Fábián Janka: Julie Könyvkuckója

Forrás Adry olvasósarka Instagram oldal


Röviden a történetről:

A ​könyvárus lány című regényben megismert Julcsi elvesztette szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnt. Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira. A két lány együtt éli meg a kamaszkor örömeit és bánatait, és vág neki a felnőtt létnek. Ági újságíró lesz, Julcsi pedig valóra válthatja gyerekkori álmát: saját könyvesboltjában árulhatja a szívének oly kedves irodalmi műveket. Aztán az élet és a történelem úgy hozza, hogy útjuk egy időre elválik. A kalandvágyó Ági Saigonból tudósít a vietnami háborúról, Julcsi pedig egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy annyi év után megpróbálja felkutatni a nővérét. Mire visszatérnek Amerikába, mindketten szegényebbek számos illúzióval, de Julcsi új könyvesboltjának, a Julie Könyvkuckójának a megnyitása új kezdetet jelenthet. A mozgalmas és felejthetetlen hatvanas évek lassan a végükhöz közelednek. Vajon a két lány, aki az átélt élmények hatására visszavonhatatlanul felnőtté érik, megtalálja-e a mindvégig máshol keresett boldogságot? (forrás)


Az első rész varázsa után izgatottan vártam a folytatást, amit elég hamar be is szereztem a közeli könyvtárból. A már megszokott családregény érzete ezúttal a háttérbe szorult, és helyette az egyes karakterek mindennapjait ismerhettük meg jobban; a múltjukat, a jelenjüket és a jövőjüket. Gitta és Julcsi testvéri "kapcsolata" a borzalmas események után sem szakad meg, így gondolhattam, hogy a végére csak előkerül az elveszett nővér és szinte tökéletesnek mondható életet él, maga mögött hagyva a múltat. Fábián Janka ezzel a könyvével nem okozott meglepetést az olvasóinak, hiszen szinte minden mozdulat előre tudható volt, számítani lehetett rá. Így egy kicsit a varázs elillant, pont ez miatt egyben tekintek a két könyvre, úgy meg élvezhető volt a történet. Az írónő az első résszel viszonylag magasra tette nálam a mércét, amit Julie Könyvkuckója nem ütött meg. Az egyik legkedvesebb részem a történetben a könyvesbolt terjeszkedése volt, öröm látni, hogy Julcsi gyermekkori álma valóra vált és lett több saját könyvesboltja. A könyvek szerelmesének ez jár! Apus büszke lenne rá!

Az első részben megismert karakterek mindennapjaiért tovább izgulhattunk újabb négyszáz oldalon keresztül. Itt volt, akinek egy teljesen más arcát pillantottam meg, egyúttal csalódtam is benne. Ki bújt a szög a zsákból! Árpi jelleme volt az egyik legnagyobb csalódás, a látszólag hiábavaló érzelmek elől egy háborúba menekülni hihetetlen nagy butaság volt, helyette az ott elvesztett időt inkább Julcsi csigaházából való kicsalogatásával tölthette volna. Ági törtető személyisége is ellenszenvessé vált a kötet kétharmad részére, ő az a lány, aki csak a saját érdekeit tartja szem előtt, mindenkin keresztülgázol a cél elérése érdekében. Az újonnan felbukkant szereplők egytől egyig kedvesek és végtelenül önzetlenek, Ede bácsi otthonába csak is ilyen embereknek van helyük.

Történelemkönyvekből ismert vietnami háborút újból feleleveníthettük Fábián Janka segítségével. Közben megtörtént Magyarországon a rendszerváltás, új elvek léptek a régiek helyére. Egy élhetőbb Budapestre érkezett meg a középkorú Julcsi. Hússzú évtizedeket ölelt fel a történet zárókötete, és pont ez miatt voltak olyan részek, amik elnagyoltak lettek. A nagyvilág történelmi eseményei részletesebbek lettek, mint a hazánkban zajlók, pedig Julcsi nem egyszer haza látogatott, és kíváncsi lettem volna arra, hogy mi minden történt az eltelt években Magyarországon. 

A kép forrása: ITT


A könyvárus lány című könyvről ITT olvashattok bővebben!

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!