#12hónap12könyv || egy könyv, ami a jövőben játszódik

forrás

 

Kedves Olvasóim / Követőim! 

Egy újabb hónap köszöntött ma ránk, ami több szempontból is mérföldkő az emberek életében, hiszen a szeptember elseje nemcsak a  legújabb olvasási témával egyenlő hanem az első őszi hónap megérkezésével egyidejűleg a következő tanév első napját is jelenti.  Sok szülő ma vitte először bölcsődébe, óvodába és iskolába a csemetéjét. Továbbá a mai napon 11 órakor gördül ki a King's Cross pályaudvarról a Roxfort Express. Látjátok milyen sok minden történik minden évben ezen a napon? Könyvmolyok életében a mai nap még szól a Nincs időm olvasni kihívás legújabb témájáról is, ami nem más, mint olyan könyvek olvasása, amik a jövőben játszódnak. Elő a fantasy témájú olvasmányokkal! Remélem velem együtt sokan kilépnek a komfortzónájukból és esélyt adnak ennek az irodalmi műfajnak is. Tőlem távol áll a fantasy világa, de adok neki egy apró lehetőséget, hogy bizonyítsa, hogy mi köztünk  is működik a kémia. Dragomán György Rendszerújra című novelláskötete lett a hónap közös könyve, így ezúttal én is részt veszek a közös olvasásban. Dragomán György egy fényesen ragyogó csillag a kortárs magyar  próza egén. A látásmódja merőben eltér a megszokottól, de pont ez miatt válnak az írásai olyan különlegessé. 

Nézzük miről is szól a Rendszerújra, amiben az író szabadulástörténeteket mesél az olvasóknak. 

"Rendszerek és kitörési pontok fűzik össze kötetté Dragomán György tizenöt év terméséből válogatott novelláit. Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei. Múlt, jelen, jövő. Dragomán szenvedélyes történetmesélő, sakkmesterként mozgatja a figurákat a királytól a gyalogig: fantázia és láttató erő, éles vágások, meglepő fordulatok jellemzik a Rendszerújra minden darabját. Új könyvében megint a szabadság a tét, a rendszerek jönnek és mennek, épülnek és pusztulnak, de a legfőbb kérdés mindig az, hogy mit tehet bennük, alattuk vagy éppen felettük az ember. Újra meg újra meg újra." (forrás)

A bejegyzésemben még három olyan könyvet mutatok be, amik a témának megfelelnek. Jó olvasást kívánok hozzájuk. 

1. Suzanne Collins : Az ​éhezők viadala

A győztes jutalma hírnév. A vesztes büntetése halál. A közeljövő egy sötét világában tizenkét fiú és tizenkét lány küzd egymással egy élő televíziós show-ban, aminek a címe Az éhezők viadala. Egyetlen szabály van: ölj vagy megölnek. Amikor a tizenhat éves Katniss Everdeen a húgát mentve önként jelentkezik, hogy részt vegyen a viadalon, az felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem fél a haláltól. A túlélés a vérében van.

Olvasói vélemény: 

"Az Éhezők viadala vad, hihetetlenül gyors sodrású regény telis-tele feszültséggel. Nem tudtam letenni." Stephen KingÉn csak egyetérteni tudok a Mesterrel.
Ezt. A. Könyvet. Mindenki. Olvassa. El. De. Sürgősen. Én. Szóltam."
Ciccnyog - moly

2. Szaszkó Gabriella: Kora ​február

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen? A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

Olvasói vélemény: 

"A lelkünket simogatja ez a regény"
Adry olvasósarka blog

3. Réti László: Falak ​mögött

Európát ​szíven találta a két évtizedes migrációs hullám. A kontinens bezárkózott. Sötét korszak köszöntött ránk. A kontinens déli- és keleti határát hat méter magas építmény, a Fal szegélyezi. Kétszáz méterenként őrtornyok állnak géppuskákkal, mesterlövészekkel. Tűzparancs van érvényben. Ezrek halnak meg, mert megkísérlik átmászni vagy áttörni a falat. A kontinenshez tartozó szigetvilágot fel kellett adni. Szicília, Kréta, Ciprus, Málta – mind elvesztek. Földjükön anarchia tombol, nincs jog, nincs rend, csak forrongó, reményvesztett embertömeg. Radnai Margit az Európai Bevándorlási Hivatal tapasztalt ügynöke ebben a világban próbálja megvédeni azt, ami számára igazán fontos. A saját elveiért áll ki, akárcsak a többiek: a budapesti egyetem fiatal, radikális elveket való tanára, a New York-i könnyelmű oknyomozó újságírónő, és a világszerte körözött, hidegvérű muszlim terrorista. Négyük élete egyre gyorsuló pályán tart egymás és talán a katasztrófa felé. Min múlik, hol arat a halál?

Réti László izgalmas akcióregénye a nem is oly távoli, sötét jövőbe visz minket. A szerző volt rendőrnyomozó, minden szava hiteles, amikor arról ír, ami vérre megy. A Célpont Párizsban című thrillerében egyszer már megjósolta a szörnyű jövőt. Vajon most is igaza lesz?

Olvasói vélemény: 

"Szívszaggató, szívbe markoló, igazi pörgős, elmés több cselekményszálon futó politikai okfejtő mű , csak ajánlani tudom. Érdekesség a könyvhöz, mennyire igaz, és talán jós mű is egyben. Tessék, hamarosan afelé tendál a Föld lakosságának demográfiai mérete kontinensekre bontva."

A moly.hu oldalra készítettem egy polcot, ahol a témának megfelelő könyveket helyeztem el. Mindenkinek jó böngészést és olvasást kívánok erre a hónapra is. Ide kattintva megtekinthetitek az listámat az alliteráló könyv címekről. 

Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!