Delia Owens: Ahol ​a folyami rákok énekelnek


Amiről a történet szól: 

„Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel. Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt. Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik. 

A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint 1 millió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.” 
(forrás
Vegyes érzésekkel vettem a kezembe Delia Owens regényét, mert nagyon sok féle véleményt hallottam róla a könyvtári olvasók körében. Ahol a folyami rákok énekelnek című könyv két nagy táborra osztotta az olvasókat, vagy magába szippantotta őket vagy pont az ellenkezője történt. Én az első táborba tartozok, mert az első pár oldal után már tudtam, hogy ennek a könyvnek a célközönsége közzé tartozok. A könyv mondanivalója szomorú, de közben oldalról oldalra ott van a remény aprócska sugara, hogy Kay élete egy szép napon gyökeresen megváltozik. Egy csöppnyi lány egyedül maradt a lápon, ahonnan a családja elmenekült és soha nem tértek vissza oda. A környékbeliek Kayt a Lápi lány csúfnévvel ruházták fel és mindenféle mendemondák kaptak szárnyra vele kapcsolatban. Élete szomorú és kétségbeejtő, de szerencsére az évek során akadtak támogatói, akik így vagy úgy, de mellé álltak és figyelemmel kísérték a mindennapjait. Hihetetlen nagy akaraterőre és kitartásra volt szüksége, hogy életben tudjon maradni a természetben, de ennek köszönhetően a legjobb barátja az őt körülvevő állatok és növények lettek. A keserű és magányos életet az író a gyönyörű tájleírással ellensúlyozza, amivel a Lápi lány az évek alatt eggyé vált. A szívem szakadt meg olvasás közben, hogy egy szép és okos lánynak milyen kegyetlen sorsot szánt az élet. Leleményességének és talpraesettségének hála egy okos felnőtt nő vált belőle, aki korábban alig tapasztalt meg valamit az emberi természetből, így kihasználták a naivságát. Egyetlen igaz barátja Tate volt, akivel az első szerelem csodálatos, euforikus érzését megtapasztalta, de mellette a csalódást is átélte. Kay élete nem mindennapi, szívfacsaró belegondolni, hogy mi mindenen ment keresztül egészen fiatal korától kezdve, hogy végül rátaláljon a boldogság és vele együtt a biztonság érzete. 

Ez a könyv egy fejlődésregény, amit széles körben ajánlok minden szépirodalom kedvelőnek. A lassú lefolyású történet vezetésnek köszönhetően részlet gazdag leírásokban gyönyörködhetünk egyaránt a lélek- és táj ábrázolásban. Az eleinte két szálon futó cselekmény a könyv felénél összeér és onnantól a krimiként emlegetett rész is értelmet nyer az olvasók körében. Bár számomra ebben a könyvben semmi krimire emlékeztető jelenet nem volt. Attól, hogy történt egy haláleset, amiről teljes mértékben nem bizonyosodott be, hogy gyilkosságról beszélhetünk-e vagy sem nem jelenti azt, hogy krimi lenne Delia Owens regénye. Ebben a könyvben a Lápi lány életét követhetjük nyomon haláláig, akiből a környék egyik legtehetségesebb természettudósa vált. A szemünk előtt vált nővé, majd tapasztalhatta meg a férfitársadalom aljasságát és egyben a közösség kegyetlenségét. 

A történet fő erényei a szeretet, a küzdelem és a kitartás hármasa.
Imádni való olvasmány volt.
A 2020-as évem egyik legszebb és egyben a legfájdalmasabb történetét mesélte el Deila Owens. 
Ahol a folyami rákok énekelnek egy ízig, vérig szépirodalmi mű, amit minél több embernek meg kellene ismernie. A moly.hu használók értékelései alapján 94%-os a Lápi lány története valamit a 85. legjobb romantikus könyv ugyan ezen vélemények alapján. A romantikus mivoltát a könyvnek meg tudom erősíteni, mert már nagyon régen olvastam ennyire gyönyörű és mesébe illő romantikus regényt, ami 100%-ban sallangoktól és csöpögéstől mentes. Összességében Ahol a folyami rákok énekelnek című történet a szívemet és a lelkemet is egyszerre ápolta, miközben azon gondolkodtam, hogy miként volt Kaynak ekkora lelki ereje az életben maradáshoz. A természet törtvényei kegyetlenek főleg egy csöpp kislány számára, de ő felvette a harcot és győzött, hiszen később a mindenki Lápi lánya lett a legnagyobb szakértője a lápnak és az ott élő élőlényeknek. Ha eszembe jut Kay története, akkor melegség járja át a lelkem és mosolyra húzódik a szám.


forrás


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2019. június 13.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!