hatalmas változáson ment keresztül Matthewval való virtuális találkozása után. Kettejük különleges vonzalma, vagy nevezzük egyelőre barátságnak, mentette meg a nőt a múltbéli öngyilkosságától. Fejezetről fejezetre egyre talpraesettebb lett, míg végül nyoma sem maradt a korábbi önpusztító személyiségének. Értelmet nyert az élete, és ennek köszönhetően mentette meg a múltban a jövőbeni Matthewt. Bonyolultan hangzik? Naná, mert az is. Többet nem árulhatok el, mert akkor senki sem olvasná el a könyvet, ami nagy hiba lenne. 

Sokan mondták nekem, hogy ez a regény klisé hegyekkel van tele, ami egyébként csak akkor zavaró, ha semmi újat nem tud adni az olvasóknak. Musso erre is sikeresen rácáfolt. Igenis hasznos a bevált receptet alkalmazni, csak nem mindegy, ki teszi ezt. Tehetséggel megáldott írónak nem okoz gondot ez a probléma. 


Garantáltan felhőtlen kikapcsolódást nyújtott, miközben azon gondolkodtam, hogy is van akkor a dolgoknak és az eseményeknek a menete, és ezek mit hozhatnak a jövőre nézve, vagy éppen a múltra milyen hatással lesznek. Egy szuszra olvasható agyafúrt történet a javából. Ha belekezdesz, nem tudod letenni, mert annyira beszippant, hogy csak az utolsó oldalon lök ki magából. 

Guillaume Musso, a francia szerző már sokak szívét meghódította különleges hangulatú regényeivel, de innentől kezdve az én szívemet is rabul ejtette.

Kapcsolódó könyvklub: 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!