Michelle Marly: Coco ​Chanel és a szerelem illata

Világéletemben a gyengéim közé tartoztak az életrajzi ihletésű könyvek. Érdekesnek tartom, hogy ezeknek a regényeknek köszönhetően belecsöppenhetünk egy bizonyos történelmi kor kellős közepébe. Igazi időutazásnak számítanak az életrajzi könyvek. Fejet hajtók a századforduló kiemelkedő alakjai előtt. Olyan tizennyolc évesen kezdtem az ő életükről olvasni, és a mai napig végigkíséri a mindennapjaimat. A Kossuth Kiadó őszi repertoárja között fedeztem fel Michelle Marly könyvét, ami a híres divatikonról, Coco Chanelről szól. A könyvből megismerhettük az ő életét, annak minden nehézségével, és sikerével. A divattervezőből átnyargalt a kémia világába, és megalkotta a Chanel No 5 nevű parfümöt, ami a mai napig a világ egyik leghíresebb márkája. A nők körben meg egyszerűen az álom kategóriába tartozik annak a használata. A luxus netovábbja, az ára körülbelül 40 000 forintnál kezdődik. 

Ki is volt ez a nő, akinek a neve még 2018-ban is fogalomként cseng? 

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma. Tartós divattá tette a rövid szoknyát, és a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt. Meghatározó védjegyei közé tartozik a tweed anyagból készített kosztüm, a több soros gyöngyből készült kosztümékszerek. Nevéhez fűződik a modern divat megalapozása. Szabászati stílusát az egyedi, férfias vonású, letisztult, néhol tengerészek és katonák öltözetére emlékeztető stílusjegyek jellemzik. (forrás)


Pár mondat a könyv történetéről:

1919. Párizsában kezdődik minden.
"Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget."
(Forrás: www.moly.hu)

A borító igen csak figyelemfelkeltő lett, a Szajnával és Coco-ra emlékeztető nőalakkal felkelti az érdeklődést. A letisztult külsőnek köszönhetően kitűnik a sok egyforma könyv közül, és a leendő olvasó elméjébe motoszkál a miért. 

„Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt.”

Coco Chanel életének története nem mindennapi. A kreativitása, a kitartása, és a kemény munkája meghozta neki a várt elismerést. Neve fogalommá vált a divatvilágban, kevés olyan ember él ma a Földön, aki ne tudná, hogy ki is ő. Megteremtette az egyik legidőtállóbb illatot, amit ma nők millió használnak. Coco személyében a modern nő alakja testesült meg, hozzá hasonló nincs még egy a világon. Ő egyben volt a dolgozó nő, a független nő, a sikeres nő, kisarkítva a feminizmus előfutárának is nevezhetném.

Ahogy a fülszövegből már megismerhettük a világ leghíresebb divattervezőjének a múltját, a jelenét és az általa elképzelt jövőjét. A legelején megismerkedtünk egy csöpp kislánnyal, aki óriási álmokat dédelgetett, melyek az évek előrehaladtával szépen lassan megvalósulni látszanak. Ennek a kislánynak az alakjában a későbbi éveknek az ikonja jelent meg, aki egy céltudatos, különleges és lázadó nő, aki a kora társadalmi elvárásaira fittyet hányva valósította meg az álmait.  Láthattuk ez a nőt összeomlani, majd talpra állni, az életösztön hajtotta előre. A fiatal generációnak példaértékű az ő élete és munkássága, személyisége inspirálóan hathat a jelen kor fiataljai számára. Az olvasmányos történetnek köszönhetően gördülékenyen haladhattunk előre. Lapról lapra egyre jobban megismerhettük Cocot. A nagy szerelem után soha nem állapodott meg egy férfi oldalán sem. Mindig voltak szeretői, de ők azok is maradtak, így a szerepkörök előre le voltak osztva. A karakterek egytől egyig valós történelmi személyek voltak, a kor női és férfi jellemei jelentek meg a regényben. A szerelem ereje bebizonyította, hogy érdemes nagyot lépni, a Chanel No 5 Coco és egyetlen szeremének a közös gyermeke lett volna, ha az a végzetes autóbaleset nem történik meg. A gyászból felállva Coco képezte magát, és addig hajtotta előre magát, míg egyszer csak rátalált a saját illatára. A származásából fakadó hátrányokkal rendszeresen szembesült, hiszen az elit soha nem hívta meg a báljaikra, hiába volt akkor már a divatszakma egyik legelismertebb alakja.

Chanel No 5. 

A regény legvégén olvashattunk egy kisebb összefoglalót a könyvben említett szereplők későbbi életéről. Kevés olyan könyv íródott, ahol a szerző ennyire figyelt volna a legapróbb részletekre is. A lehető legpontosabb képet alkotta meg számunkra az 1920-as évek Párizsáról, az ott jelen lévő művészekről, a bohém életstílusról, aminek Coco is a részese volt. Megismerhetjük a forradalmi ötletét, a különleges parfüm megszületését és annak minden mozzanatát, a kémiai laborból kiindulva a végtelenül egyszerű csomagolásig bezárólag.

A regény apró hibái a divatikon személyiségéből adódnak. Nehéz olyan nőről íni, akinek az életét szinte mindenki ismeri innen-onnan. Éppen ezért a szerző csak a Chanel No 5-höz vezető utat mutatta be számunkra. Elsősorban a romantikus könyvek rajongóinak ajánlanám Michelle Marly könyvét, de ha szereted az önéletrajzi ihletésű regényeket, akkor ez megint csak a te könyved. A regény szemszög választása nyerte el leginkább a tetszésemet, az egész történetet úgy építette fel az író, mintha Coco szemüvegén keresztül elevenedik meg előttünk  Párizs utcái.

Összességében öröm volt olvasni Coco Chanel szerelméről. A valós, mély érzésekkel átitatott regénynek köszönhetően sokat tanultam az ő életéből. A kitartását tanítani kellene, sokunknak példaértékű az, amit véghezvitt. Folyamatosan képezte magát, nem állt meg az első kudarc után, hanem erőt merített belőle és hajtotta tovább a küzdőszellem. A könnyed stílusba bújtatott, néhol melankolikus történet lapról-lapra rohant az utolsó oldalak felé. Elérve az utolsó betűt üresnek éreztem magam. Nincs két egyforma Coco Chanelről szóló könyv, hiszen minden író más és más szemszögből közelíti meg a divat nagyasszonyának az életét. Remélem, a jövőben még jelenik meg az ő életével kapcsolatos könyv.

A könyv adatai:
Szerző: Michelle Marly
Cím: Coco ​Chanel és a szerelem illata
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 428


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.



Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!