Nincs időm olvasni kihívás || szeptember, egy könyv, aminek kérdés a címe

Kedves Olvasó!

Elérkezett a szeptember elseje, ami nemcsak az iskola kezdéssel vagy a nyár végével egyenlő, hanem a „Nincs Időm Olvasni Kihívás” soron következő olvasási témájával egyenértékű. Az ősz első hónapjában olyan könyvek olvasására buzdít minket Szabados Ágnes, amiknek a címe egy kérdés. Nálam a szakkönyvek kerültek előtérben, mert a "HVG könyvek" legnagyobb hányada ilyen címekkel rendelkeznek. Az ajánlómban is ennek a kiadónak a könyveire hívnám fel az olvasók figyelmét.


L. Stipkovits Erika: Nagyszülők a kispadon?
11 tévhit a generációk közötti konfliktusokról


  • Mi a nagyszülő szerepe unokája életében?
  • Mit tehetünk a generációk összhangjáért a családban?
  • Hogyan adhatjuk át a támogató, erősítő családi örökséget a családi sérülések helyett?


A pszichológia egyik kevéssé vizsgált területe a nagyszülő-szülő-unoka kapcsolatok formálódása és működése, pedig a nagyszülők a társadalmi változások ellenére napjainkban is rendkívül fontos szerepet töltenek be unokáik életében. Ez a szerep nem feltétlenül aktív, hiszen jó esetben bíznak gyerekeikben, hogy azok a legjobb képességeik szerint élnek szülői felelősségükkel, de a háttérből, a „kispadról” biztatják, támogatják őket, és készek arra, hogy szükség esetén „pályára lépjenek”. Ám ez a nagyszülői szerep is egy tanulási, fejlődési folyamat eredménye, ami sok súrlódással is járhat a családon belül.

Az ismert pszichoterapeuta szerző a téma átfogó bemutatásával, saját terápiás esetei segítségével eloszlatja a témát övező gyakori tévhiteket, bemutatja a különböző nagyszülőtípusokat, és kitér arra is, vajon hogyan befolyásolják a generációkon keresztül átadott viselkedésminták, traumák és megküzdési módok a nagyszülők, szülők és unokák életét, együttélését, a gyakran érthetetlen problémák megjelenését. A könyv segít abban, hogy önismeretünk mélyítésével és a sokoldalú nagyszülői szerep megismerésével jobbá tegyük az unokák, szülők és nagyszülők közötti kapcsolatokat, hiszen ezek – mint a szerző vallja – legnagyobb kincseink.



Sarah Tomley: Mit tenne Freud? 
Megoldások hétköznapi problémáinkra a legnagyobb pszichoterapeutáktól

Vajon mit szólna Carl Gustav Jung ahhoz, amikor úgy 50 évesen egy piros Ferrarira vágyunk? B.F. Skinner meg tudná magyarázni, miért nyomkodjuk folyton a telefonunkat? Milyen tanácsot adna a Nagy Ő keresése kapcsán Erich Fromm? Sarah Tomley pszichoterapeuta könyve egyszerre bevezetés a pszichológiába és útmutató az élethez. Számos pszichológus és pszichoanalitikus – köztük Melanie Klein, Donald Winnicott és Fritz Perls – segítségével, hozzáértően világítja meg, hogy miért vagyunk azok, akik vagyunk és mi áll cselekedeteink hátterében.

Olvasói vélemény: 
„Nagyon okos könyv. Érthető köznapi nyelven mindenki számára ismerős példákkal magyararázza el a pszichológia alapvető irányvonalait. Mindenkinek ajánlom.” 
(mmm – moly) 



Leslie Becker-Phelps·Megan Kaye: Szerelem: A vonzalom pszichológiája
Hogyan építsünk fel egy boldog párkapcsolatot?

Miért mindig ugyanabba a típusba szeretek bele? Mitől lesz sikeres az első (második és harmadik) randi? Hogyan tartsuk párkapcsolatunkat egyensúlyban sok év együttélés után is? A Szerelem – A vonzalom pszichológiája tudományos kutatások és eredmények segítségével mutatja be a párkapcsolatok és a szerelem működését. Megtudhatjuk, milyen tényezők határozzák meg szerelmi életünket, az önismereti tesztekkel pedig nemcsak saját, hanem partnerünk motivációit is felmérhetjük. Ez a közérthető és könnyed stílusban megírt könyv tematikusan tekinti át a különböző élethelyzeteket, és gyakorlati tanácsokat ad a szerelemmel ismerkedőknek éppúgy, mint a rutinos randizóknak, a házasságban élőknek és a válás után újrakezdőknek is.



Joel H. Cohen: Hogyan veszítsünk el egy maratont? – és érjünk mégis célba
Kezdők kézikönyve a célba éréshez

A Hogyan veszítsünk el egy maratont című könyvben Joel H. Cohen lépésről lépésre bemutatja, hogyan vált főállású lustálkodóból olyan típusú lustálkodóvá, aki képes lefutni egy maratont.

Mindezt futótippek, történetek és illusztrációk ötvözetén keresztül teszi meg. Cohen részletesen bemutatja és gondosan érzékelteti a szenvedést, amelyet a kitűzött cél eléréséhez tett erőfeszítések jelentenek. A könyv a futás minden összetevőjével foglalkozik: a kidörzsölt testrészekkel, a futásra leginkább alkalmas időponttal, a futógyönyör mítoszával, az Oprah-vonal jelenségével és a maratont megelőző expó tortúrájával. Eközben Cohen szatirikus idegenvezetőként mutatja be az olvasóknak a futás összes apró szegletét. Valós tanácsokat és hiteles együttérzést kínál edzettségi szinttől függetlenül minden egyes futónak, ezenkívül megmutatja, hogy egy maratonnak akár mind a 42,1 km-ét túl lehet élni… hiszen valahogy ő is megcsinálta.

Olvasói vélemény: 
„Végre egy ember, aki nem idealizálja a futást!” 
(bodr - moly)


Olvasásra fel!

Találkozunk októberben a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárakban a folyamatosan frissülő könyvajánlókat.

Adri




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!