Tara Westover: A ​tanult lány || Mini-Könyvklub 13.

A tanult lány felejthetetlen emlékirat egy fiatal, iskolázatlan lányról, aki hátat fordítva különc családjának útnak indul, és küzdelmes útja során eljut egészen Cambridge-be, hogy doktori diplomát szerezzen.

Pár mondatban a történetről:

"Tara ​Westover tizenhét évesen tette be először a lábát iskolai osztályterembe. Előtte Idaho hegyei között, a társadalomtól szinte teljesen elzárkózva élt szüleivel, akik állandóan a világvégére készültek. Tara minden nyáron gyógynövényfőzeteket készített könnyen befolyásolható anyjával, aki a környék bábája és füvesasszonya volt, télen pedig az egyre furcsábban viselkedő apja mellett dolgozott egy roncstelepen. A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást. A hegyen túli világ elérhetetlennek tűnt Tara számára. Ám egyik fiútestvére annyit mesélt neki a főiskolai élményeiről, hogy a kíváncsi lány elhatározta, ő is kipróbálja ezt az újfajta életet. Önerőből tanulni kezdett, magát képezve tett sikeres felvételi vizsgát, és hatalmas tudásvágya eljuttatta őt még az óceánon túlra is." 
Forrás: moly

Fotó: @adrykacska - moly

Ez a könyv a lehető legjobb választás volt a Mini-Könyvklub 13. utolsó hónapjára. A jelenlegi forduló nem nyerte el a tetszésemet, de mindenért kárpótolt Tara története, ami lelkileg nagyon megterhelő volt, így kisebb dózisokban adagoltam magamnak a hónap során. A lánynak és a családjának borzalmasabbnál borzalmasabb mindennapokat és vele együtt járó élményeket kellett elviselnie a bigott vallásosság és a mentális problémák miatt. Az említetteket egy kis családi erőszakkal megfűszerezve megkapjuk Tara gyermekkorát és ettől a pillanattól kezdve válik még nyomasztóbbá A tanult lány története. Ez a regény érzelmileg gajra vágja az olvasót, mert hihetetlen hogy nem is olyan régen ez megtörtént az USA-ban, ami egy a mai napig virágzó nemzet államnak számít. Hihetetlen erőre volt szüksége a szerzőnek, hogy papírra tudja vetni élete történetét, ami meghatározta a jelenét. Tara Westover egy bámulatos nő, egy erős személyiség, egy az erejét és a képességeit is felülmúló fiatal lány. Olyan erő lakozik benne, amit képtelenség ép ésszel felfogni, mert lapról lapra a saját sebeit tépi fel és jelennek meg előtte is és az olvasók előtt is a borzalmas gyermekkor képei, ami mindent elvett tőle és a testvéreitől. A mai napig alig akarom elhinni, hogy amit olvastam az nem fikció volt, hanem igaz történet, ami az író első emlékeitől a könyv megszületéséig tart. A szerző egy gyötrelmes életből állt talpra, ami példaértékű lehet mindenki számára. Tara bebizonyította, hogy mindegy hogy honnan jövünk, hogy ha hiszünk önmagunkban akkor bármit képesek vagyunk elérni. 

Különleges és értékes karakterekkel találkozhatunk a regény során, az egyik oldalról ott van a bipoláris zavarral küzdő édesapa és Tara idősebb bátyja Shawn, mind a két férfin szemmel láthatóak a betegség jelei és erre a lány a tanulmányai során döbbent rá, és kezdte a helyére illeszteni a kirakós játék egyes darabkáit. A mániákus viselkedés a hangulatingadozás,  mind a mentális betegség számlájára írható. Tara édesanyja és az idősebbik nővére lojális a családhoz, és mindent a családfő kénye kedve szerint tesz, soha egy pillanatra sem kérdőjelezi meg annak döntését. Kívülről nézve ezt a családot valami hihetetlen, hogy senkinek nem nyílott ki a szeme a történtek után. Nem egy halálközeli élményt kellett átélniük, ami normál esetben átértékeli az eddigi életet, de itt nem ez történt. A tanult lány egy fejlődésregény, ami egy fiatal lány első szárnypróbálgatásától az apja árnyékából való kilépésen át a boldogabb felnőttkorig engedi nyomon követni a szerző életét.

A könyv különlegessége Tara!
Széles körben ajánlóm A tanult lány olvasását. 

Bármire képes vagy csak tanulj meg hinni magadban!


A Mini-könyvklub 13 tagjainak a véleménye IDE kattintva olvasható el.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!