Mit olvasson a kismama? || Könyvajánló 1.

forrás

Kedves Olvasóim! 

Időközönként gyűjtöttem össze nektek tematikus ajánlókat, amik könnyebbé teszik számotokra a könyvek kiválasztását. 

Szeretném ezt az ajánlót rendszeresebbé tenni, mert látok benne egy kis szikrát, hogy szükség lehet rájuk. Az utóbbi hónapokban nagyon sok kismamáknak való szakkönyvet olvastam el, mivel hamarosan anyai örömök elé nézek és 24 hete egy csöppség fejlődik bennem. Nagyon sok kérdés fogalmazódott meg bennem ebben a 24 hétben, amikre a védőnőtől és a szakorvostól is megkaptam a válaszokat, de ez mellett nagyon érdekelt a szakirodalmi háttér is, lehet ez valószínűleg a szakmám miatt van, hogy szeretek mindent alátámasztani pontos forrásokkal. Ez a kilenc hónap a felkészülésről szól, a szabadidőmben - ami nem tanulással és munkával telik- minél több baba - mama könyvet igyekszek elolvasni. Jelenleg a táplálkozás, a mozgás és a kilenc hónap eseményei érdekeltek. Pár napja kezdett foglalkoztatni a szülés gondolata, hogy miként fog zajlani, mennyi ideig tart, mire számíthatok első gyerekes leendő anyukaként. 

Soha nem gondoltam volna, hogy ez a pillanat is eljön amikor gyermeket fogok hordani a szívem alatt és majd kicsattanok a boldogságtól, mert csak egy valami számít, hogy bennem egy új élet fejlődik, aki hamarosan megismeri az anyukáját és az apukáját. Leírhatatlan érzés volt amikor először pillantottam meg az ultrahang felvételt amin ott volt, vagy az a pillanat amikor először hallhattam a szívverését, de mind közül a legszebb, a legmeghittebb a 20. héttől vette kezdetét, amikor neki állt érezhetően mozogni, eleinte csak finomat aztán napról napra egyre erősebben. Nem mondom, hogy nincsenek olyan percek amikor csillagokat látok, de nem számít, mert neki az a jó amit éppen csinál.  

A személyesebb hangvétel után akkor mutatok pár könyvet, amit eddig olvastam, és bátran merem ajánlani másoknak is. 
Forrásként a moly.hu oldalt használtam. 




Kenéz Kíra: Várandósok ​könyve


A várandósság kilenc hónapja minden leendő szülő életében a gyermek érkezésére való felkészülés csodálatos időszakát jelenti. Ez az átfogó kötet a fogamzástól a szülésig hétről-hétre és hónapról hónapra kíséri végig a kismamák testi és lelki változásait, a magzat, majd az újszülött fejlődését, a partnerkapcsolat alakulását és közvetlen hangnemben, jól érthető megfogalmazással nyújt mindenre kiterjedő, hasznos tanácsokat ezen időszak tudatos és mindenekelőtt gondtalan megéléséhez.

A könyv 208 oldal és 2006-ban jelent meg a LPI Produkciós Iroda égisze alatt. 


Sarah Turner: Sz@ranyu ​naplója

Az anyaság fantasztikus csúcspontjai, és érzelmi mélypontjai

Sarah Turner kendőzetlenül mutatta be a babavárás és az anyaság minden pillanatát. Nagyon sok anyuka mosolyogva olvashatta ez a rövidke könyvet, ami annál több okos gondolatot tartalmazott. (…) A szerző meglehetősen szókimondó, nem rejti véka alá a véleményét, megírta a tutit. A Szaranyu egy őszinte napló, ami minden egyes pillanatra kitér, ami a csöppségekkel kapcsolatos. Nagyon jó volt olvasni a rám leselkedő nehézségek sokaságát. Egyedi a könyv stílusa, talán a valós tartalom miatt, de az olvasást követően más szemmel néztem az előttem álló évek feladataira. Sarah Turner naplója megnyugtatott és energiával töltött fel. Kellenek az ehhez hasonló olvasmányos könyvek, amik viccesen, szarkasztikusan mutatják be a leendő nehézségeket. Mindenki Sarah cipőjében járt vagy fog járni.

