Budai Lotti: Shirzan ​bosszúja ~ Ágyas és úrnő 2.

Hihetetlenül vártam, már hogy olvashassam a Shirzan bosszúja című regényt, az első rész valami káprázatos volt, és egyik pillanatról a másikra szerettette meg velem a történelmi regényeket. A függővéges befejezése után nem volt kérdéses, hogy aki azt olvasta, olvasni fogja ezt is. Ha egy szóval kellene leírnom, hogy mit érzek a könyv befejezése után, akkor a csodálat lenne az a szó, amivel leginkább jellemezni tudnám mindazt, amit Budai Lotti adott ezzel a történettel. Csodálatos szókincsének köszönhetően elvarázsolt közel ötszáz oldalon keresztül. Történelmileg hiteles képet kaphattunk az Angliában zajló hatalomátvétel előzményéről és az azt követő időszakról. Ismét együtt éltem a szereplőkkel, ahogy ezt a sorozat első kötetében is tettem. Minden mozzanat olyan volt, mintha egy külső szemlélő képében lennék jelent a regényben. Kevés olyan írót ismerek, akinek ezt sikerült elérnie nálam. Az írónő ismét egy remekművet tett le az asztalra, a tőle megszokott minőségben.


Röviden a történetről:

Egy kegyvesztett asszony az angol trón ellen. A Shirzan bosszújában folytatódnak Louise Elsfield kalandjai, akit az átélt tragédiák kétségbeesésbe taszítanak. Ám egy titokzatos indiai férfi keze utánanyúl és visszahozza a fényre. Az asszony és a vonzó Azam herceg között szenvedélyes viszony veszi kezdetét, amit a herceg féltékeny felesége nem néz tétlenül. Louise végül a halál torkában ébred fel a szerelmes álomból, hogy visszatérjen a forrongó Angliába, és bosszút álljon boldogtalansága okozóján. Főhősünk hamarosan a király hatalmának megdöntésére szövetkező nemesek oldalán találja magát. Újabb veszélyekbe és kalandokba sodródik, s mindeközben bosszúja beteljesítése érdekében kénytelen lesz saját testét is fegyverként bevetni.

Budai Lotti

Az Ágyas és Úrnő első része, ahogy már korábban említettem, függővéggel zárult, nagyon reménykedtem benne, hogy a második kötet ugyanonnan folytatódik. Így hát szomorú és szívszaggató jelenettel indul Louise kálváriája. A későbbiekben a bánatból felállva elhagyja az oltalmat adó császári udvart és a herceget, és visszatér szeretett Angliájába, ahol a bosszúja még nagyobb lángra lobbant. Minden fegyvert megragadott, ami a céljai eléréséhez vezető úton megadatott. Ebben a részben sokkal töményebb történelmi eseménysorral találkozhattam, mint az előzményében, az inkább olvasmányosabb, meseszerűbb volt. A kizárólag történelmi témájú részeket annyira nem szerettem, mert néha azt vettem észre, hogy elkalandoznak a gondolataim. Lotti zsenialitása itt is megmutatkozik, mert ezek a figyelem kihagyások csak pár pillanatig tartottak, és újból Louise cselszövésére koncentráltam. A cselekmény lapról-lapra újabb fordulatot vett, amire már az olvasók végképp nem számítottak. Azam herceg udvarából eljutottunk Angliába, majd ott beteljesült az asszony bosszúja, a szemünk láttára nőttek fel Louise Elsfield fiai, és ismerhettük meg őket.

A karaktereket az írónő aprólékosan kidolgozta, és két köteten keresztül figyelhettük meg a jellemfejlődésüket. A legtöbb változáson Louise ment keresztül. Az Indiába vezető útja során számos megpróbáltatásban volt része, ennek köszönhetően egy sokkal erősebb asszonyként szállt partra. A herceg udvarában is megélt jót és rosszat egyaránt. Az élettől kapott pofonok felkészítették a harcához, amit Angliában kellett megvívnia.

A borítója ezúttal is meseszép lett. Tökéletes összhangban van az első kötet külcsínével. A maga egyszerűségével vett le a lábamról. Otthon egymás mellé tettem a két borítót, és eggyé váltak, ekkor értettem meg ennek a jelentését. Louise két élete egy egészet ad ki a két regényben, és ezáltal ismerhettük meg a gyengébbik nemben rejlő harcos amazon erejét, ami minden nőben ott lapul. Ahogy az első kötet címe félrevezető volt még számomra, úgy vált biztossá a folytatás címe a történettel. Minden harmonizál mindennel. Tökéletes munka lett ez a könyv kívül is, és belül is.

Intrikákkal és cselszövésekkel teli, korhű történelmi regényt olvashattunk két köteten keresztül. Végig izgultam, hogyan fogja a hősnő a tervét megvalósítani. Döntéseivel nem minden esetben értettem egyet, de a történelmi Angliában a nőknek csak a két szép szemük és az eszük maradt fegyvernek, így hát Louise ezeket alkalmazta. Budai Lotti lassú, egyenletes dózisban adagolja  olvasóinak a történelmi tényeket, így még azok sem teszik félre a könyvet, akik korábban irtóztak az ilyen jellegű olvasmányoktól.

A történet legvége hiányérzettel töltött el, nagyon szívesen olvastam volna még Louise későbbi életéről és a fiai sorsáról. Épp csak megismertük őket, és már el is érkeztem a könyv utolsó oldalához.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak,
  • akik szeretik a történelmet.
  • akik kalandokat keresnek.
  • akik romantikára vágynak.
  • akik ismerkednek az erejükkel, mert minden nőben ott él Shirzan.
  • akik távoli országok kultúrájával ismerkednének meg.
  • akik a szerelem mindent elsöprő erejére kíváncsiak.
  • és végezetül azoknak, akik kikapcsolódásra vágynak.

Összességében a két kötet olyannyira összetartozik, hogy hiba volt külön-külön kiadni, szívem szerint egy kötetben lenne a helye, és folyamatában kellene őket elolvasni. Nagyon sokat tanultam Shirzantól. Az első részben csak sejthettük, kit takar ez a név, de a folytatásban már tapasztalhattuk is az erejét, a mindent elsöprő női erőt. Lotti könyve nagyon sok mindenre megtanított, amit szeretnék a saját életembe is átültetni. Az írónő hihetetlenül jól fogalmazta meg a regény mögöttes tartalmát. Ha olvastátok már a történetet, akkor tudjátok, mire gondolok, ha meg nem, akkor csak ajánlani tudom.

Budai Lotti neve innentől nálam garancia az igényességre.

Köszönöm az Álomgyár Kiadónak az olvasási és értékelési lehetőséget.

Budai Lotti könyveit ITT rendelheted meg.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az
~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!