Dombóvári István: Netperces ​novellák

Terrántúli történetek

"Dombóvári Istvánt a magyar stand-up comedy egyik meghatározó alakját, a Tesztbeszéd műsorvezetőjét, a Showder Klub és a Dumaszínház nézőin túl már az irodalomkedvelőknek sem kell bemutatni. Írt már vicces, egyben elgondolkodtató regényt Pisti vagyok, ments ki innen! címmel, a Félkövérben a fogyókúrája tanulságos küzdelmeit mesélte el, Kormos Anett-tel írt könyvében, A nagy roastkönyvben pedig közösen cikiztek celebeket és karikíroztak ki kulturális termékeket.

Dombóvári ​István kötetnyi abszurd novelláját tartod a kezedben, amelyekből minden olyan kérdésedre választ kaphatsz, amelyekről eddig nem is tudtad, hogy fel akarod tenni. Szeretnéd tudni, milyen a földönkívüliek humora? (Jobb, ha nem tudod…) És azt, hogy milyen veszélyeket rejthet a mobilos filterek vagy a Tinder használata? (Addig örülj, amíg gőzöd sincs…) Kíváncsi vagy rá, mit gondolnak rólad a háztartási gépeid? (Inkább ne legyél!) És arra, hogy mitől működtek Jézus csodatételei, vagy hogyan keletkeznek a konteók? (Sose hitted volna…) Ha parázós alak vagy, inkább tedd vissza ezt a könyvet a polcra. De ha van vér a pucádban, akkor hajrá! A Netperces novellák nem csupán szórakoztat, meglep és megbotránkoztat, de hasznos információkkal is szolgál. Például arról, hogy nem szabad benyitni tiltott ajtókon, hogy az ördögöt is át lehet verni, és hogy a boldogság rombolja szét a civilizációt (ha nem tudtad volna), a világbéke pedig rettenetes. Ha már a kezedben tartod ezt a különleges könyvet, fordítsd el, csapd fel az öledben, és indulhat a hálózatfüggetlen, nosztalgikus, mégis hipermodern szórakozás! Ez a laptop sosem fog lemerülni, mert Dombóvári István elképesztő és mulatságos történetekkel töltötte fel neked."

Az utóbbi idők egyik leglátványosabb borítója és a tördelés is fantasztikus. 


A könyvben harminc novella található, amik egytől egyig elgondolkodtatóak, frappánsak és nem utolsósorban ötletesek. Ez utóbbi nemcsak a beltartalomra értendő, hanem a külső megjelenésre is, hiszen ha kézbe vesszük ezt a novellás kötetet nem a hagyományos módon kell felütnünk az első oldalt, hanem 90 fokkal jobbra fordítsuk el, és máris élvezhetjük a Netperces novellákat. Dombóvári Istvánnak köszönhetően egy utópisztikus világba csöppenünk. Nem is olyan sokára valósággá is válhat egyik másik írása, de előre ne fessük a falra az ördögöt. Pár évtized múlva akár meg is halhatnak a Youtuberek, mert annyira belemerülnek abba amit csinálnak, hogy elfelejtenek enni és inni. Legjobban az tetszett, hogy az okoseszközök azért okosabbak az embereknél, mert azok haláluk után bennük születnek újjá. Hihetetlen!!!! A jövőben akár valósággá is válhatnak a szelfik közben alkalmazott filterek, és gyökeresen megváltoznak az emberek külsőleg. Pápá ráncok! A könyvben szereplő témák egytől egyik komolyak, a szerző stílusának köszönhetően némiképpen viccesek is. Egy egész kötet figurázza ki a modern életünket, nagyon ijesztő tud lenni, ha ez még sem az. Kitudja mikor érkezik el ez az életvitel? Elhittem az olvasottakat, és nem akarok ebben élni, mert szomorú világot vetít elénk. Amíg csak szórakoztatásból olvasom ezeket addig nagyon jó, de a valóság nem lehet ilyen 10-20 év múlva. Nem, nem és nem!!!!

A novellák egy este alatt elolvashatóak, mert ha felcsaptad a könyvet, akkor onnantól letehetetlen,  bárkinek könnyed szórakoztatást biztosít egy fárasztó nap után. Pont erre van most szükségünk az év végén! Voltak olyan részek, amiknél hangosan felnevettem, és elképzeltem Dombóvári István előadásában azokat.

Netperces novellák = Örkény egyperces novelláival? Van némi hasonlóság a kettő között, de nem hasonlítanám Dombóvárit Örkényhez, de egy pillanatra jó volt elképzelni milyen lenne. (Erre az összehasonlításra nincs is szükség.) Ötlet nagyon jó, hogy 2019-ben is szükség van az egypercesekre. Némelyik történetnek tanító és nevelő sugallata van, ami talán ebben a köntösben megmarad az emberekben és próbálnak például a globális felmelegedés vagy az emberek elszigetelődése ellen tenni. Összességében örülök, hogy a kezembe került ez a novellás kötet. Szegényebb lennék ha kimaradt volna az életemből a laptop könyv. Köszönöm Finy Petrának, hogy felhívta a figyelmemet Dombóvári István legújabb könyvére. Igazad lett, ha már belemerültem a "Netpercekbe" képtelenség letenni.

Megjelenés: 2019. október 7. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!