Bauer Barbara: Az aranyműves fia

fotó: @adrykacska - moly


"Bauer Barbata misztikus elemekkel gazdagított, finoman hangolt új regénye apa és fia története a jelenben, illetve a mesék, legendák ködébe vesző távoli múltban. Négy, keresztutakkal és tévelygésekkel sújtott élet históriája, amely az elszakadásról és az újbóli egymásra találásról szól. A folytonosságról, az apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre hagyományozott örökségről: a hit, erő, szeretet hármas parancsáról, amelynél nincs nagyobb hatalom." 

Röviden a történetről:

"Dalnok ​Erika szerkesztőként dolgozik egy könyvkiadóban. Férjét néhány hónapja veszítette el, és most a munkájába menekül. Egy nap különös kéziratra bukkan, amely azonnal megragadja a képzeletét, s némi fáradsággal sikerül is kiderítenie az álnéven beküldött írás szerzőjének kilétét. A neves történész azonban már nem él, így Erika az özvegyét és a fiát keresi fel, hogy engedélyt kérjen a kiadásra. Ám a mű nem teljes: a messzi múltban játszódó, különös, sejtelmes mesének csak az első része készült el. Hiányzik a mese vége, a magyar Szent Korona elkészítésével megbízott aranyműves fiának története. Amikor Erika megtudja, hogy a szerző fia, Szentesi Zoltán a jogi diploma megszerzése után kitanulta az ötvösmesterséget is, megpróbálja rávenni, hogy írja meg a fiú történetét. Fejezze be ő azt a mesét, amelyet annak idején az édesapja mondott esténként az ötéves Zolikának. Ám a férfi, aki még mindig úgy érzi, fiatalon elhunyt apja cserben hagyta és elárulta őt, nem akar kötélnek állni. Pedig ő maga is éppen azzal a tűzzománc képpel vesződik, amelyikkel apja meséjének hőse a világtól elzárt kolostorban. És úgy is él, akár egy szerzetes. Ideje nagy részét a munkaasztalánál tölti, megszállottan dolgozik, ám Szent Bertalan portréja minden igyekezete és mesterségbeli tudása ellenére csak nem készül el. Vajon Zoltán a csalódottságon, haragon túllépve, a megbocsátás és a szerelem erejével képes lesz befejezni a szent portréját, és megírni a mese végét? Visszatalálhat-e az édesapjához úgy, ahogyan az 1500 évvel ezelőtti történet kisfiú hőse? És vajon Erika el tudja engedni a múlt fájóan szép, bénító emlékeit, hogy újrakezdhesse az életét másvalakinek az oldalán?" 
Mindig is nyitott voltam az újdonságokra, kíváncsi vagyok milyen érzés az, amikor kilépek a megszokott világomból és valami újat próbálok ki. Bauer Barbara könyve is pont ilyen euforikus érzés volt. Sajnos még mindig nagyon kevés szépirodalmi regényt olvasok, pedig a lehetőség a lábam előtt hever, hiszen könyvtárosként több tucat jobbnál jobb könyvhöz férek hozzá. A Jaffa Kiadónak köszönhetően jutott el hozzám az Az aranyműves fia című könyv, ami egy lírikus mesebeli időutazás története. A fülszövegből mindenki számára kiderül, hogy miről fog szólni az író tavaly megjelent regénye, így arra nem is vesztegetnék több karaktert. Az események több szálon futnak és azok egytől egyig a lehető legaprólékosabban vannak kidolgozva és ezáltal száz százalékos figyelmet igényel a könyv. Bauer Barbara regénye nem egy esti lazító olvasmány, hanem annál sokkal több, inkább olyankor érdemes leülni vele egy bögre tea társaságában, amikor teljesen át tudjuk adni magunkat a könyv adta időutazásnak. Az aranyműves fia egy mesebeli magyar történet lett, a Szent Korona körüli események mindenkit lázban tartanak és érdeklődve olvassunk az esetleges históriák után. Az író a régi magyar mondák világát ültette a mai modern rohanó világba és a végeredmény valami elképesztően jó lett. A rege mellett egy lassú vizet partot mos szintű szerelmi történet is kibontakozóban van. A szerelmi szál ép olyan lassan és óvatosan alakult ki a főszereplőink között, mint ahogy a Szent Korona anekdotája is napvilágot lát az olvasók szeme előtt. A két világ és a két élet közötti párhuzamot gyönyörűen érzékelteti a szerző. A családi kapcsolatok és a közel 1500 éves regényes történelem hangsúlyozását nem tudom elégszer megemlíteni. A történelmi hitelességével nem áll szándékomban vitatkozni, mert ilyen részleteiben nem ismerem a Szent Korona történetét, de ami itt le van írva az helytállónak gondolom, érdekes és a múltunk ez a része minden magyar embert megragad. Ami annyira nem tetszett az a csigalassúságú szerelmi szál kibontakozása, engem sokkal inkább a történész apa és az aranyműves fia élete kötött le, a múlt eseményei és annak következményei mellett. A könyv az apa fia kapcsolat mellett még foglalkozik a női és a férfi lélek rejtelmeivel is. Bauer Barbara stílusa egyedi és finom hangvételű, képes megmutatni nekünk olvasóknak, hogy a hitnek igen is óriási ereje van, és nem szabad elnyomni ezt magunkban. Daru története valami elképesztő volt, a kisfiúé, akit elszakítottak a családjától és egy kolostorban nevelkedett, ahol kitanulta az aranyművességet és a legenda szerin ő készítette a Szent Korona tűzzománc képeit. Fegyelem és az érzelmemmentesség jellemezte az egész életét, egy fő célja volt a miniatűr képek festése. 

Ebben a történetben gyönyörűen együtt él a régmúlt és a jelen. 

A karakterek bármelyik pillanatban megjelenhetnek előttem, lehet, hogy egyszer összefutok Dalnok Erikával és Zoltánnal az utcán, vagy ha becsukom, a szemem látom Darut, a kolostort és magamat, ahogy ott járkálok a falai között. A könyv minden pillanata valósnak tűnt, pedig tudom, hogy nagy része fikció, az író fantáziájának a szüleménye. Bauer Barbara megbizonyította, hogy igen is nagyon jól írnak a magyar szerzők és érdemes figyelemmel kísérni a magyar könyvpiac alakulását. Nagyon sok csillag van az égen, akiket még nem fedeztünk fel. 

Összességében egy szuper jól megírt regénnyel van dolgunk, amit átsző a lélekvándorlás, a szerelem, a szomorúság és a történelem egyik legnagyobb rejtélye, ami a Szent Korona körül kering. A mai korban játszódik, de közben még sem, ahogy az velem is történt, úgy az olvasók gondolatai is az 1500 évvel ezelőtti események körül forognak majd. Elsősorban a romantikus történelmi regények szerelmeseinek ajánlom Az aranyműves fiát, ami egy igényesen megírt csodaszép történet. A könyv borítója mellett sem lehet szó nélkül elmenni, mert szemet gyönyörködtető és minden megtalálható rajta amiről itt szó van, a külső és a belső tartalom tökéletes összhangban van egymással.


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2019. október 4.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!