Diana Soto: Csak ​a bolondok boldogok || Megjelenés előtti olvasás

A Balatonról hazajövet olvastam Diana Soto levelét, amiben felkért hamarosan megjelenő drámájának az előolvasására. A műfaj kicsit gondolkodóba ejtett, mert a Rómeó és Júlia óta nem olvastam drámát. A középiskolai kötelező olvasmányok ettől a stílustól majdnem egy életre elvették a kedvemet. Szerencsére Diana Soto fülszövege meg tudott győzni az ellenkezőjéről.  Az utóbbi hónapokban rendszeresen kirándulok a komfortzónámon kívül és ezt eddig még soha nem bántam meg, ahogy a Csak a bolondok boldogok dráma olvasását sem. 

Megjelenés: 2018. október 18. 

A borító Hippeller Henriett munkája.

Röviden a történetről:

Forrás: www.moly.hu

"Csupán 24 óra kell ahhoz, hogy a világ a fejetetejére álljon. Pákozdiék elsőre hétköznapi családnak tűnnek. Egy mindent tudni akaró anya, egy fotelbe ragadt apa és egy különleges titkot rejtő testvérpár. Ez a szombat reggel azonban véglegesen megváltoztatja az életüket. Elmegy az áram…

Mit rejt a valóság, ha rákényszerít minket a beszélgetésre?

Mi történik, ha nem tudunk többé az internet mögött elrejtőzni?"


A fülszöveg és a történet eleje is egyaránt egy komédiát tárt elém. Ki ne nevetne nagyokat a Pákozdi család szokásain? Itt mindenki valamilyen kütyütől függ. Akár én is lehetnék a család egyik tagja, az én életem is nagyobb hányadban az internet körül forog. Elképzelni sem tudom, mi lenne ha huszonnégy órára elmenne az áram. A nyár folyamán többször is előfordult, hogy a munkahelyemen elment az áram, és így részben megállt a munka, bizonyos szolgáltatásokat nem tudunk biztosítani az olvasóinknak. A mai digitális világ teljesen kiszolgáltatottá vált az áramszolgáltatónak. 

Sokan már nem tudjuk milyen érzés szemtől szembe beszélgetni a másikkal. Egyszerűbbnek, gyorsabbnak gondoljuk leírni egy chat üzenetben a mondandónkat. Ugyanez történt a Pákozdi családban is. A házaspár két gyermeket nevel, Elemért és Szandit. Hol dolgoznak, hol tévéznek, hol az Észbukon élik az életüket. Tipikus, 21. századi mintacsalád. A posztok és a lájkok alapján a háttérből figyelik a csemetéket, otthon úgy sem marad idő a mély, tartalmas beszélgetésre. A tökéletes online élet mögött mindegyik szereplő tartogat valami meglepetést, mindenki egy apró titkot dédelget magában.

A témája miatt kötelezővé tenném mindenkinek ezt a verses drámát. Egyszerű, érthető nyelvezetének köszönhetően minden korosztály számára felfogható a szerző üzenete. Nagyon jó példa arra, ami a 2000-es évek óta csendben zajlik a háztartásokban. Az internet elterjedésével egyre több időt töltünk a számítógép előtt, ezzel értékes időtől fosztjuk meg a szeretteinket. A 2010-es évektől hazánkban is teret hódítottak az okostelefonok. Ma már ritka az olyan ember, akinek ne ilyen eszköze lenne. Szomorú azzal szembesülni, hogy a szülők a közösségi média segítségével tudnak meg többet a gyerekeikről. Diana Soto drámája nagyon jó példa a társadalmunk elkorcsosodására. Online élet nélkül kénytelenek vagyunk beszélgetést kezdeményezni a környezetünkben élőkkel, nem bújhatunk egy emoji-k mögé. Aktuális problémát tár az olvasói elé, ezzel remélve, hogy észbe kapunk és nem jutunk Szandi és Elemér sorsára. Az utolsó sorok olvasása közben mély szomorúság járt át, hogy ez a történet akármelyik közeli ismerősömékkel is megtörténhetett volna.

A borító és a történet között elsőre nem találtam meg a szoros kapcsolatot, viszont a gyászos külső mögött ugyan olyan búskomor tartalom bújt meg. A borítója alapján biztos, hogy nem felfigyeltem volna fel a könyvre. A minap tudtam meg a szerzőtől, hogy a borítón Pákozdiné van és Anna, ugyan az a modell több arcát mutatva, ahogy a történetben is felfedezhető volt ez a párhuzam köztük. 

Diana Sotonak köszönöm a bizalmat és a megjelenés előtti véleményezés lehetőségét. Első történetet olvastam most tőled, de nem az utolsót. Csak a bolondok boldogok sok mindenre megtanított, amire igyekszem a jövőben jobban figyelni. Nem szeretnék Pákozdiék sorsára jutni. 

Kedvenc idézeteim a drámából: 

"Az Észbuk szerint tökéletes pár vagyunk.
Kilencven százalékot dobott ki az adatlapunk."

"Az internet olyan, mint őrjöngő vadállat,
veszélyes akkor is, mikor be van zárva."

"Új fajt avatott a huszonegyedik század.
Homo computeris… jaj a világnak!"

"Ennek a képnek az Észbukon a helye!"

"Ó, az én lányom. Elveszett ő, mint egykori ifjúságom."

Diana Soto

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor a szerző könyveit ITT meg tudod rendelni.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!