Jakupcsek Gabriella: Nagy ​levegő

Aki megáll, elsüllyed


Jakupcsek Gabriella nevét ma már mindenki ismeri, hiszen ő újságíró és televíziós műsorvezető, egy olyan személy, akire sokan felnézünk, mert minden esetben emberien viselkedik másokkal, nem nézi le őket, nem bírálja a tetteiket, egyszerűen csak meghallgatja és tanáccsal látja el a hozzá fordulókat. Műsorában a legkülönfélébb problémákkal küszködő vendégekkel beszélget, próbálja az élet értelmét megmutatni nekik, hogy minden rossz után valami jónak kell következnie. Ezeknek az embereknek az életbe vetett hitüket kell visszaszerezniük. A kezemben tartott könyvben is hasonló elvek szerint vezet végig bennünket, olyan tabu témákkal foglalkozik, amikről mi hétköznapi emberek nem minden esetben beszélünk a nagyközönség előtt. A "Nagy levegő" című könyvben szó esik a válásról, a halálról, az kilátástalanságról, az öngyilkosságról, a kiégésről, a munkahelyi problémákról, a drogokról és még hosszan sorolhatnám, hogy ezúttal mikről mesél még. Minden történet szíven ütött, mert emberi sorsokat ismerhettem meg belőlük, amikből mi olvasók akár tanulhatunk is ha figyelmesek vagyunk. Jakupcsek Gabriella millió meg egy sorsot ismert meg az évek során, mindenkinek igyekszik segíteni. A hallottakat beépíti a mindennapi munkájába, majd a tanulságot letisztult állapotban adja tovább, aztán minden kezdődik elölről. A felkavaró történetek őt is, minket is mélyen érintenek, szeretnénk a gócpontra látni, megérteni a miérteket. Számtalanszor gondolkodtam el azon, hogy ez a sok történet, amit nap, mint nap meghallgat, feldolgozz, vajon milyen hatással van a műsorvezető lelkére? Engem megviselne, és gyökeresen megváltoztatná az életemet, már semmi sem lenne olyan mint régen. Minden emberi sors éket ver a másik félben és  azt viszi magával hosszú-hosszú éveken keresztül. 

Jakupcsek Gabriella

A könyvben lévő "életek" között van drámai, meghökkentő, szomorú, vidám és megbotránkoztató is. Meglehetősen széles skálán mozog Jakupcsek Gabriella "világa". Egy közös van mindben, hogy ezeknek a főszereplői fordulóponthoz érkeztek el és dönteniük kell, merre induljanak tovább. Merjenek-e változtatni az eddigieken vagy maradjanak a megszokott kis életükben? A műsorvezető, szerző ezeket a pillanatokat állítja reflektorfénybe és vonja le a következtetéseket a nagyközönség előtt, a mélyükre akar látni, hogy ezzel is segítse az embereket, mert az okos ember más hibáiból tanul. Óriási lelki erőre van szükség ehhez a munkához, amit csak higgadtan lehet végig csinálni. Hinni kell abban, hogy minden rossz után valami jónak kell jönnie és, hogy a változás nem rossz, hanem valami újnak a kezdete. Merjünk bátrak lenni és ugorjunk fejest az életbe.

Vegyünk egy nagy levegőt, és jöjjön aminek jönnie kell!

A könyvnek kívül-belül igényes a megjelenése, mint Gabinak, 
az egyszerű letisztult külső mögött értékes tartalom bújik meg. 


Miről is szól Jakupcsek Gabriella legújabb könyve?

"Kevesen ​vannak ma Magyarországon, akik annyiféle sorssal találkoznak a munkájuk során, mint Jakupcsek Gabriella hiszen egy-egy televíziós évad során kisebb városnyi emberrel beszélget. Meghallgatja beszélgetőtársait a nevét viselő műsorban, átadja a tudását szakmai rendezvényeken vagy tréningek irányítójaként, és persze magánemberként társaságban, szülői értekezleten, sőt egyszerűen csak az utcán. És miközben a számtalan történetet átszűri a lelkén, azokból az élet általános esszenciája keveredik ki. Majd továbbadja a hallottakat, viszi magával, folyamatosan dolgozik rajtuk. Nem hagyja nyugodni, vajon hogyan lehetne megfogalmazni a tanulságokat a többi ember számára, miként lehetne érzékennyé tenni, elfogadásra és pozitív gondolkodásra sarkallni másokat. Ezek között a történetek között akad drámai, megdöbbentő, megható, szomorú, vidám, hihetetlen és torokszorító, de az összes sors közös jellemzője, hogy történik valami, ami megváltoztatja a főszereplő életét. Fordulóponthoz érkezik, vennie kell egy nagy levegőt, és döntenie kell. Jakupcsek Gabriella ezeket a helyzeteket állítja reflektorfénybe, hogy aztán segítsen levonni a következtetéseket. A felkavaró történetek sokáig foglalkoztatják, meg akarja érteni őket, a mélyükre szeretne hatolni. Vajon hogyan készül fel ezekre a találkozásokra az ismert műsorvezető, akinek az a hivatása, hogy másokat meghallgasson, közös gondolkodásra hívjon, és fontos ügyeket a közbeszéd részévé tegyen? Visszatalál-e a saját életébe úgy, hogy közben megőrzi a lelki egyensúlyát? No és milyen szerepet játszanak ebben a komplex folyamatban az illatok? Jakupcsek Gabriella megrázó, elgondolkodtató, megindító vagy akár vidám történeteken keresztül ad választ ezekre a kérdésekre. Minden egyes sztori utazás, lélekben és a valóságban is, a felkészüléstől a helyszínre taxizáson és a beszélgetésen át a hazaútig és az élmény elengedéséig. Beengedés és kiengedés – ez a két kulcsszava ennek a kötetnek. Vagyis a lelkierő folyamatos áramlása, amikor a jót beengedjük, a rosszat pedig hagyjuk, hadd szálljon minél messzebbre tőlünk. Amikor hiszünk abban, hogy akármilyen üres, érzelmi vákuumot teremtő világban élünk is, mindig kell lennie bennünk elég lendületnek ahhoz, hogy kitöltsük reménnyel, emberséggel. Csak venni kell egy nagy levegőt… a többi pedig megy magától!"
(forrás)

Megjelenés: 2019. november 13.


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!