Al Ghaoui Hesna: Félj ​bátran

Fülszöveg: 

Kép: saját Instagram oldalamról
Mi ​a félelem? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket? Könyvében egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Al Ghaoui Hesna újságíró, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Ezeken a küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatásait, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón – és saját magán is. Elhatározta, utánajár, mi is a félelem valójában. Neves kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyban, a testben, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi átalakítani a szokásainkat, a viselkedésünket. Kutatta a félelem fiziológiáját, evolúciós szerepét, a traumák természetét és azokat a megközelítéseket, amelyek a félelem feldolgozásában segíthetnek. Al Ghaoui Hesna saját tapasztalatait és a legkiválóbb szakemberek tudását összegzi ebben a személyes hangvételű, izgalmas kötetben, miközben megfejti a félelem és a bátorság titkát. 

Al Ghaoui Hesna 1978-ban született magyar édesanyától és szír édesapától. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát szerzett, majd Budapesten és Tunéziában is arab tanulmányokat folytatott. A Magyar Televízió munkatársaként éveken keresztül tudósított a világ háborús övezeteiből. Riport- és dokumentumfilmjeivel számos díjat nyert.

Információ: 

Szerző: Al Ghaoui Hesna
Cím: Félj bátran
Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2017. 
Oldalszám: 344.


Nagyon sokáig halogattam a könyv olvasását, hiszen embert megpróbáló témával foglalkozik. Félelmünkkel szembe kell néznünk, és nem szabad szégyenleni, hogy vannak dolgok amitől rettegünk. Természetes dolog ez, minden ismeretlen esemény félelemre adhat okot. Kérdés az, hogy szembenézünk-e vele, vagy hátat fordítunk neki? 
Hesna neve nem volt ismeretlen számomra, így nagyon örültem, hogy az ő személyes példáin át gondolkodhattam el a saját félelmeimen. Akad bőven! 
Emlékszem arra az időre, amikor a tévében néztem a külpolitikai tudósításait, és gondolkodtam el azon, hogy mi vitte rá, hogy ilyen hivatást válasszon magának. Ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet  csinálni, és minden nap egy ajándék az Istentől. 
Összeszedett, alapos, logikusan felépített könyv a Félj bátran. Hesna higgadtan mesélni el az olvasóknak a vele megtörténteket, számtalanszor találkozott már a halálfélelemmel. A háborús övezetekből közvetített tudósításai után olyan könyvet foghattam a kezembe, ami előtt fejet hajtok. A sajnálkozás legapróbb szikrája sem található meg az írásában, tényekre alapul mind a háromszáznegyvennégy oldal. Ez a könyv nem tanulmány kötet, nem életrajzi regény, nem szakkönyv, hanem Hesna egy életszakaszát lezáró kötet. 

Kép: google
Csodálatos keretszerkezetbe foglalta a félelmeit és a visszaemlékezéseit. Egy új élet kezdődött el számára, amikor megszületett a gyermeke. Félelem járta át a lelkét, az új teendők, feladatok és a szerepkör megváltozása kapcsán. A félelemmel szembe kell nézni, és jó kapcsolatot kell kialakítani vele. A félelem vagy erősebbé tesz bennünket, vagy egyszerűen legyengít, a döntés az egyének kezében van most is. 

Meglepődtem, hogy hogyan fogadtam a kemény igazságot, amit az arcomba vágott ez a könyv. Nem sokkolt, hanem elfogadtam, hogy létezik ilyen, talán sikerült kicsit jobban megértettem, hogy mi zajlik le a haditudósítók lelkében, hogy milyen sokk hatás éri őket így is, hogy az ő életükre külön vigyáznak, nem úgy mint például a Gázában lakókéra. Egyik bejelentkezéskor sem volt érezhető a pánik vagy akár a félelem a hangjukból vagy akár a szemükből.

Idézet:

"… hogyan lehet tömegeket manipulálni a félelemmel, …"



Borítószemle: 
Egyszerű, letisztult borítót kapott a könyv, szíveiben a fekete és a citromsárga dominál. Összességében tekintélyt parancsoló kinézetett kapott a Félj bátran. 

Köszönöm ez a könyvet, hogy tükröt állítottál nekem, és ezáltal talán képes leszek szembenézni a saját félelmeimmel.  

Extra:


Esemény: 

Kép: DFMVK honlapjáról

Értékelés: 
5/5 csillag


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!