Katherine Arden: A ​medve és a csalogány || Az északi erdő legendája 1.

2018 májusától erősítem a Mini-Könyvklub csapatát. Immáron a tizenegyedik fordulóját éli a klub. A közös szavazás eredményeként november hónap könyve Katherine Arden: A ​medve és a csalogány című regénye lett. A tizenegyedik forduló szeptember elejétől december végéig tart. Az első három hónapban előre meghatározott könyveket olvasunk el, majd az utolsó hónapban mindenkinek egy listából kell egyet választania. Az én decemberi választottam Carrie Coopertől A szemtanú című regénye lesz. Régóta a várólistámon van a Lili Green sorozat. 

Ide kattintva megtekinthető a Mini-Könyvklub 11-ben tervezett könyvek listája.

Katherine Arden első regénye az orosz mítoszok és népmesék varázslatos világába viszi az olvasót, ahol a csodák mindennaposak, a démonok és manók jelenléte megszokott, ahol ember és természet olyan összhangban élhet együtt, ahogy csak a legendákban lehetséges.

Olvasásra fel!

Röviden a történetről: 

"Gyilkos ​szél fúj a vad orosz vidéken, messze északon; nagyon rég nem volt ilyen fogcsikorgató hideg. A fák között suttogások, léptek zaja hallatszik. A medve ébredezik, egyre erősebb, és ha eltépi köteleit, talán senki sem állíthatja meg többé. Vaszilisza zöld szemű, vadóc kislány, aki egy faház kemencéjének melegénél dadája régi időkről szóló meséire alszik el. Napközben lovagol, fára mászik, az erdőket járja; ott érzi igazán otthon magát, az állatok és növények között. De Vászja nem fiú, az a sorsa, hogy nővé érve gyermekeket szüljön és ellássa urát. A kislány már egészen fiatal kora óta tudja, hogy neki nem ezt írták meg, édesanyja nem ezért hozta a világra, mielőtt belehalt volna a szülésbe. Életével együtt különleges tudást adott a kislánynak, olyat, amely megváltoztathatja egész népe sorsát."
(Forrás: www.moly.hu)

„Ragyogó, sötét és varázslatos tündérmese, de nem csak azoknak, akik szeretik a meséket.”
Library Journal

 Úgy álltam neki ennek az olvasásnak, hogy szeretni akarom ezt a történetet, de a könyv feléig kb. csak szenvedtem vele, de sokaktól hallottam, hogy a második részében sokkal izgalmasabbá, lebilincselőbbé válik. Rá kellett jönnöm, hogy nem a regénnyel volt a baj, hanem velem, mert nem tudtam megadni neki azt a kellő figyelmet, amit megérdemelt volna. Az orosz mitológia, a mesei elemek mind jelen vannak csak nyitott szemmel kell olvasni. Rettentően szép leírásokkal tűzdelte tele az író a lapokat, a lassú lefolyású történet miatt vált számomra döcögőssé az olvasás. A félév közeledtéhez érve egyre feszültebbé váltam, és ez kihat az olvasásomra is, mivel ebben az időszakban a pörgős történetek tudnak kizökkenteni a dilis állapotomból. Ezért írtam már a legelején, hogy nem a regénnyel volt a probléma, hanem sokkal inkább velemKatherine Arden mélyre hatóan beavatta az olvasóit a népmesékkel és a babonákkal teli világba. Gyönyörű és egyben félelmetes vidékre érkeztünk meg egy fantasztikus utazás kapcsán, aminek az orosz útitársra a sokszínűség volt a jellemző. Ki ne akarna ilyenen részt venni? Arra kérek mindenkit, hogy csak nyugodt körülmények között álljatok neki Katherine Arden első könyvének. Már nagyon bánom, hogy az élmények nagyobb hányadáról lemaradtam, de alkalomadtán újraolvasom a regényt, és elmerülök az orosz mitológiába és a hiedelmek varázsába. 

A regényben két kultúra és a hiedelmek ütköznek össze. Továbbá központi szerepet kap a nők helyzete, és egyben a társadalomban elfoglalt helyük. A regény főszereplője egy olyan lány, aki lázad az előre megírt jövőjével szemben. A feminista nézetek itt is megjelennek, hiszen Vaszilisza lázadása a női egyenjogúság egyik kezdetleges lépésének a megfelelője. A családtörténet, a mágia, a hitvilágba vetett mindent felülíró hit gyönyörűen egyesül ebben a könyvben. Az író stílusa gördülékeny, és egyben hihetetlenül magával ragadó. Egy amerikai szerző tollából származó ennyire hitelesnek tűnő orosz történet ritka kincsnek mondható. A tehetséggel megáldott Katherine Arden a keresztény vallást is megjeleníti, mint a tudatlanok riogatásának egyik eszközét. 

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a varázslatos, mesebéli tájakon játszódó történeteket. Tündérmesébe illő jelenetek szemtanúi lehettünk. Mindenki vágyik a lelkét ápoló mesékre, valahol a "A medve és a csalogány" is ilyen típusú könyv. A meseszerű hangvétel közelebb hozta hozzám is az orosz hiedelmeket, és cseppnyit jobban megértettem az ő világukat. A borítója is azt sugallja, hogy itt valami különleges történik, hogy egy a számunka messzi kultúrába enged betekintést, amiről velem együtt sokan vajmi keveset tudunk.

Forrás: ITT
Örömmel töltött el, hogy a Mini-Könyvklub 11. fordulójában olyan könyveket olvashattunk együtt, amit magamtól nem vettem volna le a polcról, és ezáltal nagyon sok plusz élménytől fosztottam volna meg magamat. Minden fordulóval egyre jobban szélesedik a látóköröm, és  már nemcsak a komfortzónámon belül mozgok, hanem gyakran magamtól is elhagyom azt, és apró lépésekben fedezem fel a könyvek adta sokszínű világot.


A könyv adatai: 
Cím: A medve és a csalogány
Sorozat: Az északi erdő legendája
Szerző: Katherine Arden
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 382
Fordító: Iváncsics Irma

A Mini-könyvklub 11 tagjainak a véleménye IDE kattintva olvasható el.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

  1. Ha most nem is talált be annyira nálad ez a könyv, azért az utolsó mondataidat nagyon jó olvasni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Őszinte voltam :) Örülök, hogy a Mini-Könyvklub tagja lehetek.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!