Szabó Magda: Üzenet odaátra || Kiadatlan novellák és kisprózai írások

Szabó Magda

A kötet elolvasása után óriási kettősség keletkezett bennem, ami a mai napig bennem él és éppen ezért nem tudtam eddig papírra vetni a gondolataimat, érzéseimet a legújabb Szabó Magda könyvvel kapcsolatban. Egy részről megtiszteltetés olvasni olyan író posztumusz kötetét, aki az évek során belopta magát a szívembe a regényeivel. Meghatározta ifjúkorom olvasásélményeit, és a felnőttként a szépirodalom felé terelte az érdeklődésemet. Jó, hogy megismerjük az író azon novelláit, karcait, vagy akárcsak a gondolatait, amire életében nem volt lehetőségünk, de ott a másik oldal is, ami azt mondatja velem, hogy ezt a kötetet nem feltétlenül kellett volna megjelentetni, vagy nem ilyen formában. Azokat az írásait nagyra értékeltem és köszönettel tartozok a hagyaték gondozójának, hogy megismerhettem, amiben a hozzá közelálló személyektől búcsúzott el, egy teljesen más jellegű gyásznak lehettem a szemtanúja, mint amit eddig megéltem. Megható szavakkal köszönt el barátjától Janikovszky Évától, aki mindig mellette állt amikor szükség volt rá. Ebből a könyvből tudtam meg azt, hogy az Abigél Horn Micijét Szabó Magda barátjáról és pályatársáról mintázta. Gyászolni nemcsak könnyek között lehet, hanem a tollat ragadva is átjuthat az ember a nehéz időszakon, ahogy az Szabó Magda is tette. Elengedni egy édesanyát mindennél nehezebb lehet, aki hozzá hasonlóan szintén író volt, csak neki írásos formában nem jelentek meg a történetei, hanem minden este a kis Magdával osztotta meg azokat. Az útleírásokban az olvasó a szerzővel együtt barangolhatja be Magyarországot, Amszterdam utcáitól Párizsig mindent láthatunk a '60-as, '70-es évekből. 

Időutazásban vehetünk részt ha elolvassuk az Üzenet odaátra című kötetet, ami közel ötven évet ölel fel.

Jaffa Kiadó, 2019.


Szeretek Szabó Magdáról olvasni, de most inkább szomorú vagyok, mert nem minden oldala kápráztatott el a kötetnek. Jó volt közelebbről megismerni az érzéseit, de mellette dühös is vagyok, mert nagyon sok olyan novella szerű írás kapott helyett ebben a sárga könyvben, ami nem idevaló lett volna, ami valaminek skicce, váza akart lenni. Mellette a fent leírtak miatt mégis mosolyogva gondolok az íróra. 

A könyvet elsősorban Szabó Magda kedvelőinek ajánlom.

Részlet a fülszöveg: 
(forrás ITT)

"Szabó ​Magda írói hagyatéka akár egy kimeríthetetlen, feneketlen kincsesláda. Valahányszor felnyitja az ember, és belepillant, mindig talál újabb csodákat. Ezúttal olyan novellákat, útirajzokat, visszaemlékezéseket, kisprózai írásokat, amelyek gépiratban maradtak fenn, vagy eddig újságok, folyóiratok régi számaiban rejtőztek. Szabó Magda most első ízben megjelenő prózakötete üzenet az olvasónak: mindig van mit felfedezni a világban és egy író életművében!"



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!