Ég ​a házunk



Greta Thunberg nevével először az egyetemi tanulmányaim során találkoztam egy példa kapcsán, az oktatónk az Ég a házunk című könyvet hozta fel példának az ökológia témában. Akkor eldöntöttem, hogy utánanézek a könyvnek és ha tetszik a fülszövege, elolvasom Greta történetét. Így is történt, de sajnos csalódnom kellett, becsapva érzem magam, mert ez a könyv csak részben szólt arról, amit beígért az ismertető. A részben szóval is csínján bánnék, mert ha őszinte akarok lenni maximum a legvégén esett szó konkrétan a klíma változásról. Fel vagyok háborodva, mert nem azt kaptam, amit a szenzációs beharangozó után vártam volna. Igazából engem a kislány gondolatati érdekeltek volna, de nem ebben a köntösben, amiben most elém libbent. Remélem jelenik  még könyv, amit valóban ő ír, és az ő gondolataival lesz tele. A klímakatasztrófa a 21. században az egyik legfontosabb téma, kortól és nemtől függetlenül. Beszélni kellene róla, tenni valamit! Mindenki a maga lehetőségeinek megfelelőlen javítson a Földünk életén. Apró lépések vezetnek a cél felé! Egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni a fenntartható fejlődésről az "oktatást". A gyerekekben van minden reménységünk, hogy talán majd ők észreveszik azt az értéket, amit a felnőttek már nem látnak meg. 

A könyv szerkesztése jó volt, bár a borítón szereplő kép és a szerzői név kiemelése után teljesen másra számítottam, mint amibe csöppentem. Zseniális a mögöttes marketing, mert a kíváncsiság hajtja előre az olvasókat, és közben meg lehet akkorát koppannak a padlón mint én. Gréta harca mind végig a háttérbe szorult az édesanyja elbeszélése mellett, mert elsősorban őróla szólt az Ég a házunk. Egy édesanya mindennapjait ismerhetjük meg, a gyermekvállalástól egészen a betegségek kálváriáján keresztül, csak egy mellékes szálon keresztül találkoztunk a legfontosabb kérdésről a ökológiáról. Greta Asperger-szindrómában szenved és a későbbiekben ugyan ezzel a betegséggel diagnosztizálták a húgát is. Utána olvastam, hogy pontosan mit jelent a fogalom, sokkal tisztábban láttam a miérteket, értem ez alatt a környezetvédelemért való küzdelmet egy tizenéves kislánytól.

A betegség tüneteiről a webbeteg.hu oldalról tájékozódtam. 


(a lenti fogalom magyarázat erről az oldalról származik)

"A szindróma általános jellemzője az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, szemkontaktus kerülése, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák. Az ezzel élők nem tudják értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat, vagy rendszeresen rosszul értelmezik azokat. Az Asperger-szindróma az újabb pszichiátriai meghatározás szerint az ún. autisztikus spektrum egyik kategóriája az autisztikus zavar és az ún. átható fejlődési zavar mellett. Az autisták és az Asperger-szindrómások közös vonása, hogy merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak, a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek. Ez számos nehézséget okoz számukra a közösségben, iskolában. Autizmus és Asperger-szindróma Az autizmussal szemben az Asperger-szindrómások esetében életkoruknak megfelelően fejlődik a kognitív funkció, normálisak a viselkedési minták, nem jellemző a megkésett beszédfejlődés sem. Az autizmus esetén az agy szociális interakciókért és kommunikációs képességekért felelős területének normálistól eltérő fejlettségéről beszélhetünk. A másokkal való kapcsolatteremtés, a környező világ felfedezése a zavarban szenvedők számára nehezített."

A könyvet a család együtt írta, csak nem egyforma hangsúlyt kaptak az édesanya mellett az egyes családtagok, ez a feszültség az utolsó fejezetekben érezhetővé is vált, amikor Greta szóvá tette, hogy a szívéhez közel álló témáról többet szeretett volna megjeleníteni a közös könyvben. Az Ég a házunk egy önéletrajzi ihletésű mű, amit érdemes mindenkinek legalább egyszer elolvasnia, mert példaértékű a Thunberg-Ernman család mindennapi küzdelme. A Greta Thunberg név mindenkiből valamilyen érzést, gondolatot hoz a felszínre, de akik nem ismerik a családi hátteret és a környezetvédelemig vezető út mikéntjét, csak egy ostoba kislányt látnak, aki küzd valamiért, ami mások szerint még nem is érthet meg igazán, pedig ő sokkal érettebben gondolkodik már most, mint nagyon sok felnőtt. 

Az Ég a házunk egy fontos és időszerű téma! Sokkal több aktivistára kellene szükség és akkor talán lenne esélye a Földünknek. Összességében nem volt rossz a könyv, még annak ellenére sem, hogy becsapva érzem magam még most is, pedig több, mint egy hónapja olvastam a Thunberg családról.

Greta Thunberg


Fülszöveg: 

"Ég ​a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: „tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: „tűz van, ég a házunk!”. Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a „normálisak”, a harmadikba a „szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy „nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja. A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években. Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne."
Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2019. szeptember 9.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!