Jodi Picoult: Szívverés

Jodi Picoult korunk egyik legvakmerőbb írója, aki a regényeiben vitaindító témákat boncolgat. A könyveinek az olvasása után órákon keresztül vitatkozhatnak az olvasók, hogy ki melyik oldalon áll a témában. A Szívverés eredetileg 1993-ban jelent meg, azóta nagyon sokat változott a világ és az emberek világnézete is formálódott. Vannak olyan dolgok, amik ma már természetesebbek, mint a '90-es évek elején, de van ami soha nem változik. Jodi Picoult ebben a regényében a morális pánik témakörét járta körbe, szereplőit különböző  krízishelyzetekben ismerhetjük meg, amiket az élet görgetett eléjük. A Szívverés központi témája a nők alávetettsége, az anyák kiszolgáltatottsága a modern társadalmak egyik feloldatlan feszültségforrása. Ez a regény egy tanulságos mai tanmese a szeretetről és a szabadságvágyról. Az olvasás során nagyon sokszor felmerült bennem az a kérdés, hogy miért olyan lenézőek az emberek azokkal a nőkkel szemben, akik a pánik hevében ott hagyják a családjukat? Őszintén nézzünk már magunkba és döntsük el, hogy ha ezt egy férfi teszi meg akkor miért csak legyintünk egyet, és folytatjuk tovább az életünket? Szerintem a családi idill felbontása egyik félnek sem megengedett, főleg ha már egy gyerekkel is megáldotta őket az ég. Mindegy, hogy melyik évet írjuk, az én szememben elítélendő az a fél, aki kiszáll a családi körforgásból. 

A témája miatt nagyon nehéz volt olvasni. 

Fülszöveg: 

"Mit ​kell egy nőnek magától értetődően feláldoznia gyermekeiért, családjáért? Mi az, amit még szülőként sem adhat fel? Megilleti a nőt az emberi méltóság joga akkor is, ha a méltóság fenntartásának a hűtlenség az ára? Mi tehet egy anya, ha csak két rossz lehetőség közül választhat? Paige O'Toole-nak csak homályos emlékei vannak az édesanyjáról, aki akkor hagyta el őt, amikor Paige ötéves volt. Most, amikor művészi álmaiért és orvos szerelméért Chicagóba költözik, elhagyja apját, ám házasságkötése után anyjáról még halványan élő emlékei kétséget ébresztenek benne, hogy ő maga alkalmas lesz-e az anyaságra. Rájön, hogy ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel vállalhasson gyermeket, előbb fel kell kutatnia az édesanyját, és meg kell értenie, miért hagyta el őt."
(forrás: moly.hu)


Ahogy a regény fülszövegében is olvashattuk, a könyv egy anyáról szól, aki a szülést követően nem tudott megbékélni az új helyzetével, hogy az álmait és a vágyait egy időre a háttérbe szorítsa. Sok fiatal anyuka magára ismerhet a történet egyes képkockáiban. A Szívverés alaptémája az, hogy egy anya elhagyja a gyermekét a múltban, ami megismétlődik a jelenben is. A borzalmas téma mellé még egy tabunak számító kérdéskör is társult, ami az abortusz. Két ekkora témát gyúrt egybe az írónő, és mi olvasók meg szóhoz sem jutunk. 2019-ben már sokkal több segítséget kapnak a kismamák, mint korábban, így a nehéz időszakot is talán könnyebb átvészelni. Ez a probléma napvilágot látott, és talán empatikusabbak a férfiak is a társukkal szemben. A regényben a váltott idősíkok tetszettek a legjobban, ahogy a jelennel párhuzamosan megismerhettük Paige múltját. Gyönyörű történet kerekedett abból ahogy Paige a családját is hátrahagyva önmagát kereste, majd foggal körömmel küzdött azért, hogy visszakapja a férjét és kisfiát. Jodi Picoult összes könyve egy mindent elsöprő érzelmi hullámvasút. A történet zseniális, és egyben borzalmas is, de bepillantatás enged az emberi sorsok alakulásába. Minden könyvére jellemző, hogy feszült drámai pillanatoknak lehetünk a szemtanúi. Jodi Picoult regényei valahol a szakirodalom és a szépirodalom határán mozognak. Az alaptörténetek miatt jellemző az írónőre, hogy nehezen olvashatóak a könyvei. 

Széles körben ajánlom a szerző könyveinek az olvasását.
Igazi gyöngyszem. 

A Szívverés borító változatai.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!