Kávékedvelők kézikönyve
Az érettségire készülés időszakában kezdtem el kávét inni. Eleinte csak kicsit, és ahogy az évek során kialakult a saját kávéfogyasztási kultúrám, úgy tértem át a tejeskávéra, ami a következőképpen néz ki: két adag presszó kávé, és kb. olyan két deciliter tej. Ebből egy nap általában kettőt-hármat meg szoktam inni.
A koffein az egyik legelterjedtebb pszichoaktív szer a világon. Ébren tart, segít, hogy a feladatainkra fókuszáljunk, és hatalmas energialöketet ad az elfogyasztása után. A világ számára az első számú koffeinforrás a kávé. Tény, hogy a mértéktelen kávéivás nem tesz jót, hiszen koffeinmérgezéshez vezethet, de mértékletes fogyasztása hasznos a szervezet számára.
A koffein az egyik legelterjedtebb pszichoaktív szer a világon. Ébren tart, segít, hogy a feladatainkra fókuszáljunk, és hatalmas energialöketet ad az elfogyasztása után. A világ számára az első számú koffeinforrás a kávé. Tény, hogy a mértéktelen kávéivás nem tesz jót, hiszen koffeinmérgezéshez vezethet, de mértékletes fogyasztása hasznos a szervezet számára.
Nem meglepő, remélem, senki számára, hogy mindent, ami a kávéval kapcsolatos, szeretek, legyen az könyv, újságcikk vagy akár promóciós anyag. A Kávékedvelők kézikönyvétől nagyon sok új információt kaptam, ami bevallásom szerint is rámfért, ha már ekkora fan vagyok.
Szívek szállodája / sorozat |
Fülszöveg:
A kávé nemcsak óriási gazdasági jelentőséggel bír, hanem az emberek hétköznapjaiban is egyre fontosabb szerepet játszik. A kávéházak száma világszerte gombamód szaporodik. Az egyre növekvő érdeklődés egyik fő oka a kávékülönlegességek térhódítása. A kötetből megtudhatjuk, miként pezsdíti fel a kávé Tokiótól Oslóig számos világváros lakóinak életét, hogyan lehet otthon is tökéletes kávét főzni, miként befolyásolja a pörkölés a kávé ízét; elsajátíthatjuk saját kávékeverékünk elkészítésének a titkait, és megismerhetjük a kávé legavatottabb szakértőit is.
A kiadványban számos recept és leírás lelhető fel, melyek segítségével csúcsminőségű kávét készíthetünk akár az otthonunkban is. Betekintést kaphatunk a világ legnagyobb és legismertebb kávétermelő országairól. Bakancslistát írhatunk össze a világ legeslegjobb kávézóiról, ahova egyszer jó lenne elutazni. Továbbá neves szakértők mesélnek a kávéról szakértői szemmel. Ha ez még mind nem elég, akkor jöhet egy kis történelemóra, aminek a témája ezúttal a kávé: hogyan lett a véletlen fölfedezésből egyeduralkodója a Föld nevű bolygónak. Izgin hangzik? Mert az is! Merüljünk el még egy cseppet a könyv lapjai között, és váljunk mi is ínyencekké. Tuti tippeket olvashatunk hozzá. Most jön a kedvenc részem: kávéfőzési tippek és trükkök, hogy soha többé ne készítsünk rossz kávét.
Ha újra hivatást választhatnák, akkor tuti barista lennék.
A kávé története egy filmsztárokéhoz hasonló. 1200 évre tekint vissza. Ez idő alatt a világ második legnépszerűbb italává vált.
1475-ben megnyílik Konstantinápolyban az első kávéház.
1615-ben velencei kereskedők a kávét magukkal hozták Arábiából Európába.
1645-ben Velencében megnyílik az első kávéház.
1651-ben Az Egyesült Királyságban nyílik meg az első olyan kávéház, amit ekkor még a nők nem látogathattak.
1683-ban Bécs török ostromát követően megnyílik a városban az első kávéház. Itt szolgáltak fel legelőször az ital mellé tejet és cukrot is.
2008-ban már a kávé a víz után a világ második legnépszerűbb italává vált.
Valóban igaz, hogy a kávém elárulja, hogy milyen ember vagyok? Az esetek 99%-ban Lattét iszom, akkor ezek szerint kedves, meleg személyiség vagyok. A kávé keserű íze nem illik hozzám, kell valami, ami elveszi azt. Hát nem olyan egy szép nagy adag habos tej, mint egy jó kis habfürdő? Lehet benne valami, mert ahogy a többi meghatározást olvastam, elég sok barátomra ismertem rá. A hosszú fekete szlogenjén nagyon jót mosolyogtam magamban. Hadd osszam meg veletek is ezt: "Ó, az az amerikás attitűd! Legyen a kávéd az átlagosnál nagyobb, hogy annak a hatása is több legyen. Meg legyen annyira sok, hogy kitartson addig, amíg a laptopodon dolgozol."
A könyv következő nagy fejezetében arra a kérdésre kapunk választ, hogy hogyan készül a kávé. Különböző eljárási módszereket ismerhettünk meg, mint például az aeropresst, az általunk már jól ismert jó öreg kotyogós, a csepegtetős módszert, a chemexet és a french presst. A legtöbbről korábban nem is hallottam.
10 kávémítoszt is olvashattam a könyvben, melyeknek nagy része megdőlt az évek során. Nem igaz, hogy a legjobb kávé Olaszországból származik. A kávé nem tesz jót a másnaposság ellen, hiába állították az ellenkezőjét sok-sok éven keresztül. A kávé pörkölése nem befolyásolja a koffein mennyiséget, csak az ízekre gyakorol hatást, ld. 115. oldal.
Egy rövidebb ismertető lelhető fel a nyolcvanadik oldalon a kávétermelő országokról. Okosabb lettem annyival, hogy már tudom, mely országokban terem meg a kávé, mikor van az adott helyeken a szüret, és az egyes országokra mely ízjegyek jellemzőek.
Összességében ez a kiadvány az enyém volt egy az egyben. Mindig is érdekeltek ezek a kérdések, melyekre most választ kaptam. Kicsit fájlaltam a szívemet, hogy nem a közeljövőben jutok el olyan kávéházba, ahol igazi kávét ihatok, de addig is jók lesznek nekem az itthoniak is. Kicsit másabb szemmel nézek a kávéra, még többre becsülöm, mint korábban.
TUDTÁTOK A KÖVETKEZŐKET?
- "A legtöbb kávét a világon Finnországban fogyasztják el: fejenként 12 kg-ot évente.
- Az emberek évente több, mint 600 milliárd csésze kávét isznak meg.
- Egy presszókávé elkészítéséhez 42 kávébabra van szükség.
- Az amerikaiak 35%-a a kávét feketén szereti.
- A kávécserjék akár 9 méter magasra is megnőnek.
- Olaszországban a kormány határozza meg az eszpresszó árát, mivel úgy gondolják, fogyasztása a nap elengedhetetlen része."
Zárásként, ahogy a könyv utolsó oldalán is olvasható, néhány mondást írnók le nektek, amiket híres emberek állítottak a kávéról.
- "A kávé erőssé, higgadttá és filozofikussá teszi az embert." (Jonathan Swift)
- "Még a rossz kávé is sokkal jobb, mint ha nincs kávé." (David Lynch)
- "Megöljem magam, vagy igyak egy csésze kávét?" (Albert Camus)
- "Kávéskanalakkal mértem az életem." (T. S. Eliot)
Köszönöm a Kiadónak az olvasási lehetőség és a bizalmat.
Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az
~ Adry ~
Megjegyzések
Megjegyzés küldése