Stacey Halls: Familiárisok || A pendle-dombi boszorkányok


Amiről a történet mesél (…)

"Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik? Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást." 

„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” 
Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője 


A szerzőről: "Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció." 
forrás



A Kult-Könyvek legújabb gyöngyszeme a 17. századbeli Angliába repíti az olvasókat, egyenesen egy nemesi udvar mindennapjai elevenedik meg a lapok között. A könyv központi témája a feltétel nélküli szeretet, egy asszony vívódása önmagával, hogy mi lesz vele, ha nem sikerül a férjét egy utóddal megajándékoznia. A történet egy korrajz, ami feketén fehéren tükrözi a nők helyét és szerepét a családokban, legyen szó gazdagról vagy szegényről. Az engedelmesség és a trónörökös szülése kötelező volt hosszú-hosszú évszázadokon keresztül. A történet egy része fikció, de pendle-dombi boszorkányper valós esemény volt Angliában. Velem együtt sokunkat érdekelhette volna a boszorkányság mestersége és annak visszhangja. Ma már tudjuk, hogy varázslat nem létezik, és minden természetfeletti jelenségre létezik tudományos magyarázat, de akkor boszorkányoknak kiáltottak ki mindenkit, aki értett a gyógynövényekhez és tudott vele gyógyítani. Ebben a könyvben is ezt tapasztalhattuk, de közben még sem lett ez a szál részletesen kidolgozva, csak említés szintjén tálalta a szerző az olvasók elé. Hiányoltam az alcímnek megfelelő témát, előzetesen azt gondoltam, hogy biztos több információ hangzik majd el a mágiáról és a boszorkányperekről. Érdekes lehetett volna egy ilyen eseményt részletesebben is megismerni. A könyv másik mondanivalója sokkal naturalisztikusabban lett ki dolgozva: a női nem szerepe a családban, a házasságban és nem utolsósorban a társadalomban. Mindenre választ kaptunk a kezemben lévő könyvből. Fleetwod egy törékeny fiatal lány, illetve már asszony, aki kivételesen szerelemből házasodott, majd a többszöri vetélés után döbbent rá, hogy ha nem adja meg a várva várt utódot a férjének, akkor kegyvesztett lesz belőle. Az akkori nézet szerint akkor nő a nő, ha szülni is képes. A bajban két ismeretlen nő barátságát fedezhetjük fel, ahogy az egyik a másiknak önzetlenül segít. Alice és Fleetwod élete szorosan összefonódik. Az írónő valóságosan mutatta be a középkori Angliát. A történet olvasmányos és egyben tanulságos is, nem beszélve nyelvezetéről, ami kifinomult és gördülékeny, az adott korhoz tökéletesen illik. Pár száz oldal erejéig a 17. századi Angliában találtam magam. Idén nyárra is meg volt az nyaralás egy röpke időutazás képében. 

Kinek is ajánlom a Stacey Halls: Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok című könyvek? Elsősorban azoknak az olvasóknak, akik szeretik a középkori történeteket és nem mellesleg érdekli őket a kornak megfelelő társadalmi rajz. A könyv nem egy klasszikus szépirodalmi mű, de sokkal közelebb áll ehhez a műfajhoz, mint bármi máshoz. Kívül-belül gyönyörű, csak az alcím némiképpen becsapós, aki a pendle-dombi boszorkányokra lenne kíváncsi, annak el kell mondanom, hogy nem róluk szól a könyv, csak említés szintén jelennek meg. Itt sokkal inkább a bizalomról, az emberi kapcsolatokról és A feltétel nélküli szetterről olvashatunk. Úgyis fogalmazhatnék, hogy egy korabeli feminista történet elevenedett meg a szemünk láttára. 




Stacey Halls - írónő

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2020. július 8. 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!