Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Amiről a könyv szól: 

"Szücs Kori középiskolás évei óta képtelen olajfestékkel festeni; azóta kizárólag fekete-fehér szénrajzok kerülnek ki a keze alól. Mosonyi Anti a számítógépes játékok rabja, ami néha összekeveredik a rémálmaival. Egy nap mindketten megkapják ugyanazt a Facebook-meghívót. Kori, Anti és Csilla hosszú évek után először találkoznak az Ajtósi Dürer Gimnázium ötéves érettségi találkozóján. Nem csak a múlt kovácsolja őket össze, hanem egy közösen megélt tragédia is, ami egyik pillanatról a másikra felforgatta az életüket. Ami után semmi sem volt többé ugyanolyan. Ami után egyértelmű a feladat: megkeresni volt osztályfőnöküket, akinek jóval többet köszönhetnek, mint azt a középiskolában valaha is gondolták volna."



Az évek során nagyon sok jót hallottam már Hajdú-Antal Zsuzsanna könyveiről, de idáig még egyet sem sikerült elolvasnom. 2019 októberében mutatták be a Visszatérünk címet viselő harmadik történetét az írónőnek, ami minden tekintetben egy különleges alkotás. Miért is mondom ezt? Nem egy szokványos témát választott a Visszatérünknek, a könyv megtörtént eseményeken alapszik, amik a régmúltban történtek, az egyik 2017-ben Veronában, a másik vagy húsz éve, 1999-ben Deutschlandsberg közelében. Mind két tragédia a mai napig mély nyomott hagyott az emberekben. Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvformájában állít emléket mind két eseménynek. A szerző részben átdolgozta a valós adatokat, így ebben a történetben csak négy túlélője volt a balesetnek, három diák és egy tanár, a valóságban ennél többet maradtak életben. A szerző a négy túlélő szemszögén keresztül mutatja be az események láncolatát, egyszer Koriét és Csilláét ismerhetjük meg, majd Anti szemüvegén keresztül is belelátunk abba a bizonyos estébe és az utána következő időszakba. Az írónő elsősorban nem a tragédiáról és az ahhoz vezető útról írt a könyvében, hanem annak feldolgozásáról, amiről senki nem beszélt korábban egyik esetben sem. A kamaszokban óriási törésként jelenik meg ez a baleset, ha mi felnőttek sem tudjuk segítség nélkül feldolgozni az értelmetlen halállal való találkozást, akkor mihez kezd ezzel egy tizenhét éves. Zsuzsanna könyve sokkal inkább a lelki vívódásokra éleződött ki. Mit tehet egy tanár, akinek az ötlete volt ez az út? El tud-e számolni a lelkiismeretével és a szülők gyilkos tekintetével? Mi lehet a legjobb döntés ebben az esetben? Ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat a Visszatérünkben, ezért olyan különleges ez a könyv. Mindenki másképpen igyekszik túl lépni a tragédián, Kori a képzőművészet felé fordult, de csak feketén és fehéren látja a világot, ami körülveszi, számára eltűntek a színek. Anti magába fordult, és a humor is elhagyta, már nem látja viccesnek azt amit korábban. Csilla az utazásba menekül, és reménykedik benne, hogy egy napon túl tud lépni az őt ért tragédiát. Az egyetlen felnőtt, aki élve megúszta a balesetet felmondott a munkahelyén és azóta a nyilvánosságot kerülve éli a mindennapjait. A túlélőknek feltett szándékuk, hogy megkeressék őt és mindent megköszönjenek neki. Vajon sikerült a tanár úr nyomára bukkanni ennyi év távlatából? 

Hajdú-Antal Zsuzsanna műfajában a magyar kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Történeteit felnőtteknek és a fiatalabb generáció tagjainak is érdemes elolvasni, nagyon sokat tanulhatunk az olvasás során. Írásmódjára a gördülékenység jellemző, a könyvvel a nehéz téma ellenére is gyorsan lehetett haladni, csak az utána lévő ürességgel és szomorúsággal nem számoltam. Hosszú napok teltek el azóta, hogy az utolsó oldalt is magam mögött hagytam, de csak nem tudtam megfogalmazni azt ami bennem kavargott. Értelmetlenül lebegtem a világban!

Az én szívem bánatán nem segített a szerelmi szál, amit az írónő a történetbe csempészet, ezzel is enyhítse a könyv súlyosságát, bennem csak a szomorúság munkálkodott, és az izgalom, hogy sikerül e az osztályfőnök nyomára bukkanni a tragédia után öt évvel. A három fiatal túlélő az életét köszönheti neki, de vajon ő hogyan dolgozta fel az eseményeket, ha egyáltalán sikerült? Hajdú-Antal Zsuzsanna méltó emlékek állított a Visszatérünkkel az 1999-ben és a 2017-ben azokban a bizonyos autóbusz balesetekben elhunytak számára. 

Megjelenés: 2019 október 8.


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!