Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból

Amiről a könyv szól:

"Gondolta ​volna, hogy a 18. században a hölgyek legyezőjükkel küldtek titkos üzenetet hódolóiknak? Vagy hogy az első melltartók az 1800-as évek elején végső soron a francia forradalomnak köszönhetően jelentek meg? Hogy kétszáz évvel ezelőtt a fogkefék vaddisznósörtéből készültek, és hogy a bugyi mint ruhadarab majd ezer évig nem is létezett? A Rizsporos hétköznapok gyönyörű képekkel illusztrált lapjain ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhat az olvasó, hisz ez a könyv – vagy inkább album – a divat- és testkultúra történeti gyűjteménye. De annál mégiscsak több: egy könyv, amely egyszerre szórakoztat és hozza közelebb, teszi átélhetőbbé az olvasó számára a történelmet. Azt a történelmet, amely kimaradt a tankönyvekből, a mindennapok történelmét. Koncentrálva ebben a kötetben elsősorban a 18-19. századi hölgyek budoár- és divattitkaira, hétköznapjaira, azokat a divat és a művészet szépségén, illetve a régi szokások báján keresztül bemutatva… És persze egy kis rizsporral meghintve.

Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok című blogját tízezrek olvassák, és a blog Facebook-oldalát több mint 12 000-en követik nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása ez a gazdagon illusztrált, szemet gyönyörködtető kiadvány. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei a garancia, hogy ezt a témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé."
Budai Lotti könyve egy különleges gyűjtemény, amit senki ne tévesszen össze egy dívatörténeti szakkönyvvel, ahogy a szerző is leírta már az előszóban, hogy "a Rizsporos Hétköznapok persze nem tudományos mű, s nem törekszik a teljességre sem (...)" Lotti ezzel a mondattal mindent elmondott a könyvről, ami nem azzal a céllal készült, hogy tucat egy legyen a könyvpiacon, amiből az egyetemisták  és a néprajzosok kutatómunkát végezhetnek. A Rizsporos Hétköznapok egy látványos, szórakoztató divattal foglalkozó kötet, ami az író hobbiját mutatja be nekünk olvasóknak, ami végre megjelent könyv alakban is. Méretét tekintve az albumokhoz sorolnám be, viszonylag nagyalakú lett, így nem is úgy olvassa az ember, mint egy regényt, sokkal inkább a lélek kényeztetésnek a melegágya lett Budai Lotti legfrissebb alkotása. A könyv végig vezet bennünket a történelmi korokon, betekintést enged az egyes időszakok női divatjába, említést tesz mellette a férfiak öltözködéséről, de a főbb hangsúlyt mégsem ők kapták ebben a könyvben. Ez most a hölgyekről szól! Nagyon szerettem a 18. századot, amikor a divat a flört jegyében zajlott. Már a cím is figyelem felkeltő, egyből tudni akartam, mit is jelent ez pontosan. Tovább haladva a lapok között többek között megtudhattuk milyen is a francia toilette, amivel egy átlagos nap indul. Egy hölgy reggeli rituáléját takarja a szó, amit ma már másként használunk. Szó esik a fehérneműről, a fürdésről, a korok öltözködéséről és mind roppant izgalmas a 21. század emberének, mert például én eddig nem néztem mélyebbre a divat gyökereihez. Számomra még az is nagyon érdekfeszítő volt, amikor Lotti az adott kor frizura és sminktitkairól írt. Szépen lassan haladunk előre a történelmi korokon úgy változott a nők öltözködése, hol a domborulatok kihangsúlyozása volt az elsődleges szempont, hol pedig azoknak az eltakarása. Közeledve a 20. századhoz és a női egyenjogúsághoz a ruhák is funkcionálisabbá váltak, lehetett bennük a pipiskedésen kívül mást is csinálni, alkalmasabbak lettek bizonyos sportokhoz, munkába járáshoz és egyéb teendők elvégzéséhez. Bámulatos volt látni, ahogyan a színes óriási ruhadarabokat felváltják az egyszerűbbek. A frizurák is alkalmazkodtak a korokhoz és mindig pont olyanok voltak amilyennek lenniük kellett.

A történelmi hitelességét nem tudom pontosan megmondani, de ha abból indulok ki, hogy Budai Lotti a történelmi regényeit milyen alapos kutatómunka előzte meg, akkor kétség sem fér hozzá, hogy a Rizsporos Hétköznapok írása közben is körültekintő munkát végzett. Fantasztikus volt végig követni a női divatot a 18-19. századon keresztül, sok mindenen mentek keresztül a nők ezekben az időszakokban, pontosabban fogalmazva ők inkább csak státusz szimbólumok voltak a férfiak oldalán. 

Élmény volt olvasni! Nagyon várom a folytatását, ami már az egyszerű hétköznapok témát öleli majd fel. A borítója és mellette a könyvben szereplő gazdag illusztrációk egytől egyig szemet gyönyörködtetők, a rövid szöveges rész után hosszú percekig csak nézegettem a képeket. Budai Lotti munkásságát az igényesség járja át. Összességében egy korhű roppant sok kutatómunkát felölelő művel van dolgunk, magyar írótól régen láttam már ilyen kiadványt, érdemes kézbe venni és elolvasni a Rizsporos Hétköznapokat, végre nemcsak az online térben gyönyörködhetünk Lotti hobbijában, hanem lapozhatjuk is a valóságban azt. Több, min öt év munkája fekszik ebben a 160 oldalban. Széles körben ajánlom a könyv a megtekintését, a művészetek iránt érdeklődő olvasóknak kifejezettem kötelező olvasmányként receptre írnám fel Lotti munkáját.

Fotó: Kitablar blog


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2019.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!