Öt Márai Sándor mű, amit nem érdemes kihagyni.



Az ősz második hónapja Márai Sándorról szól, aki meghatározó alakja a magyar szépirodalomnak. Nincs olyan ember, aki nem ismerné a nevét és munkásságát. Írásainak a megértéséhez szükséges némi érettség illetve élettapasztalat. Szabados Ágnes minden hónapban olyan témával örvendeztet meg, ami közel áll a szívemhez, nem történt ez most sem másként. Ajánlómban öt olyan regényt szeretnék az olvasóim figyelmébe ajánlani, amit érdemes az írótól elolvasni, megsúgom nektek azt is, hogy pont ezek közül fogok én is egyet választani, mert van némi lemaradásom az író életművét illetően. A Nincs időm olvasni kihívás közös könyve az Eszter hagyatéka, amivel már hónapok óta szemezek a helyi könyvtárban, talán most jött el az ideje annak, hogy kikölcsönözzem és elolvassam. 

Jöjjön az ajánló! 

1. Eszter hagyatéka

"Az 1939-ben írt kitűnő regény egy beteljesületlen szerelem története. A mindig fellegekben élő, jellemgyenge, de szeretni valóan kedves Lajos és Eszter húsz esztendővel korábban bontakozott szerelmét rombolta szét, amikor a férfi Eszter nővérét, Vilmát vette feleségül. Felesége halála után, gyermekeivel látogatóba érkezik az asszonyhoz, aki még mindig szereti. A találkozás oka igencsak prózai: Lajos, aki már mindenétől megfosztotta Esztert, most végső menedékét készül elrabolni, a családi otthon eladására kéri. Eszter ekkor tudja meg, hogy a férfi nősülése előtt végső elkeseredésében levelekben könyörgött Eszternek, hogy szökjenek meg együtt, mert szüksége van rá. Eszter azonban sohasem kapta meg a leveleket." (forrás)

Első megjelenése: 1939. 

2. Egy polgár vallomása

"Az író legjelentősebb alkotásában – a két világháború közötti magyar irodalom egyik remekművében – egy városhoz: Kassához, egy osztályhoz: a polgársághoz, s egy életformához: az európai kultúrához való elkötelezettségéről vall, gyermekévei tájaira, a Felvidékre, ifjúkori élményeinek színhelyeire: Berlinbe, Párizsba, Velencébe kalauzolja el olvasóit. „S utolsó pillanatig, amíg a betűt leírnom engedik, tanúskodni akarok erről: hogy volt egy kor és élt néhány nemzedék, mely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében… láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát… kaphattam-e sokkal többet az élettől?” A népszerű mű, most hangoskönyv formájában jelent meg." (forrás)

Első megjelenése: 1935. 

3. A ​gyertyák csonkig égnek

"Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény – az író stílusművészetének remeke – vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti." (forrás)

A könyvről írt korábbi bejegyzésemet a linkre kattintva elolvashatjátok: A ​gyertyák csonkig égnek

Első megjelenése: 1942. 

4. Válás Budán

"Válás? Budán? Ilyesmi csak másokkal fordul elő. Az egyik eset mégis szokatlanul közelről érinti a válóperes bíró elzárkózó, de sikeresnek mondható életét és családi körét: egy iskolatárs és egy futó lányismerős házassága jutott válságba." (forrás)

Első megjelenés: 1935. 

5. Füves könyv

"Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően. Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, kedves Marcus Aureliusának, Montaigne-nak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult." (forrás)

Első megjelenés: 1943. 


Olvasásra fel!

Találkozunk novemberben a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárakban a folyamatosan frissülő könyvajánlókat.

Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!