Öt inspiráló könyv, ami elindít az emberben egy folyamatot




Végre tavaszi hónapba léptünk, reméljük, hogy az időjárás is úgy gondolja, ahogy mi. A tavaszban mindig a megújulás a legszebb, ahogy az alvó természet szépen lassan ébredezik, a szemünk láttára születik újjá. A tavasz első témáját a legtökéletesebben választotta meg Ági, hiszen ahogy a természet is, úgy mi is ébredezünk téli álmunkból. Március hónapban olyan történetet olvassunk, amely „egy inspiráló könyv, ami fejlődésre késztet. Nézzük csak meg, hogy mit is jelent az inspiráció szó! Az inspiráció egy sugallat, ihlet, késztetés, a lelki és szellemi tett egyik mozgatórugója. Azt is mondhatjuk, hogy a inspiráció után másabb emberek leszünk. Ezek a könyvek általában gócpontokra világítanak rá, amik vagy felnyitják a szemünket, vagy nem, de az esetek 99%-ában eléri a céljukat. Sok hasonló témájú könyvből merítettem már erőt a folytatáshoz. Kellenek nekünk az inspiráló olvasmányok.


A csoport közös olvasmányaként  Michelle Obama Így lettem című könyvére esett a választás, amit a hónap végén csoportosan a Nincs időm olvasni kihívás keretén belül beszélnek meg a tagok. A link alatt találhattok egy beleolvasót a könyvbe, valamint egy videót a szerzővel, én mind a kettőt megnéztem, és utána még erősebb lett bennem a kíváncsiság. A csoport keretén belül  a HVG Könyvek oldalán kedvezményesen rendelhető meg a könyv, érdemes bekukkantani oda.

Öt olyan könyvet ajánlok a figyelmetekbe, aminek a hatására gyökeres változások mehetnek végbe az életünkben. Ezek az olvasmányok irányt mutatnak arra, hogy hogyan érdemes élni az életünket, merre menjünk, ha az utunk kettéágazik. Minden elolvasott könyv hozzánk tesz valami maradandót, és ez által könyvről könyvre változunk.

1.  Marie Kondo: Rend ​a lelke mindennek
A varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból

MARIE KONDO ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta. Ma már rendkívül sikeres üzleti vállalkozása van Tokióban, amely abban segít az ügyfeleknek, hogy zsúfolt otthonaikból szemet gyönyörködtető, harmonikus, ihletet adó lakótereket varázsoljanak.

2. Louise L. Hay: Éld ​ az életed

„Ha ​egy lakatlan szigetre száműznének, és csak egyetlen könyvet vihetnék magammal, gondolkodás nélkül az Éld az életed című könyvre esne a választásom.” A New Age mozgalom nemzetközileg elismert vezéregyéniségének műve végigvezet minket egy mentális kezeléssorozaton. Gyakorlatait alkalmazva megszabadulunk azoktól a gondolati beidegződésektől, amelyek kikezdik testi-lelki egészségünket. Ha követjük tanácsait, feltárhatjuk és kiaknázhatjuk szellemi erőnket, s feloldhatjuk gátlásainkat, amelyek megakadályoznak minket céljaink elérésében. Minden fejezet egy pozitív megerősítéssel indul és egy „kezeléssel” zárul, ami nem egyéb, mint a tudatunk átalakítását célzó pozitív gondolatfolyam. A szerző legfőbb üzenete a következő: ha készek vagyunk a szellemi erőfeszítésre, csaknem minden bajt orvosolhatunk. Beavat a gyógyítás rejtelmeibe és beszámol arról is, miként gyógyította ki magát súlyos rákbetegségéből. Könyve egyetlen célt szolgál: eloszlatja félelmeinket és segít, hogy változtassunk a problémáinkat előidéző negatív hozzáállásunkon. Eligazítást ad a betegségeink hátterében meghúzódó berögzült tudati sémákról és lelki okokról, illetve megmutatja ezek összefüggéseit is. Az Éld az életed! bebizonyítja, hogy bármilyen gondunk-bajunk van, és bármilyen messziről induljunk is, képesek vagyunk a teljes megújulásra.

