Érettségi tantárgy lesz a hantázás? || Csapody Kinga (szerk.): Hazudós

Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról

2019. áprilisában jelent meg a Hazudós című antológia a Menő Könyvek gondozásában, melyben tizenhárom szerző, tizenhárom remek írása olvasható arról, hogy milyen, amikor füllentünk, ferdítünk vagy éppen hazudunk. Novellák, amelyek segítenek megérteni ki, miért nem mond igazat, vagy módosítja a valóságot, és azt is, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Akik a gyerekkori hantákat, kamaszkori lódításokat és a vaskos felnőtt átveréseket megfogalmazták:
  • Bencze Blanka 
  • Dragomán György 
  • Erdős Zsuzsanna 
  • Háy János 
  • Horányi Hanna Zelma 
  • Jászberényi Sándor 
  • Kalapos Éva Veronika 
  • Karafiáth Orsolya 
  • Király Anikó 
  • Mészöly Ágnes 
  • Nyáry Luca 
  • Szabó T. Anna 
  • Tóth Krisztina
Kiváló olvasmány nem csak kamaszoknak. A kötetet a XXVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be. A történetek arra keresik a válaszokat, hogy ki miért füllent vagy hazudik, illetve a lehetséges következményekre is rávilágítanak. Tizenhárom különböző személyiségű író története szöges ellentétben állnak egymással, de mégis egy egységet alkotnak. 

Megjelenés dátuma: 2019. április 11. 


Nem tudok kedvencet választani a könyvben szereplő történetek közül, mindegyik valamilyen szempontból különleges. Azok a novellák amik a könyv legelején kaptak helyet mind a gyermekkorral kapcsolatos füllentéseket tárják az olvasók elé. El sem hiszem, hogy létezik olyan felnőtt ma, aki gyerekként nem próbálta volna lóvá tenni a szüleit, hogy elérje a célját. A füllentés velünk járó tevékenység, és ahogy telnek az évek kezdjük mérlegelni ennek a jó és a rossz vonatkoztatásait. Nem kell ezt szépíteni, hiszen mindenki hazudik csak az a különbség, hogy ki mennyit. Az önös érdekeink minden esetben a hazugság útjára viszik az embereket.  

Bencze Blanka novellája egy utópisztikus jövőt tár elénk, ahol már nem Ady Endre és Berzsenyi Dániel lesz az iskolai tananyag, hanem a cél a tökéletes hazugság elsajátítása, hogy felnőttként a diákok jól tudják eladni magukat, mert minden csak ezen fog múlni. Elnézve a világunkat még reálisnak is látom Blanka történetét, és kitudja lehet majd egyszer tanagyag lesz a megtévesztés. 

"Mennyit harcoltunk azért, hogy az iskola ne haszontalan témákkal foglalkozzon. Az én időmben még szó sem lehetett ilyesmiről. Arany János? József Attila? Őszintén, mit adhatnak maguknak ebben az évezredben? Versidézeteket, ömlengések a naplementéről, meg a szerelemről, nem nemzeti öntudatról?" (25. oldal)

Minden apró hazugság már a fogantatásunk pillanatában belénk vésődik. Dragomán György és Erdős Zsuzsanna is a gyermekáldás kapcsán felmerülő füllentésekből kanyarított egy-egy novellát. A legmegrázóbb történet Katáé volt, aki már a szülőágyon feküdt és perceken belül kezében tarthatja a kisbabáját, de neki teljesen máshol járnak a gondolatai, pontosabban a saját gyermekkorába repült vissza a zsarnok anyja mellé, aki semmit sem engedett meg neki, és így az egész élete egy merő hazugságra épült. Teljesen olyan érzésem támadt ennél a történetnél, mintha Katának két élete lett volna, egy amit élnie kellett az édesanyja miatt és egy másik ami valójában ő volt, és a kettőt a megtévesztés hídja kötötte össze, így oda-vissza járhatóvá vált Kata világa. Természetes ilyen háttér után, hogy ő nem ezt az életet szánja a gyermekének. Az őszinteség lenne a legfontosabb egy család életében, és ha már az nincs meg, akkor az a család egyszer csak széthullik.

Karafiáth Orsolya novellája talán az egyik legtragikusabb tini történetek egyikének mondható. Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismer olyan lányt a környezetében, aki a külsejével és a viselkedésével tartja távol magától a társait. Az ilyen tinik a legmagányosabbak, és a legtöbb problémával küzdök, nekik nincs olyan családjuk, barátaik, akiknek nyíltan, őszintén elmondhatják a bánatukat. Ennek a novellának az olvasását nehezen bírtam ki könnyek nélkül. A kamaszokkal nehéz bánni, nem könnyű őket megérteni, de higgyétek el, hogy meglehet találni velük a közös hangot, és onnantól a bizalmukba fogadnak bennünket. Ebben a novellában is ez történik, ideális tanmesének, amit minden felnőttel elolvastatnék és visszakérdezném az üzenetét. 

Nyáry Luca novellájában valahol magamra ismertem, minden gyermek füllent annak érdekében, hogy kiszínezzen egy olyan eseményt aminek ő maga a kulcsszereplője. Azért füllentünk ebben a korban, hogy több barátunk legyen, hogy mi magunk kerüljünk a figyelem középpontjába. Aztán egyszer csak rá kell jönni arra, hogy ez nem mehet így tovább és az őszinteség útjára kell lépni. Luca története volt talán az egyik legbájosabb. 

A Hazudós novelláskötet izgalmas, őszinte és nem utolsósorban tanulságos is. Mindegyik történet építi az olvasó személyiségét, és hozzánk ad egy fajta pluszt, amit a későbbi életünk során hasznosítani tudunk. Az írások színvonala egytől egyig megüti a kötet mércéjét, és tizenhárom remek írást tár elénk a Menő Könyvek Kiadó gárdája. Széles körben ajánlom a kötet olvasását. 



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!