B. Czakó Andrea: Pitypangtánc

Van ​nemesebb ok a háborúra, mint a szerelem? 
Röviden a történetről:

"A tizenkét esztendős, nemesi családból származó Szereday Tinát meseszép ördögfiókának csúfolják , mert megveti a társadalmi képmutatást és szeret a cigányokkal szabad életet élni. A füzérradványi összejövetelen fiúbarátaival együtt keresetlen szemtanúja lesz a sármos Szapáry Félix gaz csábításának – csakhogy a behálózott hölgyet aznap jegyezte el valaki más. Tinát éveken át kísérti a meglesett jelenet. Meghatározza viszonyát a férfiakhoz, elképzelését a szerelemről, hitét a kapcsolatok tisztaságában. Mígnem a Rudnyánszky sportdélutánon újra találkozik a megvetett Szapáryval – aki továbbra is csak úgy vonzza a nőket. A nővé érett Szereday lány is vonzáskörébe kerül. A túl súlyos családi titkokon túl a Monarchia bukásán, és az első világháború poklán vajon megtalálják egymást a szerelmesek? Vagy megsemmisíti őket a változó világ? Tina életét a világtörténelem napsütése színezi aranyra, majd a vihara szürkére, mint ahogy a bohém békeidőt felszámolja a Nagy Háború." 
(Forrás: www.moly.hu)

Örök kedvencemmé vált!
B. Czakó Andrea legújabb, történelmi hátterű romantikus regényében, a magyar történelem és magyar táj díszletei között hol a magasba emeli, hol a mélybe húzza le az olvasók szívét.

Nehéz bármit mondani az utolsó oldalt is hátrahagyva. B. Czakó Andrea olyan történelmi korba repített vissza, aminek korábban csak az árnyoldalaival ismerkedhettem meg a történelem könyvekből. A szerző egy nemesi család sanyarú sorsú leánygyermekének az életén keresztül mutatta be a grófi világot, a tivornyázó fiatalembereket, és a szendének tűnő kisasszonyokat. A regény tele van családi titkokkal, intrikákkal, cselszövéssel, és súlyos hazugságokkal. A szerelmeseknek ezeken keresztül kellett újra és újra egymás mellé sodródniuk. Egy újabb történet került a napvilágra, ami újfent bizonyította, hogy létezik a sírig tartó szerelem. A serdülő lány a szemünk előtt vált érett okos nővé, majd egy csapásra testi-lelki ronccsá. A következő pillanatban ugyanennek a személynek a kálváriáját élhettük át mi is, ahogy a férje megmentésére indul a háborús fontra, hogy azt felmentse az Úr előtt tett fogadalmából. 

B. Czakó Andrea részletgazdagon kidolgozott történetének köszönhetően élvezhettük annak minden pillanatát. A pontos, precíz karakterábrázolás lehetővé tette, hogy beleélhessük magunkat az 1910-es évekbeli Magyarország krémjének a mindennapjaiba. Tina személye jelképezte az ártatlanságot, a szomorú múltat, és a még kegyetlenebb jövőt. A világháború idején a nőknek a férjük mellett volt a helyük, és a családalapítás egyik eszközének tekintették őket. A házasság számukra az anyagi biztonságot jelentette. A családok férfitagjai igyekeztek jó helyre férjül adni a leány testvérüket, ezzel megalapozva a jövőjüket. Tina okos, talpraesett nő létére belekényszerült egy olyan házasságba, ami ezen elvek szerint köttetett.
A csapodár fiatalember, aki belopta magát Tina szívébe, a szerelem hatására a lányhoz csiszolódott. Félix óriási változáson ment végig a történet végére. Feladta eddigi életét a szeretett nőért. A könyv legelején nem gondoltam volna, hogy az ő jelleme változik majd a legtöbbet, a legkiválóbb emberré vált, míg Tina elhalványult régi önmagához képest az évek előrehaladtával. A korra jellemző feszültség itatja át Tina és Félix szerelmét. Oldalról oldalra izgultunk végig kettejük életének minden mozzanatán.
A Szereday testvérek tetteit részben értem csak meg. Féltették szeretett húgukat a szoknyavadász barátjuktól, így minden eszközt megragadva eltávolították Tina közeléből, aminek súlyos következményei lettek. Örök lelkiismeret furdalás marja a lelküket, látva a lány gyötrelmeit. Tinát belülről emészti fel a bánat és a szomorúság.



Az író minden apró részletre figyelve építi fel a történetet, tovább növelve az izgalmakat, a feszültséget. A háború dinamikájára épült a regény, annak minden mozzanata átültethető arra. A regény címe gondolkodásra sarkallja az olvasókat, vajon miért a Pitypangtánc mellett döntött a szerző? Az utolsó oldalakhoz érve értettem annak metaforáját. Zseniális! A mezei pitypang hasonlít a legjobban a szereplők életére. Mindenkinek a története egyenként is megérne egy regényt. Tina áll a középpontban és minden mellékszál ő hozzá kapcsolódik, az ő életét formálja. Pitypang! A borító egy képben foglalja össze az egész ötszáz oldalnyi történetet. 

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikát, a történelmet, és az akciódús kalandregényeket. Csak akkor olvasd el B. Czakó Andrea Pitypangtánc című regényét, ha nem félsz, hogy darabokra hullik a szíved, ha képes vagy a főszereplőkkel együtt élni. 
Nincsenek meg a megfelelő szavak erre a csodálatos regényre. A szívet és a lelket egyaránt megtépázó magyar történet szerelmese lettem. Örök kedvencemmé vált! 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az



~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!