Regény Coco Chanel életéről

Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője


fotó: Adry olvasósarka blog 



Röviden a történetről:

"Coco Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják – amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt –, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban. Coco Chanel tudott könnyed, vidám, nagyvonalú lenni, ám kegyetlen, számító, manipulatív is. Miközben a Wehrmacht masírozott a Champs-Élysées-n, Chanel ott találja magát a Hotel Ritzben, a Reich főparancsnokának oldalán. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát, Pierre Wertheimert. Wertheimer az elharapózó antiszemitizmus miatt az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Coco nem bízik meg a férfiban, amikor az New York külterületén be akarja indítani a gyártást. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát. Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?" (forrás)


A 21 Század Kiadó égisze alatt jelent meg a legújabb életrajzi ihletésű regény, amely a híres divattervező Coco Chanel életének egy szeletét mutatja be az olvasóknak. Millió egy változat látott már napvilágot a divatikonról, de talán mind közül a legizgalmasabb, legérdekesebb Pamela Binnings Ewen munkája. A személyes hangvételnek köszönhetően végig olyan érzésem volt, mintha én is egyike lennék a történet szereplőinek. Egy szobában ültem Coco Chanellel, első sorból láttam a híres No. 5. receptjének az eltűnését, és még hosszan sorolhatnám. Ebben a regényben a díva életét két idősíkon mutatja be az író, a múltat, 1905-től és a jelent, az 1940-es éveket hívatott az olvasók szeme elé tárni. Megismerjük az esendő fiatal Cocot, miközben a következő idősíkon a II. Világháború éveit szemlélhetjük egy új aspektusból. Fejet hajtok a kiadó munkája előtt, mert egy olyan történelmi, életrajzi regényt hoztak a könyvesboltok polcaira, ami egy pillanat alatt beszippantja annak olvasóját. Rengeteg titok lappang ebben a pár száz oldalban és végül olyan régi elfeledett emlékre bukkanhatunk, amin mi magunk is meglepődünk. Ki is vájójában Andé, akit eddig mindenki Coco unokagöcseként ismert? Hát ebből a könyvből ez is kiderül, sőt ez  az egyik központi témája. Soha ne veszítsük szem elől, hogy itt is csak az írói fantázia találkozik a valós történelmi eseményekkel. Pont ez miatt válik olyan olvasmányosa Párizs királynője, hiszen a száraz eseményeket fellazítja Coco múltja. Számos olyan kérdésre kaphatunk választ, ami eddig a pillanatig homályba veszett. Nagyon szeretek Coco Chanelről olvasni, ő egy roppant titokzatos nő, akiről bárhol bármikor szívesen meghallgatok egy anekdotát. Egy sötét korszakot aranyozz be a jelenlétével, soha nem gondoltam volna, hogy német kém vált belőle bizonyos érdekek miatt. 

A könyv izgalmas, pörgős és vérpezsdítő, széles körben csak ajánlani tudom mindenkinek, aki fogékony az ehhez hasonló történetekre. A korszak és a No. 5. szerelmeseinek meg egyenesen kötelező olvasmány a Párizs királynője, ahol a híres parfüm legendájáról egy újabb lepel hullott le.

A külcsín egyszerűen káprázatos, már a megjelenés előtt minden szemet odavonzott. Egyszerre jelenik meg az elegancia, a francia kifinomultság a háború szimbólumaival, de ahogy a borító is sejteti elsősorban nemcsak a borzalmaké lesz itt a főszerep, hanem a Coco Chanel alakja köré gyűrűzik minden és mindenki.

forrás: ITT



Coco Chanelről bővebben itt még olvashattok egy kicsit

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!