Mindenki Encsy Eszter! || Szabó Magda: Az őz


Szabó Magdának Az őz című regénye írói pályának egyik legmeghatározóbb darabja. A történet 1959-ben látott napvilágot, amit számos olyan esemény előzött meg az írónő életében, amik mind közrejátszottak Encsy Eszter monológjához. Szabó Magda 1949-ben megkapta írói munkájáért a Baumgartner-díjat, amit még azon a napon vissza is vontak tőle, majd ezt követően az állásából is menesztették, de a legsúlyosabb „büntetés” számára az volt, hogy 1958-ig nem publikálhatott. 1959-ben megjelentek a Freskó és Az őz című regényei, ezzel a prózaíró Szabó Magda regényíróként tért vissza az irodalmi életbe. Irodalomtörténeti szempontból az egyik legjelentősebb műve Az őz, ami egy korszak kezdetét jelentette számára. Ettől a pillanattól kezdve várt elismert és kedvelt íróvá, számos önéletrajzi ihletésű regényének hála közelebbről is megismerhettük az életét és a gondolatait. 



"Az őz egyetlen hatalmas belső monológ. Cselekménye az ötvenes évek elején játszódik, igen rövid idő alatt. Az egyesszám első személyben elhangzó vallomás sodrásában szabadon árad a múlt, kibontakozik a főhős egész élete, szerelme és gyűlölködései. Encsy Eszter - lecsúszott középosztálybeli család lánya - ádázul gyűlöli és irigyeli barátnőjét, Angélát, aki a család gazdag, úri ágából származik, s akivel élete szorosan összefonódik. Esztert életmódja a szegények világához tartozik, de konfliktusai az úri középosztály világán belül marad. Acsarkodásait, haragjait a kisebbrendűségi érzés mozgatja, s ezen akkor sem tud felülkerekedni, mikor a háború után ünnepelt, híres színésznő lesz. Gyerekkorában ellopta Angéla őzét, amely emiatt elpusztult, úgy most elvette tőle a férjét, aki szintén meghalt. A kóros elmeállapotért, a nagy tehetségű művésznő lelkének eltorzulásáért az írónő a feudálkapitalista Magyarország világát teszi felelőssé. Szabó Magda bravúrosan formálja meg hősét, annak démoni alakját. A töredékesen feltörő, látszólag szétszórt, valójában nagyon gondosan megkomponált emlékek, érzelmek, indulatok kavargásából sokoldalú, teljességre törő lélekrajz született." (alapja a fülszöveg) 

Szabó Magda által dedikált példány


Az őz című regényt egy olyan személy ajánlotta nekem, akinek ez a legkedvesebb Szabó Magda könyve. Sokadik próbálkozásra sikerült a végére érnem, és megértenem a történet mondanivalóját. Az írónő könyveit nem könnyű olvasni és az sem mindegy, hogy ki melyik életszakaszában fogja azokat a kezébe. A Nincs időm olvasni kihívás július havi témája Szabó Magda volt, és ennek kapcsán vettem újra a kezembe Az őz című regényt, amit nem bántam meg, mert nagyon sok pluszt kaptam tőle, amit a későbbi életemben még meg fogok köszönni annak a személynek, aki ajánlotta valamint az írónőnek, hogy elhozta az otthonomba Encsy Eszter tanulságos élettörténetét. Az őz konfliktusok, harag és kisebbségrendűség témáját járja körbe egy fiatal lány szemüvegén keresztül. 

A regény főszereplőjére az alábbi idézet illik a legjobban: 

"Nekem nincs arcom, nincsenek vonásaim, minden összemosódik rajtam, amíg ki nem festem magam; csak maszkjaim vannak, nincs is fejem.” 
Eszter karaktere egy erős fiatal nőt testesít meg, akit megmérgezett a harag, a féltékenység és az irigység. Egész életét ezek az érzések vezérelték és láthatjuk, hogy mire ment vele. Valahol mindenkiben ott él Encsy Eszter, amit erősen tagadunk. Nézzünk csak körbe a közvetlen környezetünkbe? Hány olyan személy vesz körbe bennünket, akik olyan tulajdonságokkal bírnak, mint a regény Eszterre? A harag, a féltékenység, a rosszindulat csak megmérgezi az életünket, ami majd évekkel később fordul ellenünk, és válunk saját magunk mérgévé. Angéla személyiségé totálisan más volt, mint Eszterré, ő egy nyafka, elkényeztetett fiatal lány, akinek a segítségére férfiak ezrei rohannak. Ezt a „képességét” irigyelte meg Eszter, és tett ellene, hogy ne legyen jó a lánynak, először szeretett őzét engedte szabadjára, aki ezt követően elpusztult, majd évekkel később a férjét szerette el tőle, szintén bosszúból. Kettejük között az ellentét egy életre szólt, csak a halál hozhat megnyugvást számukra. 

Az őz egy szívbe markoló történet, igazi fejlődés regény. Sokan mondják erről a regényről, hogy egy kegyetlenül őszinte lélekrajz. Gondolom, sokan nézünk vissza a múltba, amikor a jelenünk sötétté és reménytelenné válik, hogy milyen is volt régen az életünk. Mindenkiben ott él Angéla és Eszter karaktere, csak meg kell találnunk a kettő közötti egyensúlyt. Szabó Magda nagyon sok erkölcsi kérdést bújtatott Az őzbe. Mi okozza az ember lelki kiüresedését? Eszter jelleme annak a kornak köszönhető-e amiben élt, vagy a génjeibe bele kódolták a születése pillanatában a későbbi énjét? Mennyire engedik az emberek közel magukhoz a többieket? Ez a regény egy tükör az emberiség felé, neked, nekem és mindenkinek. Olvasás közben érzelmi katarzison mentem keresztül, ami megviselt, hetekig nem voltam képes leülni és megfogalmazni a gondolataimat a művel kacslatban. 

Széles körben ajánlom Szabó Magda életművének az olvasását. 

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az



~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!