Anne L. Green: Baljós ​szitakötő || Biztos menedék 1.

fotó: Adry olvasósarka blog



Röviden a történetről:

"Jack Doyle a chicagói rendőrség egyik elszántabb nyomozója, aki eltökélten küzd, hogy megtisztítsa a várost a rosszfiúktól. Egy nagy lehetőség küszöbén áll, amikor a városban felbukkan a kegyetlen és nagy befolyással bíró régi ellensége Jack élete kudarcának érzi, hogy a múltban elbukott, és emiatt Hyland az elkövetett vétkei ellenére még mindig szabadlábon garázdálkodhat. Bosszúhadjáratot indít, és csak későn veszi észre, hogy kicsúszott a talaj a lába alól. Ekkor találkozik a szép és csinos Ericával, akinek az élete szintén zátonyra futott. Képtelen menekülni az évek óta tartó bántalmazó kapcsolatából. A két megkeseredett ember között már a megismerkedésük pillanatában magas hőfokon lángol a szenvedély, de a körülmények nem kedveznek ahhoz, hogy felvállalják a köztük kialakult vonzalmat. A Baljós szitakötő a Biztos menedék-sorozat első része, amelyben Anne L. Green bebizonyítja, hogy az élet viharaival szemben csak a szerelem az egyetlen biztos menedék." (forrás)


Anne L. Green érzelmileg újra és újra összetör, mindenre számítottam, de erre nem, hogy oldalról-oldalra egyre sötétebb lesz a világ, amit megteremtett. Olvasás közben éreztem a reményt, ami megsimogatta az arcomat, de ismét csak egy istenes pofont kaptam tőle. Ebben a regényben semmi sem az, aminek látszik. A Baljós szitakötő nagyon sok társadalmi témát dolgozz fel, elsősorban női szemszögből.
  • családon belüli erőszak
  • női elnyomás
  • férfi dominancia
  • férfi női kapcsolat
  • szexuális bántalmazás

Ezek a gócpontok a mai társadalmunkban, egytől egyig jelen vannak, csak nem beszélünk róla és inkább a homokba dugjuk a fejünket, mint hogy tudomást vegyünk róluk. A pénz, a csillogás, a luxus és a piszkos ügyletek mellett a szomorú valóságról szól Anne L. Green regénye, hogy milyen is valójában egy maffiózó barátnőjének lenni. Erica szemszögéből alaposan megismerjük, hogy milyen is egy bántalmazó személyisége, és milyen az élete annak, aki mind ezt elszenvedi. Vajon ki lehet élve jutni az ördögi körből? Külső személőként minden olyan egyszerűnek tűnik, de a kör közepén állva a reménytelenség sötétségében már minden más, kilátástalan a holnap és a jövő is bizonytalan. Könyörtelenül őszinte ez a könyv! A regény a szórakoztató irodalom közé tartozik, de egy cseppnyi vidámságot sem találtam a sorok között. Olvasás közben a szomorúság csontig hatolt és a mai napig elevenen élnek előttem azok a képkockák, amik megjelentek a könyv elejétől a végéig. Erica esete csak egy a sok közül, hogy milyen is ez a világ, amibe véletlenül belecsöppent. Műfaját tekintve a romantikus regények táborát gyarapítja, de én őszintén nem tudnám megmondani, hogy idetartozik-e vagy sem. Így több héttel az olvasás után inkább egy lélektani regénynek mondanám, mint romantikusnak. A romantikáról nekem nem ez jut eszembe, ami itt megjelenik.

Kinek is ajánlom a Baljós szitakötőt? Elsősorban csak is erős idegzetű olvasóknak, mert olyan témákat érint, ami egy életre összetöri a gyenge női lelket, de akkor miért is érdemes elolvasni a Biztos menedék első részét? A linkre kattintva öt olyan nyomos érvet sorakoztattam fel, amiért vétek lenne kihagyni. (LINK)

A borító nem sejteti a mögötte lapuló tartalmat. Ez alapján akár lehetne egy romantikus regény is! Anne L. Green ismét csak merészen választott témát és pont ez miatt vált olyan népszerű íróvá az utóbbi években az olvasók körében. Rá jellemzően a sok-sok borzalmat ellensúlyozza valami könnyedség, ami emészthetővé teszi a könyv mondanivalóját. Ebben az esetben is a humort és némi gyengéd érzelmi megnyilvánulást alkalmazott. Erős karakterfejlődés figyelhető meg a visszatérő Jack és Will személyében. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a Biztos menedék sorozatban Jacket ismerhetem meg jobban és mégis olyan mintha a Bűnös viszony sorozat folytatódna. Összességében óriási meglepetés volt ez a könyv, mindenre számítottam, de erre nem. Anne L. Green mostanában szereti a sötét zavaros tengeri háborgást, melyből egy lassan lecsillapodó hullámverés alakul ki a végére. Türelmetlenül várom a folytatást, aminek a címe a Törött szárnyakkal.

fotó: Adry olvasósarka blog


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!