Scarlett Curtis: Egy ​feminista nem jár rózsaszínben

"Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó. Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet." (Forrás: www.moly.hu)

„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.”
(Reese Witherspoon)

E kötet megálmodója és szerkesztője az író, újságíró, blogger Scarlett Curtis nem akármilyen családból származik. Édesanyja, a tévés Emma Freud a pszichoanalízis atyjának, Sigmund Freudnak a dédunokája, édesapja pedig Richard Curtis, az Igazából szerelem című film rendezője. Ő maga kamaszkorában átélt betegsége óta ír, publikál és tevékenykedik feminista aktivistaként.


Scarlett Curtis: Egy ​feminista nem jár rózsaszínben


Ez a könyv, amit a kezemben tartok egy gyűjteményes kötet, amiben a hollywoodi színésznők, a fiatal aktivisták és a magyar hírességek is helyet kaptak. A kötetben megszólalt személyek egytől egyig személyes történetükön keresztül mutatják be, hogy számukra mit jelent nőnek lenni, és ezzel egyidejűleg, saját feminista harcukat is megosztják az olvasókkal. A szövegek viccesek, meglepőek és inspirálóak, amelyek teljesebb képet adnak a női egyenjogúság harcáról. A Lány gyerekek világnapján, október 10-én jelent meg Scarlett Curtis könyve az Egy feminista nem jár rózsaszínben - és egyéb hazugságok címmel. Egy nap, amikor még nagyobb hangot adunk a harcunknak, ami az egyenlő bánásmódért, az erőszak és a kizsákmányolás ellen szól. A világ majdnem minden részére jellemző, hogy a lányokat, nőket leírják, nem kapják meg ugyan azt a bánásmódot, elismerést, mint a fiúk, férfiak. A mai napig jelen van hazánkban is az a nézet, hogy a nőknek a tűzhely mellett van a helyük, szülniük kell és a család összetartása a fő feladatuk. Mi van akkor, ha mi ennél többre vágyunk? Lenéznek bennünket vagy akár felnéznek ránk? 2018-ban még mindig nagyon kevés a vezető pozícióban dolgozó nő, pedig alkalmasak vagyunk rá. Képesek vagyunk ellátni az otthoni és a munkahelyi teendőinket is ugyanazzal a habitussal. Azon szerencsések közé tartozom, akinek megadatott, hogy tanulhasson, a családom maximálisan támogatja a tanulmányaimat. Ők már nem a begyöpösödött nézeteket vallják. Nekünk is ugyanannyi jogunk van a tudás megszerzésére, mint a férfiaknak. Örülök, hogy egy olyan világrészen élek, ahol a gyerekemnek majd lesz saját döntésjoga.

"(...) Minden nő és férfi egyenlőnek született." (Claire Horn)
"A feminizmus nem alszik téli álmot." 

Az alig huszonkét éves szerző könyvében olyan hírességek vallanak a feminizmusról, mint Helen Fielding vagy Emma Watson. A könyv magyar kiadásában a nemzetközi sztárok, aktivisták mellett neves hazai személyiségek – például Tóth Krisztina, D. Tóth Kriszta, Szabó T. Anna, Kalapos Éva Veronika és Kemény Zsófi – is írnak arról, hogy mit jelent számukra a feminizmus. Mert ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma feminizmus sem. Mindenki máshogyan éli meg a megkülönböztetést. A sokféleség a könyv fő erőssége, hol szelíd, hol kemény, hol dühös hangon szólalnak meg a szövegek szerzői, de mindegyik írást összekapcsolja a könyv fő üzenete: a férfi és a nő egyenlő. Időről időre előtérbe kerül ez a politikai ideológia, minden korban aktuális, főleg akkor, amikor a filozófia is társul mellé, olyankor jönnek a drasztikus tettek a nők ellen, mint például a korai házasságra és gyermekvállalásra kényszerítés vagy az iskolai tanulmányok megvonása, mondván a nőknek arra nincs szükségük, a férjüktől mindent megkapnak. Kérdem én, miért kellene bárkitől is függnünk? Nem arra születtünk, hogy eltartottak legyünk, nem vagyunk a társadalom bábjai. Iszonyú fontos, hogy erről beszéljünk, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is megvalósuljon a nemi egyenjogúság. Nem véletlen, hogy a kötet megjelenésében a Menő Könyvek partnere az Unicef magyar szervezete volt. (A linkre kattintva még többet megtudhattok a szervezet munkájáról.)

"A feminista mozgalom (...) küldetése, hogy minden földön élő embert megillethessen a szabad élet. Egy olyan élet, amilyet élni akar, amit nem akadályoz a szexizmus, a zsarnokság vagy az agresszió." (Az idézet a könyvből származik.)

Örülök, hogy napvilágot látott ez a könyv, mert egy ritka kincs, nem mindennap olvashat az ember ilyen sok elhivatott személy privát élményeiről a feminizmus témájában. A szókimondó, tanulságos esetek ráébresztettek arra, hogy kivétel nélkül be kellene állnunk ebbe a harcba, amit a saját jogainkért vívunk. Ki álljon ki a nőkért, ha nem ők saját maguk. A férfiak nem állnak mellénk, nekik csak eszköz vagyunk, hogy kerek életet éljenek. Ők nők nélkül nem jutnak egyről a kettőre, de mi nélkülük is vagyunk valakik. Lehet ezt csűrni, csavarni, de nem érdemes. Az lenne a legjobb, ha mind a két nemet egyformán elismernék az élet minden területén.

"Számomra a női történelemmel foglalkozni egy politikai cél; légy elszánt a terjesztésben, szélesítsd a történeteket, tedd őket olyan méretűvé, hogy mindannyian találhassunk magunknak helyet benne." (Alice Wroe)

Széles körben ajánlom mindenkinek Scarlett Curtis kötetét. Kortól és nemtől függetlenül érdemes a könyvben elhangzottakon elgondolkodni. Köszönettel tartozunk a kiadónak, aki hazánkban is elérhetővé tette a fiatal szerkesztő gondolatait. Ritkán mondom azt, hogy egy könyv újraolvasós kategóriába tartozna, de most ezt kijelentem, mert amikor kezdem elveszteni a hitemet önmagamban, akkor a kezembe veszem és beleolvasok, amiből erőt merítek a következő lépésemhez. Köszönöm, és újra csak köszönöm.

"Minden lánynak van egy saját nagy erővel bíró története. Mi ezeket a történeteket ünnepeljük és a mozgalmunk sokféleségét, amely az egész világot átfogja számunkra." (Girl up mozgalom)

Zárásként egy zeneszámmal tenném a bejegyzésem végére a pontot. 


A könyv adatai: 
Szerző: Scarlett Curtis
Cím: Egy ​feminista nem jár rózsaszínben
Alcím: És egyéb hazugságok
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 470
Fordító: Diószegi Dorottya
Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!