A könyv csupán 300 oldal és 2019-ben a Művelt Nép Könyvkiadónak köszönhetően jutott el az olvasókhoz. 

Cecilia Chrapkowska · Agnes Wold: A ​svéd módszer
Babavárás és csecsemőgondozás

Leendő szülőként mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének. A várandósság ideje alatt azonban nem könnyű eligazodni az információk áradatában. Az egymásnak ellentmondó tanácsok közül vajon mit érdemes megfogadni? A svéd módszer című kézikönyv azt mutatja meg, hogy a svédek mit gondolnak a babavárásról és a csecsemőgondozásról. Svédország évtizedek óta a világ legboldogabb országainak egyike. Lehet, hogy mindennek ahhoz is köze van, ahogy a gyerekvállaláshoz és a gyerekneveléshez állnak? Vajon a különböző családmodellek elfogadása, az ítélkezésmentes hozzáállás, az egyéni szuverenitás megőrzése is segíthet elérni a boldogságot? A szerzők a megengedő, svéd életszemléletet tükröző útmutatásaik mellett sorra veszik azokat a témákat is, amelyek a várandósság és a baba első éve során felmerülhetnek, és szakmailag megalapozott tanácsaikkal segítenek eligazodni a rengeteg felmerülő kérdésben.

A tartalomból
  • felkészülés a babavárásra
  • a szülői teendők megosztása
  • vizsgálatok a terhesség ideje alatt
  • lehetséges komplikációk
  • a szülés
  • hitek és tévhitek a szoptatás körül
  • párkapcsolati nehézségek és megoldásuk
  • hozzátáplálás
  • mit tegyünk, ha rossz alvó vagy evő a baba
  • csecsemőkori betegségek, védőoltások

A könyv 376 oldalas és a Libri Kiadónál jelent meg 2019-ben. 


Rana Conway: Kismamaétrend

Ideális táplálkozás a várandósság és a szoptatás alatt

Azok ​az ételek és italok, amelyeket a várandósság alatt fogyasztunk, óriási hatással lehetnek gyermekünk egészséges fejlődésére, továbbá döntő szerepet játszanak abban, hogy erősek és fittek maradjunk egy olyan időszakban, amikor a testünk különösen nagy megterhelésnek van kitéve. A kiegyensúlyozott és változatos étkezés ilyenkor fontosabb, mint valaha. Ez a könyv arról szól, hogyan ehetünk minden szempontból jól, sok felesleges macera nélkül. Ha a helyes táplálkozást élvezni is lehet, minek szenvedni?

Tartalom:
  • az egészséges és kerülendő ételek A-Z listája
  • a reggeli rosszullét étrendi kezelése
  • az egészséges súlygyarapodás mérföldkövei
  • tápanyagpótlás vegetáriánus és egyéb speciális diétát folytatók számára
  • a várandósság alatti magzatfejlődés és az étrend összefüggésének legújabb eredményei
  • ideális étrend a szoptatás időszakára

Dr. Rana Conway dietetikus könyve eloszlat minden félelmet, és megadja a kellő magabiztosságot, hogy úgy érezhessük, a legjobbat tesszük a babának – és persze saját magunknak.

A könyv 224 oldal és 2017-ben jelent meg a Scolar Kiadónál. 


Köszönöm, hogy végig olvastad!
Adri


Megjegyzések

  1. Drága Adrim,

    nagyon örülök, hogy megszületett ez az igazán személyes és szívhez szóló bejegyzés. Minden jót kívánok neked a továbbiakban, sok erőt és kitartást! <3

    Millió puszi:
    Barbi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!