Mark Manson: A ​„Lesz*rom” rafinált művészete || A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Pár hete a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. honlapján pillantottam meg ezt a különleges könyvet, amire először a címe miatt figyeltem, fel, majd utána a borítója vonzott magához. Mark Manson neve eddig ismeretlen volt számomra, a könyvéből tudtam meg, hogy mivel foglalkozik, milyen élete volt, és mi valójában az életfilozófiája. Különleges embernek tartom, aki egy olyan könyvet adott az olvasóinak, ami arcon csapja őket az igazság szelével. Kegyetlenül megmondja a véleményét a mindennapokról. Egyszer az életben legalább mindenkinek el kellene olvasnia Mark gondolatait.

A moly.hu oldal segítségével bemutatom pár mondatban Mark Manson könyvét.

"Több évtizede már mást sem hallunk, csak azt, hogy a gazdag és boldog élet titka a pozitív gondolkodás. „Dugják fel a pozitivitást – mondja Mark Manson, a szupersztár blogger. – Lássuk be, az élet tele van szarral, és ezt tudomásul kell venni.” Ha valami rossz, akkor így is-úgy is az. És ha az ember valamit nem tud, azt vállalnia kell. A szerző mindvégig kíméletlenül osztogatja a pofonokat olvasóinak, mindeközben nyers őszinteséggel, obszcén humorral és látszólagos nyegleséggel kifejti legfőbb elvét: az ember esendő és korlátolt – „nem lehet mindenki különleges, a társadalomban vannak győztesek és persze vannak vesztesek, ami valahol tényleg tisztességtelen, és nem a te hibád.” Ha valaki elfogadja a korlátait, akkor megtalálja azt az erőt, amire szüksége van. Hisz olyan sok minden van, amivel felesleges törődnünk. Csak rá kell jönnünk, mire érdemes az energiát fordítani, és mi az, ami teljesen lényegtelen. Így lehet átgondolni saját értékeinket és legfontosabb dolgainkat." (Forrás: moly.hu

JAVTK állományának egyik példánya.

A cím alapján azt gondolhatnánk, hogy egy olyan könyvel van dolgunk, ami lazán csuklóból hárítja az élet rossz eseményeit, és mint egy felsőbbrendűséget sugall az író az olvasókkal szemben. Ez csak az első benyomás volt, de nem ilyen ez a könyv, sokkal inkább példákon keresztül próbálja azt bebizonyítani, hogy az életet nem minden esetben az agyagiak mozgatják. Gazdagon is lehet az ember szomorú, és szegényen is lehetünk boldogak, és fordítva is igaz ez. A kötet közhelyekkel van tele, ami néha zavaró, de a könyvet átszövő humor enyhíti azt. Minden egyes fejezet után egyre közelebb kerül az olvasó, ahhoz az állapothoz, ami a lelki nyugalmat segíti elő. Minden ember egy egység, senki sem különb a másiknál, csak mi hisszük azt magunkról, hogy mások vagyunk és nélkülözhetetlenek stb. A körforgás részét képezzük, de az nélkülünk is forog tovább. Az író célja, hogy ezt megértesse az őt követőkkel, személyes blogján is olvashatjuk a gondolatait és az írásait. Könnyű a másik életében szakértőnek lenni, mindenki tanácsokkal látja el a környezetében élőket. Valós értékeket kellene keresnünk, és nem másokra hallgatni, mondani bárki bármit tud, de önmagunk életét csak mi tudjuk jobbá, élhetőbbé tenni. 

Amikor hazavittem a könyvet, azt hittem, hogy egy könnyű esti olvasmány lesz, de ennél több lett. Komoly témát dolgoz fel, obszcén humorral. Az emberi esendőséget helyezi pellengérre. Mégsem mondanám igazán nehéz irodalomnak, ahogy a szaknyelv teszi néha. Mark stílusa viszi előre az olvasást, és egyszer csak a végére érünk, és nézünk ki a fejünkből, hogy most akkor mi is történt vele? Mert részben őróla is szól ez a kötet. Bevallja nekünk, hogy mi mindent szúrt el az eddigi élete során, és mit tett annak jobbá tételéért. A szomorúságáról és a boldogságáról egyaránt beszél. 

Első pillanatban önsegítő könyvnek gondoltam, de nem az, vagyis nem a megszokott formában. Megadja a kezdő lökést a változtatásra, ha már végiggondoljuk az eddigi életünket, és a jövőben a megszokott rutint feladva máshogyan élünk, akkor már volt értelme az írónak ezt a könyvet kiadatnia. Magyarországon 2018-ban a Maxim kiadó gondozásában jelent meg. 
Összességében egy szórakoztató önfejlesztő könyvet olvastam, ami csak a stílusában különbözik a társaitól. A fejezeteket a nyers őszinteség jellemzi. Úgy gondolom, hogy a változás nehéz, és elég kitartás nélkül megvalósíthatatlan.

Mark Manson

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.


Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!