Finy Petra: Marlenka

Finy Petrát éveken keresztül bekategorizáltam gyermekkönyv írónak, és amikor a második felnőtteknek szóló regényét az Akkor is-t olvastam döbbentem rá, hogy ebben a kategóriában is maradandót tud alkotni. Ezzel az érzéssel a szívemben lapoztam fel a hamarosan megjelenő szépirodalmi művét a Marlenkát. Petra most sem okozott csalódást, sorról-sorra simultam bele az általa megálmodott világba. Köszönöm a szerzőnek és a kiadónak az előolvasási lehetőséget, egy örök emlék marad Marlenka története. A regény hivatalos megjelenése 2019. október 8-án lesz, az első nyilvános bemutatójára október 11-én kerül sor a Margó Irodalmi Fesztiválon, amit Budapesten rendeznek meg. 

Miről is szól a történet? 

„Marlenka imádja a nárciszt. Nem csak a virágot. Bár már három felnőtt gyereke van, vonzza magához a narcisztikus személyiségeket, és gyenge ahhoz, hogy ellenálljon nekik. De vajon miért viselkednek furcsán Marlenka felnőtt gyermekei? Miért tör az asszonyra rosszullét a Városmajor egyes pontjain? Az 1944 telén a városrészben történt tragikus események Marlenka családjának több nemzedékére kihatnak. A gyógyuláshoz pedig több nemzedéknyi idő szükséges. Finy Petra legújabb regénye identitástörténet: főhőseinek hosszú utat kell bejárniuk ahhoz, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában. Marlenkának és gyermekeinek meg kell dolgozniuk a boldogságért és a szerelemért, ám a harmónia még így is törékeny marad.” 
(forrás: moly.hu) 

Kisül belül gyönyörű.


Ahogy az Akkor is egy tanmese volt, úgy a legújabb regénye is ilyen jelleggel íródott fejlődésregény. Kevés író ír ma az emberi kapcsolatok széles skálájáról, amik meghatározzák a személyiségünket, amik formálnak napról napra bennünket, a Marlenka pont ilyen regény. Előre leszögezném, hogy nem egy könnyed esti olvasmány született meg, hanem sokkal inkább olyan események szemtanúi lehetünk, aminek minden mondatára alaposan oda kell figyelni, mert csak így válik kerek egésszé a legvégére Marlenka története. Az első fejezeteknél erősen gondolkodtam, hogy lehet fogok egy papírt és egy tollat és jegyzetelnem kellene, mert annyi impulzus ért, hogy voltak pillanatok amikor teljesen elvesztettem a fonalat. Erős mondanivalójának köszönhetően a lapokhoz szögezett Finy Petra ezzel a regényével is. Térben is és időben is egyaránt több szálon futnak az események, aminek köszönhetően megismerjük főhősünk múltját és vele együtt a jelenét. A karakterkészlet hiteles, valós hétköznapi emberek mindennapjait ismerhettünk meg. Cselekménye mozgalmas, és a kornak megfelelő, a szereret a kulcsa mindennek. A regényben szereplő személyek lelkifejlődése egytől egyik tökéletesen nyomon követhető. A szerző ismét görbetükröt tart a mai társadalomnak, aminek hatására talán valamilyen apró kis változás elindul az emberekben, nincs ma olyan ember a világon akiben ne lakozna gyűlölet, magány, irigység vagy rosszindulat, ezek az érzések mind megmérgezik a jelenünket és vele együtt a múltunkat is. Ez a regény ezt hivatott feltárni, és elgondolkodóba ejteni az olvasóját. A regény bizonyos jelenetei mély nyomot hagytak bennem, és lesokkoltak, ennek köszönhetően tartott közel két hétig az olvasása. Igényesen megfogalmazott szépirodalmi művet vétek is lenne bedarálni egy két nap alatt, az ilyen jellegű írásokat ízlelgetni, emészteni kell. 

Millió meg egy apró mozaik darabkákból áll össze a Marlenka. 


A gyönyörű borító alatt valós emberi sorsok lapulnak meg, amit erősen ajánlok mindenkinek aki fogékony a szépirodalom adta élményre. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

  1. Olvasás közben én egyszerűen nem tudtam hova tenni ezt a regényt, és ezért eleinte elkönyveltem rossznak. Csak a végén, amikor már kezdtek összeállni a dolgok, és megértettem, miről szól, akkor szűntek meg a negatív érzéseim vele szemben.
    Azóta láttam egy riportot az egyik tévéműsorban, amely egy arra irányuló kutatásról szólt, hogy a holokauszttúlélők leszármazottaira milyen hatással vannak ezek a traumák, főleg, ha elhallgatják őket előlük. Ez volt az a pont, amikor végérvényesen megkedveltem a Marlenkát - hiszen eleinte azt hittem, full kitaláció az egész, de a riport alapján mégiscsak lehet valami valóságalapja a történetnek, így pedig még jobb! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasás nagyon döcögősen ment. Aztán a végén beszéltem a könyvről Petrával és utána sokkal másabb szemmel is néztem is rá.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!