R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1. || Riva nővérek 3.

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal is a 19. századi Rómába viszi olvasóit. A Riva nővérek-sorozat harmadik részében ismét egy megbotránkoztató bűnügyet tár fel a két főszereplő segítségével. Ahogy az írónőtől már megszokhattuk, a regényt átszövik a titkok, gyilkosságok, a kaland, a szenvedély és a romantika.

Szerelmi ​titkok és bűntények – Róma, 1865




Röviden a történetről: 

"Öt évvel a Sant'Ambrogio zárdában történtek után Katharina hercegnő támogatásával Blanca, azaz új nevén Christina Rivera a húgaival együtt egy lányiskolát hoz létre reménytelen sorsú gyerekeknek és fiatal nőknek. A Sorores nevet viselő iskola árvák, meggyalázottak, kitaszítottak menedéke lesz. A bentlakásos intézetben a tanulók kiváló oktatásban részesülnek, de nem csak tudományt, művészeteket és finom modort tanítanak nekik. Marco Fiore, barátja, Valentini atya unszolására magánnyomozó irodát nyit, és az évek során egyre több sikeres bűnügyet old meg. Egy nap bekopogtat hozzá egy kétségbeesett nő, és a segítségét kéri eltűnt férje ügyében. A gazdag férfi hírhedt szoknyavadász, de a felesége szerint soha nem hagyná el szó nélkül. Az asszony biztos benne, hogy meghalt vagy elrabolták. A nyomok egy mulatóba vezetnek, melynek titkos termeiben rejtélyes szeánszokat tartanak. Ugyanebben az időben Christina egy vérző, félholtra vert fiatal nőt talál az iskolája kapujában, aki védelmet kér tőle. A Sorores lányai segítenek neki, de vajon megérdemli-e a támogatásukat? És van-e köze az eltűnt férfi, és a meggyötört lány esetének egymáshoz? Marco és Christina újra együtt nyomoz, és nem csak a két bűntény szálai fonódnak össze."
(Forrás: a könyv fülszövege)




A "Riva nővérek" vérében van a kaland és az ártatlanok megmentése. A lánynevelde öt évvel a Sant' Ambrogio zárdában történtek után játszódik, a regény alaphangulata némiképpen megváltozott, már nem nyomasztó és megbotránkoztató, hanem egy teljesen más jellegű érzés költözött a szívembe és a lelkembe az olvasottak során, és ez a remény volt. Felnézek Christinára és csodálom azért amit csinál, szegény sorsú bántalmazott lányokat és nőket fogad a szárnyai alá, akiknek a jobb sors kapuját tárja ki, iskolai keretek között készíti fel őket a jövőre a külvilággal szembeni gonosz ellen. Angelika ezen könyve is bővelkedik izgalmakban, de sokkal inkább az Ártatlan trilógia jut róla az eszembe, mint a Mennyei bűnök első és második része. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért talán az ötszintesség, a szerelem, a kalandok és az alaphangulat adja azt hogy egy korábbi sorozathoz hasonlítom. Oldalról oldalra nőtt bennem a feszültség, hogy vajon mi lesz a történet kimenetele, egy pillanatra sem lankadt a figyelmen, olyan érzés kerített hatalmában mintha a lapok között élnék és kedvenc párosommal együtt töprengnék a megoldáson, hogy vajon ki vagy mi állhat a történések mögött? 

Gondolom már senkit nem lepek meg azzal ha azt mondom, hogy az első mondat után rabja lettem Angelika világának, és ez most sem történt másképpen. Képtelen voltam letenni, ha nem volt több órám arra, hogy belebújjak a lapok közé, akkor inkább nem is vettem a kezembe. Angelika könyveinek meg kell adni a tökéletes helyet és idő, vétek megszakítani az olvasását. A múlt hétvégén ismét kezdetét vette a pécsi ingázás, így tengernyi idő állt a rendelkezésemre, hogy olvassak, ami egyenesen arányos az egy nap egy könyvvel. A lánynevelde egy olyan történet volt, amit azonnal meg akartam ismerni és most, hogy olvastam szomorkodok mert a tavasz még nagyon messze van. Rabul ejtett! 


Olvasás közben megszűnt létezni a tér és az idő!

A kalandok mellett megismerhettük a nővérek életét minden nehézséggel és örömmel együtt. Nella és Leona személyiségét sokkal jobban elénk tárja az írónő, mint a korábbi részekben. A gyönyörű jellemrajzoknak és a karakterábrázolásoknak köszönhetően bármelyik szereplő bőrébe bele tudunk bújni. Róma rengeteg titkot rejt magába, aminek egy kicsike kis szegmensébe tekinthetünk bele A lányneveldén keresztül. Miként hat egy gyermeki lélekre az a rengeteg gonoszság amelyben fel kellett nőnie? Milyen titok lengi körbe az eltűnt férjet, a meggyilkolt apát és az örömlányt? Minden kérdésünkre választ kapunk 2020 tavaszán a Riva nővérek negyedik részében. A függővég tesz a sírba!  Feszülten várom a folytatást. Angelika érti a dolgát, hogyan kell a függőséget kialakítani az olvasóiban.

A sorozat eddig megjelent részei: 
Fotó: Pandalány olvas blog


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!