Fodor Marcsi · Neset Adrienn: 50 ​elszánt magyar nő

Ennek a könyvnek a legnagyobb vonzereje a borítója és a címe. Ki ne akarna olyan nőkről olvasni, akik elsők voltak valamiben? Mindig is érdekelt az erős, akaratos, céltudatos asszonyok élete. Fodor Marcsi és Neset Adrienn elhozta az olvasóknak a legjobb összefoglaló kötetet a témában. A felnőtteknek és a gyerekeknek is egyaránt ajánlom az 50 elszánt magyar nő című könyvet.


Röviden a könyvről: 

"Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit." 
(Forrás: www.moly.hu)

A kötetben szereplő nők időrendben követik egymást, Sarolttól egészen Wynne-Hughes Veronikáig. Sok névvel a korábbi tanulmányaim során már találkoztam, de például Sass Flóra, Szentes Hanna és Makai Erika nevét most hallottam először. Imádom a könyv felépítését, ami a történelmen átíveli az olvasóját. A történelmi nagyasszonyok után olyan személyekkel találkozhattam, akikre büszkék lehetünk, mert mertek nagyot álmodni, és azáltal kitűnni a szürkeségből. 
Külön örömömre szolgál például Pásztory Dóra története. Ő egy győztes alkat, mert nem azt nézte, hogy mi hátráltatja a célja elérésében, hanem minden erejével küzdött, és paralimpiai úszóbajnok lett belőle. Büszkék lehetünk az 1984-ben született nőre.
   
Kertész Erzsébet nevét szinte mindenki ismerni ma, de tudjuk-e azt, hogy miben volt ő az első? Bevallom őszintén én nem tudtam. Kertész Erzsébet olyan nőkről írt regényeket, akik bebizonyították, hogy semmi sem állhat az útjukba, ha valamit igazán el szeretnének érni. Így krónikásnak is hívhatjuk őt.  
Kanizsai Dorottya az ő nevét viselő szombathelyi gimnázium miatt volt ismerős. Régebben mindennap elsétáltam mellette, de eszembe sem jutott, hogy ő is egyike azoknak a nőknek, akik elsők voltak valamiben. Ő például a korának egyik legműveltebb előkelő származású hölgy volt.  
Kovács Margit kilétét megint csak nem kell magyaráznom. Hazánk első keramikusa, akinek az alkotásai saját múzeumot kaptak. Jellegzetes mosolygós figuráiról azonnal felismerhetőek az alkotásai.  
Pécsi Eszter nevét homály fedte nálam, pedig az első mérnöknőt tisztelhetjük személyében. "Nő nem véthet hibát" - mondogatta a fiatal, feltűnően szép lány a rajzasztal fölé görnyedve,  és eszerint élt egész életében. Szilárd jellem volt, nem rengett meg soha - ahogy az általa tervezett épületek sem.

Pécsi Eszter az első mérnöknő

Végig olvasva a könyvet döbbentem rá, hogy a mai világban már nem akkora kunszt nőként orvosnak, ügyvédnek, pilótának, mérnöknek, festőnek, keramikusnak, tanítónak, ápolónak, zenésznek, vagy írónak lenni. Viszont a régebbi korban, amikor a nőket beskatulyázták, hogy csak a gyereknevelésre és a háztartásvezetésre születtek, nagy szó volt, hogy ki tudtak páran lépni a béklyóikból. A hímsoviniszta társasdalomban mertek nagyot álmodni, és mindent maguk mögött hagyni, hogy az álmuk beteljesüljön. Feminista érzések jártak át, valamint erőt merítettem a jövőbeni céljaim eléréséhez. Ez a könyv bebizonyította, hogy mindegy melyik korban élünk ha van kellő kitartásunk, mint az elődeinknek. Minden kislánynak és kamaszlánynak csak javasolni tudom, hogy merjen nagyot álmodni, és tartson ki mellette, mert minden lehetséges, ahogy ezt tette Szent Erzsébet, Szilágyi Erzsébet, Jászai Mari, Szenes Hanna és még sokan mások. 

Kötelező jelleggel egyaránt elolvastatnám minden tinilánnyal, és asszonnyal. A legjobb motiváló könyvek egyike az 50 elszánt magyar nő. 

A borítója alapján a felnőttkönyvek közé soroltam volna, de Rátkai Kornél rajzaitól vált igazán ifjúsági szakkönyvvé. Remélem, hogy minden korosztály szívesen forgatja majd ezt a kötetet. 

Egy részlet a könyvből.


Példaképeim lettek a könyvben szereplő nők. Mindegyikre felnézek, és fejet hajtok előttük. Az ötven nő közül legalább húsznál említette a szerzőpáros, hogy szeretett olvasni. Bebizonyosodik, hogy az olvasás műveltebbé teszi az embereket, nyitottabbak lesznek a világ felé, és a szabadidős tevékenységek is hasznosabbak lesznek mint azoknál akik nem szeretnek olvasni.



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!