Soma Mamagésa: A ​harmónia mint döntés

Röviden a könyvről: 

"Soma ​Mamagésa legújabb, immár 11. kötete egyfajta összegzése eddigi munkáinak. Középpontjában most is korunk egyik legizgalmasabb témája, a szabad akarat megnyilvánulása, a tudatos döntés áll. Nők és férfiak döntései önmagukról és másokról, szerepeik, egymás közötti kommunikációjuk. A nagy kérdés, vajon megteremthető-e életünkben valamiféle egyensúly, azaz harmónia. És ha igen, hogyan. Vajon mi minden segíthet abban, hogy megtanuljuk magunkat szeretni, ezáltal másokat is? Mert ezt nem is olyan könnyű elérni egy elvárásokkal, hasonlítgatásokkal, harcokkal, játszmákkal, végleges ellentétekkel teli világban. Ehhez kell életünk tudatos alakítása, a szüntelen törekvés a belső egyensúlyra, a harmóniára.

Mert „a harmónia megtalálását is meg kell tanulni, és meg kell engedni magunknak. Minden, ami harmonikus, az egyben van, egyensúlyban van. Nincsenek oda nem illő végletek. Épp ezért nagy dolognak kell ahhoz történnie, hogy egy igazán harmonikus ember kibillenjen a középpontjából, hogy meginogjon a tartóoszlopa. Viszont ezért a stabilitásért érdemes dolgozni, tenni valamit. Én nagyon sokáig rettegtem a harmóniától. Azért rettegtem, mert egyrészt azt gondoltam, hogy unalmas. És én is szürke, unalmas leszek. Ezzel azonosítottam a lelki békét, a harmonikus együttélést. Kispolgárok, nyárspolgárok, azok is csak eljátsszák, nincs is. Olyan hosszú út volt, mire betörtem magam. Komolyan! De nem kell a korbácsot előkapnunk, és ütnünk a hátunkat, hogy nem jól csináltuk az életünket, mert azt gondolom, hogy mindig azt tesszük, amire képesek vagyunk, és abban vagyunk, amit meg kell tapasztalnunk. Tehát elég jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk” – vall a szerző arról, mit tehetünk azért, hogy harmonikusabb felnőttek legyünk, élvezhessük az életet, teljes tudatossággal felelősséget vállalva tetteinkért, törekvéseinkért, szándékainkért." (Forrás: www.moly.hu

És a legfőbb tanács, amit olvasóinak adhat?
„Akkor hát: egyensúlyozásra fel!”


Somának a humora és az előadásmódja fogott meg, ő az a nő, akire felnéznek a társai, és erőt próbálnak meríteni a szavaiból. A leírtak alapján végigjárta a maga útját, aminek az egyik állomását a tizenegyedik könyvében meséli el nekünk. Egyik legeslegnagyobb álmom, hogy egyszer élőben is hallhassam, a lehető legjobbkor olvastam a legújabb előadáskötetét (A harmónia, mint döntés). Az élet minden területén fontos megtalálnunk az egyensúlyt. Ez a rövidke kis könyv tanított, elgondolkodtatott, útravalókat adott a hétköznapokra, amik elősegítik a lelki békémet. Nem arról van itt szó, hogy minden tanácsot szó szerint meg kellene fogadni, hanem sokkal inkább a könyv fő mondanivalója, hogy ne hagyjuk magunkat kizsigerelni embertársaink által. Egy életünk van, és nem mindegy, hogy azt miként éljük le. Soma könyveinek a varázsa abban rejlik, hogy bármikor levehetjük a polcról és mindegy melyik fejezetnél ütjük fel, hiszen a szívünkre és a lelkünkre egyaránt hat. Bárki, bármilyen életszakaszában tudja hasznosítani az olvasottakat. A szerző szavai a mai világunkban folyamatosan aktuálisnak mondhatóak. A 21. század olyan plusz impulzusokat hozott el magával, ami megváltoztatta a családokban a szerepeket. Már nemcsak a férfi keresi a kenyérre valót, hanem ebből a nő is aktívan kiveszi a részét. A másik, amit szintén ez az időszak hozott el az emberek közé, az az, hogy az otthon végzett munkákból egyformán részesülnek a családtagjai, egymást kiegészítve támogatják a másikat. A nők és a férfiak bizonyos körökben már nem alá- és fölérendeltségi viszonyban állnak egymással, hanem sokkal inkább mellérendelő a kettejük kapcsolata. Mennyivel kellemesebb, hogy a napi nyolc óra munka után nem egy újabb műszakot kell a nőnek a nyakába vennie, hanem azt ketten oldják meg, így bőven jut idő egymásra is, és az "énidő" sem csorbul meg. Ahogy látom, sok családnál még nem így működik a munkaelosztás. Olyan családból jöttem, ahol kislánykorom óta működik a fent említett módszer, és nagyon örülök neki, hogy felnőttként is továbbra is ebben a rendszerben élhetek, és társam van, és nem főnököm.   

Soma Mamagésa könyvét minden nőnek erősen ajánlom egy alapos áttanulmányozásra. 


A könyv végeztével ellátogattam a szerző honlapjára, ami az "Új egyensúly, egy hajóban" címet viseli. Itt rengeteg cikket találtam életmóddal, kapcsolatokkal, önkifejezéssel és spiritualitással kapcsolatban. Az oldal továbbá az eseményekről, és a kurzusokról  is ad információkat. Ilyen például a Méhtisztító szertartás, aminek a lényege ITT olvasható el. 

A Jaffa Kiadónak már nagyon sok életvezetési tanácsadó könyvet köszönhetek, amik mind egy picivel jobbá tettek, és csiszoltak, mint egy csiszolatlan gyémántot. Ezeknek a kiadványoknak köszönhetően ma már sokkal jobban átgondolom mikor mit teszek, illetve kinek miben segítek. Nem hagyom magamat kihasználni, és eltiporni. Nem ezért születtem erre a világra, hanem, hogy a céljaimat és a vágyaimat előbb vagy utóbb elérjem. Elégedett vagyok a jelenlegi életemmel, minden pont időben talált rám, és nem kallódtam el a rengetegben. 

A döntés a mi kezünkben van!
Csak magunkat okolhatjuk, ha az életünk nem lett olyan, mint amit kislányként megálmodtunk.  
A kép forrása: ITT


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!