NIOK || egy könyv, aminek a címében a szív szó szerepel

forrás

Február a szeretet, a szerelem és a házasság hónapja is. Tavaly ilyenkor olyan könyvek olvasására buzdított bennünket Szabados Ágnes, ami a házassággal kapcsolatos. A 2020-as év februári témája „egy könyv, aminek a címében a szív szó szerepel”. A lehető legjobbkor jött ez a könnyed, légies téma, én is szívesen olvasok olyan regényeket, amiből árad a szeretet és a nyugalom. Vannak az embernek olyan időszakai, amikor a pihentető olvasásra van szükségük, jelenleg én is ezt a tábort erősítem. Amikor tetőznek az ember lánya feje felett a hullámok, akkor az egyetlen segítség egy igazi megnyugtató könyv, amit esténként felcsaphat és már is egy tündérmesébe pottyanhat. 

A bejegyzésem következő részében három olyan történetet ajánlok, amik a témájuk miatt az évek során a kedvencemmé váltak. Egyik könyvnek sem lesz egyszerű a mondanivalója, és lehet, hogy fájdalmas lesz, de összességébe mégis illik ebbe a hónapba, de nem a könnyedségük miatt!

1. Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak 

„A tizenhat éves fizikazseni, Aysel az öngyilkosságát tervezi. Minden oka megvan rá. Egy anya, aki összerezzen, ha ránéz. Osztálytársak, akik a háta mögött sugdolóznak. Egy apa, akinek erőszakos bűncselekménye megrázta a kisvárost. Aysel felkészült, hogy helyzeti energiáját megsemmisítse. Csak egy gond van: lesz bátorsága egyedül megtenni? Amikor rábukkan egy honlap Öngyilkossági társkereső fórumára, tudja, hogy megtalálta a megoldást. A JégRobot néven regisztrált fiú (igazi nevén Roman), akit egy családi tragédia kísért, szintén partnert keres. Bár elsőre úgy tűnik, Ayselben és Romanben nincs semmi közös, lassanként mégis kezdik kitölteni az űrt egymás életében. Csakhogy, amint közeledik az időpont, amiben megállapodtak, Aysel egyre kevésbé biztos benne, hogy azt szeretné. Végül választania kell: meg akar-e halni, vagy inkább meggyőzni Romant, hogy maradjanak életben, esélyt adva maguknak arra, hogy együtt fedezzék fel a helyzeti energiájukban rejlő lehetőségeket. Megrendítő könyv a kapcsolatok mindent átalakító erejéről.” 

Véleményem: 
Megdöbbentő, elgondolkodtató, szomorú, és reményt adó ez a könyv. Talán ezzel a pár kifejezéssel tudnám a legjobban jellemezni. Egyszerre emelt a magasba és dobott le onnan. 

2. Zakály Viktória: Szívritmuszavar 

„A lány nem hisz a véletlenben, csak a sorsban, a fiú nem hisz a szerelemben, csak a kötelességben. Évek óta ismerősök, látták egymást egyetemi előadótermekben és folyosókon. Mindketten érezték, hogy ez a kapcsolat több lehetne, de soha nem lépték át a határt, nem közelítettek egymáshoz, az érzés beleveszett a szürke hétköznapokba. Csönge azonban mindent megváltoztat. Öt nap, mely felforgatja a világukat, és lángoló, fájó szerelemre gyújtja a lányt. Bármit megtenne a fiúért, felrúgná a saját életét érte. De mit érez a fiú? Fel lehet adni mindent a szerelemért? Van-e kiút a múltból, és a jelen láncaitól? Vagy minden út egy padláshoz és egy komor kötélhez vezet? A sóvár vágyakozásról és egy gyönyörű, felkavaró szerelemről szól ez a regény, mely igaz történeten alapul.” 
(forrás

Véleményem: 
A Szívritmuszavar sokkal inkább egy melankolikus visszaemlékezés egy olyan pillanatra, ami örökre megváltoztatott egy fiatal lányt belülről. Fájdalmas volt olvasni, pedig nem egy vaskos könyvről van szó, de annál több érzés, kétely, szomorúság és bánat kapott benne helyet. Szívem-lelkem fájt! 

3. Jodi Picoult: Szívverés 

„Mit kell egy nőnek magától értetődően feláldoznia gyermekeiért, családjáért? Mi az, amit még szülőként sem adhat fel? Megilleti a nőt az emberi méltóság joga akkor is, ha a méltóság fenntartásának a hűtlenség az ára? Mi tehet egy anya, ha csak két rossz lehetőség közül választhat? Paige O'Toole-nak csak homályos emlékei vannak az édesanyjáról, aki akkor hagyta el őt, amikor Paige ötéves volt. Most, amikor művészi álmaiért és orvos szerelméért Chicagóba költözik, elhagyja apját, ám házasságkötése után anyjáról még halványan élő emlékei kétséget ébresztenek benne, hogy ő maga alkalmas lesz-e az anyaságra. Rájön, hogy ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel vállalhasson gyermeket, előbb fel kell kutatnia az édesanyját, és meg kell értenie, miért hagyta el őt.” 
(forrás

Véleményem: 
Jodi Picoult összes könyve egy mindent elsöprő érzelmi hullámvasút. A történet zseniális, és egyben borzalmas is, de bepillantatás enged az emberi sorsok alakulásába. Minden könyvére jellemző, hogy feszült drámai pillanatoknak lehetünk a szemtanúi. Jodi Picoult regényei valahol a szakirodalom és a szépirodalom határán mozognak. Az alaptörténetek miatt jellemző az írónőre, hogy nehezen olvashatóak a könyvei. 

2020. február 


Olvasásra fel! 

Találkozunk márciusban a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárakban a folyamatosan frissülő könyvajánlókat. 

Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!