John O'Leary: Tűzben ​égve

Egyik napa Kossuth Kiadó webshopját böngésztem, és akkor figyeltem fel erre a könyvre, a borítója a maga egyszerűségével megfogott, és addig hajtott a kíváncsiság, míg el nem olvastam a fülszöveget. Rákerestem az íróra, és az akkor olvasott háttérinformációk hatására rendeltem meg a Tűzben égve című könyvet.

Nagyon szépen köszönöm a Kossuth Kiadónak az olvasási lehetőséget.

Fülszöveg: 

A szerző 1987-ben, kilencéves korában szörnyű balesetet szenvedett: a teste csaknem száz százaléka megégett. A felépülésére semmi esélyt nem láttak az orvosok. Az erős, élni akaró kisfiú azonban túlélte a túlélhetetlent. Öt hónapot töltött kórházban, ahol tucatnyi bőrátültető műtétet végeztek rajta. 
Felnőttként hiszi és hirdeti, hogy azért maradt életben, mert mások szolgálatára rendelték. Személyes tragédiáját megmutatva, gyógyulásának gyötrelmes stációit felfedve világszerte előadásokat tart az élet útvesztőiben eltévedt embereknek. Legfőbb üzenete: mindig van választási lehetőségünk, és a reménytelen helyzetekből csak a remény, az akarat és a hit segítségével lehet kiutat találni.


Értékelésem: 5/5

Nem volt kérdés számomra, hogy a maximális csillagozást érdemli meg ez a történet. Nem egy szimpla memoárt olvashattam, hanem ennél sokkal többet. Az emlékiratok szárazon ismertetik a történteket, John O'Leary azonban ennél ezerszer többet ad az olvasóknak, erőt meríthetünk az emlékeiből, az életéből, rájövünk, hogy a saját problémáink néha eltörpülnek a valós gondok mellett. Igaz, mindenki a maga nyűgét tartja a legfontosabbnak, de az esetek nagy többségében ez nem így van. Az író bátran írta le a gyermeki felelőtlenségből fakadó balesetének körülményeit, és az utána következő életszakaszát minden buktatójával, kétségével és örömével. Minden csak hozzáállás kérdése, ő is megtehette volna, hogy eldobja az életét, mert nem lesz tökéletes többé, de nem ezt tette, hanem talpra állt, teljes életet él, családja van, munkája, sikeres. Kell ennél több? Nem hiszem. Mindent elért, amiért az emberek küzdenek, annyi különbséggel, hogy neki minden eredményért százszor többet kellett dolgoznia, mint egy átlagos embernek. Pont emiatt a harc miatt értékesebb az élete. Nézzünk egy kicsit magunkba! Ha veled vagy velem történik meg az a szörnyű belesett kilenc évesen, hogyan lett volna tovább? 

Muszáj megemlítenem John mellett a szüleit, a testvéreit és a barátait is. Ha ők nincsenek akkor ott mellette, akkor ma az író sem az lenne, aki lett. Szülei végig mellette voltak a kórházban, a kezelésekkor, otthon, amikor a normális életbe kellett visszarázkódnia. Az igaz szeretet az ő személyükben mutatkozott meg igazán, a házukat újra lehetett építeni, de a gyerekünknek csak egy élete van. Ugyanez a szeretet jelenik meg évekkel később, amikor John az apja vadonatúj kocsiját töri össze, akkor is az az első kérdése az apjának, hogy a fia jól van-e. Gondoljunk bele ebbe a gondolkodásmódba! Ma mit tartunk fontosnak? Egy tárgyi dolgot, legyen az ház vagy autó, vagy az életet, amiből mindenkinek csak egy van? Testvérei lélekjelenlétének köszönhetően jutott ki élve a házból John, a húgának az ép arcát köszönheti, aki az életét kockáztatta néhány pohár hideg vízért. Ez a feltétel nélküli szeretet egyik legszebb példája. Roynak köszönhetően jár újra John, ő hitt benne, hogy menni fog, és a hosszú, kitartó munka meghozta a gyümölcsét. Számomra a legmeghatóbb rész a könyvben Jack Buck szerepe volt, az ő ösztönzésére tanult meg újra írni, az a rengeteg labda inspirálta Johnt, és sikerrel járt. Beth, a felesége rendkívüli nő, a külső mögé látva szerette meg Johnt, hosszú évek alatt alakult ki a szerelme, ami a mai napig is lángol. Ez a szerelem mentette meg az írót a depressziótól, erőt adott neki, hogy minden vágya teljesülhet.

Kattints a képre!

Kattints a képre!

Nagyon nehéz volt leírni mindazt, ami az olvasás után kavargott bennem, talán nem is sikerült mindent megosztanom veletek, épp ezért kérek mindenkit, ha felkeltettem az érdeklődéseteket John O'Leary: Tűzben ​égve című memoárja iránt, akkor olvassátok el, és gondolkodjatok el kicsit a végén. Érdemes.  

A könyvet ITT tudjátok megrendelni. 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az 

~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!