3. Elizabeth Gilbert: A ​lélek botanikája

Elizabeth ​Gilbert új regényének középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését. A lélek botanikája nagyívű regény – egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire és Amszterdamba. Az út során felejthetetlen karakterek tűnnek fel: misszionáriusok, kalandorok, asztronómusok, hajóskapitányok, zsenik és kissé őrült figurák. De mind közül a legfontosabb Alma Whittaker története, aki a felvilágosodás korában született, az ipari forradalom idején élt, és szemtanúja volt az emberi történelem rendkívüli pillanatának, amikor a tudományok, a vallás, a kereskedelem és a társadalmi osztályokat érintő régi elképzelések megdőltek, és helyettük új ideák léptek életbe.

4.  Hidasi Judit: Gondolatmappa
Ajándék neked, aki úton vagy az önszeretet felé

Le ​lehet lassítani ekkora zajban? Meg tudjuk hallani a gondolatainkat, amelyek tisztán szólnak hozzánk? Képesek vagyunk megtalálni az utat az igazi énünkhöz? Ebben a könyvben ezzel próbálkozunk meg. Mappákba rendezzük az érzéseinket, hogy jobban átlássuk kik is vagyunk, merre is tartunk. Gondolatokat olvashatsz a szerelemről, inspirálódhatsz minden nap, erőt meríthetsz a szavakból, amelyek benned visszhangzanak tovább. Ebben a könyvben új barátra lelsz, akihez mindig fordulhatsz, ha egyedül érzed magad, ha csalódott vagy, vagy éppen támogatásra van szükséged. Nyisd ki a mappát, lehet, hogy válaszra lelsz! Hidasi Judit író, újságíró a GoodStuff magazin főszerkesztője, a gondolatmappa sorozat megálmodója, ami már az ötödik könyve. Korábbi Április út című regénye Szlovákiában érettségi tétel. Facebook oldalán több ezren olvassák naponta a következő gondolatmappát. Több mint húsz éve van jelen az újságírás és a média világában, folyamatosan publikál, és dolgozik az elektronikus média különböző területein is. A femina.hu oldalnál rovatvezető, a Cosmopolitan Magazinnál pedig vezető szerkesztői posztig vitte. Cikkei olvashatóak voltak a Glamour Magazinban, a Hamu és Gyémánt Magazinban, de dolgozott az nlc.hu és a novagyok.hu portálnak is.

5. Anna Gavalda: Együtt  ​lehetnénk

Egy ​ügyefogyott, dadogós, fiatal arisztokrata, egy anorexiás festőnő, egy zseniális, ám fölöttébb morcos szakács, valamint az életből kifelé tartó, emlékeibe visszavonuló nagymama – az élet sodrába beilleszkedni képtelen, magányos emberek. Az arisztokrata megmenti a lány életét, a lány a szakácsot és a bolondos arisztokratát, s együtt megszépítik a nagymama utolsó hónapjait, majd némi bukdácsolás után ők maguk is rálelnek a boldogságra. A helyszín egy hatalmas, kongóan üres párizsi lakás – à la Utolsó tangó Párizsban –, egy bűbájos vidéki házacska, a párizsi elegáns éttermek konyháinak hajszolt mindennapjai, és maga Párizs a nyüzsgő, lüktető életével, megkopott varázsával. Szellemes, könnyed, néhol megrázó történet a szerelem és a barátság felszabadító erejéről, és arról, hogy csak akkor vagyunk szabadok, ha nemcsak adni, hanem kapni is tudunk. Egyedül nem megy, de együtt talán sikerül – erről szól Anna Gavalda új könyve, mely rövid idő alatt óriási siker lett Portugáliától Oroszországig.



Olvasásra fel!

Találkozunk áprilisban a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárunkban a folyamatosan frissülő könyvajánlót, valamint az erre a célra létrehozott könyvespolcon szereplő könyvek közül is kedvetekre válogathattok.

Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!