Budai Lotti: Shirzan ​szerelme ~ Ágyas és úrnő 1. (recenzió)

Az utóbbi időben egyre több történelmi regény kerül a látóterembe, és ezzel egy újabb világ felé nyitottam ajtót. Örömömre szolgált, hogy ezúttal is egy magyar írónő könyve kalandozott el a messzi Angliába, majd onnan a még távolabbi India területére.
Budai Lotti neve számomra ismeretlen volt eddig, 2017 novemberében volt az a bizonyos zalaegerszegi Álomgyár turné, amin ő is részt vett, így megismerhettem kicsit, és meglepett, hogy mennyire fiatal, és ehhez képest milyen komoly témát dolgozz fel a regényében.   

Fülszöveg: 
"Egy angol úrihölgy útja egy indiai herceg ágyába."


Louise Elsfieldnek, ennek a bátor és gyönyörű asszonynak a kalandjai 1685-ben veszik kezdetüket. A II. Jakab, angol király ellen indított felkelés elsodorja főhősnőnk vonzó férjét: Lord Elsfieldet ártatlanul börtönbe vetik, majd Indiába száműzik, ahol a halálnál is rosszabb sors vár rá. De Louise állhatatos szerelmétől hajtva követi férje nyomát a lenyűgöző és ismeretlen országba, s ezzel kezdetét veszi veszélyekkel, csalódással és szenvedéllyel teli utazása. Kalandjai során kalózok rabolják el, majd megismeri a csillogó paloták és a császári háremek világát is. Tanúi lehetünk, mint válik főhősünkből egy bosszúszomjas amazon, vagy ahogyan a régi perzsák harcos asszonyaikat nevezték: Shirzan.


Információk: 

Szerző: Budai Lotti
Cím: Shirzan szerelme
Sorozat cím: Ágyas és úrnő
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2017. 
Műfaja: Történelmi, romantikus kalandregény

Az összes gyöngyszem közül is a legcsillogóbb ez a könyv. Régen olvastam ennyire hiteles történelmi háttérrel rendelkező könyvet. Lábjegyzeteket meg az eszemet sem tudom mikor láttam szépirodalmi műben. Látszik, hogy rengeteg munkája fekszik az írónőnek ebben a regényben. Kíváncsi lennék rá, hogy mennyi idő alatt készült el a Shirzan szerelme. Az utolsó pár sor eseménye után meg tűkön ülök, hogy olvashassam a folytatást, most komolyan az történt a messzi Indiában Williammel amire gondolok? NE! Remélem, hamarosan kiderül!


A történelmi regényektől azért irtóztam korábban, mert túl sok volt számomra az évszám, a név, a tömény múlt, hogy abból elég volt az iskolapadban olvasni. A mai történelmi romantikus könyvek szerencsére ebbe a hibába már nem esnek, olvashatóakká és szerethetőekké váltak, vagy csak nekem volt szerencsém az elmúlt hónapokban. Ki tudja?  
A cselekménye a könyvnek lebilincselő. Betekintést nyerünk a királyi udvar múltbéli eseményeibe, amik kihatással vannak a jelenre, és a későbbi jövőre. Ennek a körforgásnak a következményeként Louise és férje is belekeveredik az udvar cselszövéseibe, és Williamet bebörtönözik, majd egy messzi országba száműzik. Itt veszi kezdetét az asszony kálváriája. A szerelem erejét kihasználva veszi nyakába ezt az indiai utat, aminek során számos veszéllyel kellett szembenéznie, túlélt egy kalóztámadást, háremhölgyek irigységét és számos cselszövést is. Folyamatosan pislog a remény lángja, hogy férjét viszontláthatja, és hazatérhetnek a gyermekeikhez.



Fordulat hegyekkel teli a történet. Egy pillanatra sem kalandozott el a figyelmem másfelé olvasás közben, végig fenntartotta Lotti az érdeklődésemet.

Ritka az ilyen őszinte és hosszan tartó szerelem, de mit fog még kibírni? 
Remélem a folytatásban választ kapok erre. 

A borító mellett sem tudok elmenni szó nélkül, hiszen nagyon figyelemfelkeltő, de számomra kicsit becsapós, nem hittem volna, hogy ennyire komoly irodalom lapul meg mögötte. Talán csak a sorozatcím miatt asszociáltam más jellegű olvasmányra. A fülszöveg és a könyv címe eleinte ellentmondásban volt a fejemben, míg rá nem jöttem, hogy Sirzan és Louise egy és ugyanaz a személy csak más nyelven. Összességében borító szerelem áldozata lettem megint. Imádom a maga módján egyszerű és letisztult borítókat.
Ajánlom ezt a könyvet azoknak, 
  • akik szeretik a történelmet.
  • akik kalandokat keresnek. 
  • akik romantikára vágynak.
  • akik távoli országok kultúrájával ismerkednének meg. 
  • akik a szerelem mindent elsöprő erejére kíváncsiak. 
  • és végezetül azoknak, akik kikapcsolódásra vágynak. 
Lotti könyve történelmileg hiteles, kalandokban sem szegény regény. Azok a könyvek közé tartozik, amit az embert többször is levesz a polcról, hogy visszatérjen a messzi Indiába. A szereplők egytől egyik valós személyek, bátran utánanézhet bárki az interneten, vagy akár a könyvtárban. Hihetetlen, hogy eredeti szakmája Lottinak a jog, teljesen azt hittem történelem szakot végzett. A történelem órák során kevésbé ismert oldalát domborította ki regényében, és azáltal sokunknak kedvet csinált a tények utánaolvasásához

Budai Lotti neve innentől nálam garancia az igényességre. 


Shirzan szerelme ITT rendelhető meg! 
Shirzan bosszúja ITT rendelhető elő. (Várható megjelenés 2018. március 20.)

Köszönöm a recenziós példányt az Álomgyár Kiadónak és az írónőnek egyaránt. 




Sajtó megjelenés: 
Pannon Café #olvasónők

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!