Fábián Janka: A könyvárus lány

Röviden a történetről: 

„A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki. Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?” (forrás

fotó @adrykacska - moly



A könyvárus lány az első Fábián Janka könyv, amit olvastam és végig az a kérdés motoszkált bennem, hogy vajon eddig miért nem vettem le egyet is a polcról és ültem le vele olvasni a kanapéra? Fogalmam sincs, de ezerszer megbántam, mert olyan atmoszférája volt Julcsi történetének, hogy szinte egy szuszra elolvastam. Számtalan ismert történelmi események adták meg a könyv hátterét, amit így vagy úgy, de mindenki ismer illetve a nagyszüleink és a dédszüleink tanúi is voltak például az 1956-os eseményeknek. Első kézből hallhattuk azt, hogy mi is történt akkor Budapesten. Visszakanyarodok gyorsan a könyvhöz, ami nagyjából tíz év minden apró momentumát öleli fel, ebben az évtizedben az 1956-os forradalom és szabadságharc mellett még említésre méltó események voltak: 

  • Kennedy és Nixon harca az Amerikai Egyesült Államos elnöki címéért, 
  • a Kennedy gyilkosság, 
  • az emigráció. 
Fábián Janka párhuzamosan mutatja be nekünk olvasóknak a tőle már megszokott családregény műfajában az 1956 és az 1966 közötti időszak hazai és az amerikai történelemének legjelentősebb eseményeit. 2020-ban nemcsak az események számítanak történelemnek, hanem bizonyos személyek is, mint például: 

  • Töröcsök Mari és a Körhinta
  • J. D. Sallinger Zabhegyezője 
  • Rákosi Mátyás 
  • Nagy Imre 
  • Marilyn Monroe és még sokan mások, akiknek a neve említésre került Fábián Janka A könyvárus lány című regényében. 

Julcsi egy igai könyvmoly, akinek a gyermekkori álma megvalósulni látszik és lesz egy igazi könyvesboltja, ahol ő adhatja oda a könyvszerető embernek a könyveket. A kislányból nagyon gyorsan felnőtt nő válik, a veszteség, ami Magyarországon és utána Bécsben érte egy életre meghatározza a személyiségét. A szomorú sorok mégis olvasmányosak és telis tele vannak fordulatokkal, az olvasó csak kapkodja a fejét és végül azt veszi észre, hogy elfogytak a lapok, a sorok és a betűk is. A könyvárus lány egy igazi kincs. Fábián Janka ezzel a regényével nagyot alkotott, késztetést érzek magamnak, hogy elolvassam a korábban megjelenteket is. Részese szeretnék lenni az ő világának. Összességében egy új kedvenc regényem született meg A könyvárus lány képében, amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek, aki szívesen visszarepülne az időben és kívülállóként egy teljesen más nézőpontból ismerkedne meg Magyarország egyik legszomorúbb és legfájóbb történelmi eseményével, az 1956-os forradalom és szabadságharccal. A szomorú alaptörténet mellett is sikerült kikapcsolódnom és türelmetlenül várom a Julcsi történetének a folytatását. 

forrás ITT




Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!