R. Kelényi Angelika: A ​lánynevelde 2. || Riva nővérek 4.



Amiről A lánynevelde 2. szól: 

„Christina ​húgai, Nella és Leona is megváltoztak az évek során. Nella huszonkét éves felnőtt nő lett, és komoly munkát kap a Sorores Lányneveldében, de öt év elteltével is magát hibáztatja a nővére pokoljárásáért. Ezért magára vállal egy veszélyes feladatot, amikor kiderül, hogy az eltűnt férj, signore Costello és a véresre vert lány, Carmela ügye összefügghet. Szívén viseli a bántalmazott nő sorsát, saját múltbéli fájdalmait látja rajta, ezért jelentkezik a mulatóba szórakoztató hölgynek, ahol Carmela is szolgált. Christina félti ugyan, de beleegyezik húga vállalkozásába, hisz Nella tökéletesen alkalmas erre a szerepre, ráadásul az eltelt öt évben megtanulta, hogyan használja a szépségét és az eszét. A titokzatos mulatóban eleinte könnyedén veszi az akadályokat, és hamar a tulajdonos és úri körének kedvencévé válik. Csakhogy a szerelem és a múltja utoléri, ezzel nem csak az éltét, hanem a feladatát, mi több, Christinát is veszélybe sodorja. Christina és Marco mindent megtesz, hogy kiderítse, hová tűnt Costello, és egyre több furcsa, rejtélyes dologra jönnek rá. A szálak ijesztő irányba futnak, az ésszerűség határán túlra. Közös nyomozásuk során egymás iránti érzelmeik is komoly próbát állnak ki, kemény harcot vívnak azért, hogy ne csak Nellát, hanem szerelmüket is megmentsék. Képes lesz-e Nella felülemelkedni múltbéli sérelmein és hidegvérrel véghezvinni a feladatát? Lehetséges-e bele látni egy beteg elmébe, és megtalálni a megoldást egy valójában egyszerűnek induló bűnügyre? R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal is a 19. századi Rómába viszi olvasóit. A Riva nővérek-sorozat negyedik részében döbbenetes és ijesztő rejtéllyel találják magukat szemben a szereplők. A regényt szokás szerint átszővik a titkok, gyilkosságok, a kaland, a szenvedély és a romantika.” 

A lánynevelde második része ott folytatódik, ahol az első véget ért. A függővég után hosszú hónapokat kellett várnom, hogy újra Róma poros utcáin sétálhassak, de minden várakozással teli percet megért ez a könyv. Az első szó, ami az eszembe jut az a döbbenet, hogy miért csak ennyi, éppen csak elkezdtem olvasni a könyvet és máris vége lett. Drága Angelika ez így nem igazságos, hogy a legjobb sorozatodat ennyivel zártad le. Még nagyon sok könyvön keresztül olvasnék a Riva nővérekről. Érdekelne, hogyan alakul Nella és Loeona sorsa a későbbiekben, mert ebben a könyvben csak egy kis ízelítőt kaptam róluk. Christina élete már sínen van, de a húgai most kezdenek el a bizonytalan élet után lábra állni, és biztosabb léptekkel venni az előttük álló akadályokat. A lánynevelde második része egyben a Riva nővérek sorozat negyedik része, aminek a központi alakja ezúttal nem Christina és Marco, hanem Nella. Elsőkézből ismerhettük meg az életét és vágyait. A testhezálló feladat során még jobban megnyílt az olvasók előtt a középső Riva lány, így sokkal jobban megérthettük a korábbi tetteinek a mikéntjét. Vele párhuzamosan egyre több információt tudunk meg a legkisebb nővérről is, aki eddig csendben és visszahúzódóan élete a mindennapjait. Leona élete már az első részben megpecsételődött, ahogy Nelláé is. Mind kettejüknek hosszú évek óta nyomja a szívüket az igazság, amit nem mertek senkinek sem elmondani, de most az önvallomások idejét éljük és az olvasók olyan személyes élményeket tudhatnak meg a lányokról, amik miatt az életük már soha nem lesz a régi. Az utolsó részben minden eddigi titokról lehull a lepel. Az írónő ezúttal is megmutatta, hogy mindig meg tud lepni bennünket. Negyedik könyvet alkotta meg a Riva nővérekkel, de talán ez sikerült a legizgalmasabbra. Mindegyik kötet olvasmányos és kalandokban gazdag volt, de A lánynevelde második része nálam vitt mindent. Kolléganőmmel már hetek óta vártuk a megjelenést, hogy meg tudjuk beszélni Angelika által megalkotott világ minden apró részletét. Ezt a világot a történelmi helyszínek, a klasszikus romantika, a vérpezsdítő kalandok és a rengetek titok az, ami átszövi. Olvasók ezrei csüngnek az írónő szavain. Ismét csak kapkodnom kellett a fejem, hogy semmiről sem maradjak le, mert minden apró információra szükségem volt, hogy teljes legyen a katarzis. 

A karakterek a már megszokottak. A hihetetlen erős női karakterek már-már az írónő védjegyévé váltak, hiszen a könyveiben évek óta ezt a mintát követi. Példaértékű a nővérek élete, minden mai nőnek mintául szolgálhatnának. Mind a hárman óriási utat tettek meg az első találkozásunk óta. Nyomon követhettem, hogyan váltak erős és határozott nőkké, akiknek maguk módján, helyén van az eszük és a szívük is. Christina, Nella és Leona ugyanazon a kálvárián mentek keresztül, aminek következményeként a lelkük deformálódott, amin senki sem tud már segíteni. Az eszem tudja, hogy R. Kelényi Angelika lezárta a Riva nővérek kalandjait, de a szívem nem képes ezt elfogadni, maradtak a történetben elvarratlan szálak, amik reményt adnak az olvasóknak, hogy egyszer viszont láthatjuk Nellát, Leonát, Christinát és Marcot. Összességében ismét nem kellett az írónő munkájában csalódnom, csak egy óriási hibája volt a könyvnek, hogy túlságosan hamar véget ért, hogy ennyi volt, itt a vége, nem lesz folytatása. Még jobban fáj a szívem, hogy el kell engednem a hozzám nőtt karakterek kezét. Négy könyvön keresztül együtt nyomoztunk, nevettük és izgultunk a jövőér és most könnyes szemmel teszem fel a polca a Mennyei bűnök és A lánynevelde mellé ezt a könyvet is.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a némi kalanddal megfűszerezett történelmi romantikus regényeket, valamit R. Kelényi Angelika világának a rabjainak kötelezőolvasmány a legújabb könyve, ami A lánynevelde második része. Ha kikapcsolódásra vágysz akkor ne habozz szerezd be vagy kölcsönözd ki a hozzád legközelebbi könyvtárból a Riva nővérek negyedik részét, csalódni nem fogsz benne. Talán már hamarosan nyitnak a könyvtárak és elsők között olvashatod ezt az új megjelenésű könyvet. 

Kalandra fel!

fotó: @adrykacska - moly


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2020 tavasza

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!