Sienna Cole: Ahol ​a százszorszépek nyílnak

fotó: Adry olvasósarka blog



Sienna Cole a tőle megszokott elemző alapossággal ás a rejtély mélyére, miközben végig kalauzol egy trauma feldolgozásának folyamatán, és bepillantást enged egy hasadt elme működésébe.


Röviden a történetről:

"A ​szociális fóbiával küzdő fiatal nő, Molly O'Hara úgy érzi, csak egy kis környezetváltozásra van szüksége, hogy úrrá legyen a félelmein. Az élete minden szempontból gyökeres fordulatot vesz, amikor Londonba költözik, ő mégis ugyanazokkal a kínzó problémákkal találja szembe magát. Talán túlzott félénksége nem csupán jellemhiba, ahogy korábban hitte, hanem valami egészen más áll mögötte? Molly szomszédságában egy rejtélyes férfi él, aki nem emlékszik a múltjára. Norman Harris napjai a jelen pillanat zűrzavarában telnek, melyben az egyetlen kapaszkodót egy régi, hű barát, Daisy jelenti. Ő azonban haldoklik, és vele együtt az emlékezés reménye is örökre eltűnhet. Amikor Molly a házba költözik, Norman élete hirtelen új értelmet nyer. A szálakat tovább bonyolítja a karizmatikus világfi, Mason Reid, aki boldogságot és szerelmet ígér a főhősnőnek, ám lehet, hogy egészen más szándékok vezérlik. Hármójuk sorsszerű találkozása nem csupán a jelent forgatja fel, de a múltat is megkérdőjelezi. A válaszokért Mollynak nemcsak saját eltemetett titkait kell felszínre hoznia, de Norman eltűnt emlékeit is meg kell találnia. Vissza kell mennie oda, ahol a százszorszépek nyílnak." (forrás)


Az elképesztő az első szó, ami eszembe jut Sienna Cole legújabb regényéről, ami  egy sötét komor történetet, Molly és Norman a lelkem legapróbb réseibe is beette magát. Minden egyes mondat szociálisan és mentálisan is megviselt. Életemben nem találkoztam ennyi sérült karakterekkel egy könyvben, itt csak ilyen emberek jelentek meg és nem jelentéktelen problémákról beszélek, hanem már gyermekkortól kezdődő mentális sérülésekről. Egy elfuserált gyermekkor hihetetlenül komoly billogot képes hagyni a felnőttlétben. Ez a könyv nagyon jó tanpélda arra, hogy miként válik egy egészséges fiúból és lányból szorongó – instabil, a társadalomból kirekesztett felnőtt. Hosszú évek alatt a családi elnyomás, megszégyenítés és fanatikusság eredménye Norman és Molly személyisége. A történet háromnegyedénél majdnem felrobbantam a méregtől, csak gyűlt és gyűlt bennem a feszültség, nem is igazán tudtam már, hogy kire és miért haragszok, csak abban voltam biztos, hogy ezt nem lenne szabad büntetlenül hagyni. Üvölteni tudtam volna, de egy hang sem jött ki torkomon.

Molly még menthető, ő nem olyan szinten sérült mint Norman. Ő még tud normális felnőtt életet élni, ha elengedi a múltat és a lelkiismeret furdalást, amit a testvére miatt érez. Norman soha nem fog olyan életet élni, mint mások, az egész gyermekkorára nem is emlékszik, ami lássuk be nagy szerencse volt addig a pillanatig, míg vissza nem tértek az emlékei. Borzalmas hónapokon, éveken van túl, és láthatjuk mi lett az eredménye. (…) Sienna Cole roppant aprólékosan mutatja be az olvasóknak az utat, ami a szociális-fóbia sötét bugyraiban található.

Az írónő ez a könyve sem nem egy tündérmese.

Összességében megtalálható ebben a történetben a személyiség fejlődés, a megvilágosodás, születési rendellenesség, testi – lelki betegség, szülő – gyermek kapcsolat és az őrültség, ami a regény egyik fókuszpontja. Sok mindent tanulhatunk az olvasottakból, amit a mindennapi életünk során eszünkbe juthat. Elsősorban olyan olvasóknak ajánlanám az írónő 2020-ban megjelent könyvét, akiknek a szívük és a lelkük ép, mert sérülten nem lehet végig olvasni ezt. Ahogy már megszokhattuk Sienna Cole mindig egy problémát dolgozz fel a regényeiben, de így sem tudnék két hasonlót említeni, mindegyik valami más miatt vált különlegessé. Egy újabb mestermű látott napvilágot az Álomgyár Kiadó által.

forrás ITT



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!