Michelle Obama: Így ​lettem || #12honap12konyv

 A "Nincs időm olvasni" kihívás március havi közös olvasmánya volt Michelle Obama önéletrajzi könyve. A hónap témájának ez a történet tökéletesen megfelelt, hiszen olyan könyvek olvasására buzdította Szabados Ágnes az embereket, amik inspirálnak. Nem tudom, hogy ki mit tudott Barack Obama feleségéről, de én semmit, így nagyon örültem ennek a könyvnek, amit bevallok nem volt könnyű olvasni, mert bizonyos életszakaszokat részletgazdagon írt le Michelle Obama, de ez mellett is négy hónapja vezeti a sikerlistákat. Felmerül a kérdés az emberben, hogy akkor ennyire motiváló könyvről van szó, vagy csak egy újabb felkapott volt elnökfeleség szólalt meg ilyen formában? Mindenesetre kíváncsi lettem, és beszereztem a saját példányomat, amit nem bántam meg, mert egy példaértékű élettörténetet olvashattam. 

NIOK havi könyve

Ki is Michelle Obama? Ő egy amerikai ügyvéd, aki Barack Obama volt amerikai elnök felesége, így az Egyesült Államok negyvennegyedik és egyben az első afroamerikai first ladyje volt 2009 és 2017 között. Chicago déli részén született, az apja egy víztisztító vállalat munkatársa volt, az édesanyja pedig háztartásbeli. Tanulmányait a Princeton Egyetemen folytatta, ahol szociológiát és afrikai-amerikai tanulmányokat folytatott. A diplomája megszerzése után a Harvard jogi karára iratkozott be, ahol 1988-ban jogászként végzett. Már itt látszik, hogy kitartásának köszönhetően nagyon sokra vitte az életben. A tanulmányai befejezése után hazaköltözött Chicagóba, és egy helyi ügyvédi irodában kezdett el dolgozni, mint gyakornok munkatárs. 1989-ben ennél a cégnél ismerkedett meg Barack Obamával, aki abban az évben nyári gyakornokként dolgozott ott. 1996-ban a Chicagói Egyetem egyik közösségszervezési területen dogozott, majd két évvel később megszületett első lánya Malia Obama, 2001-ben pedig a második gyermekének adott életet, aki a Natasha Obama nevet kapta. Szakmailag és emberileg is egy nagyon sikeres asszony vált belőle, aki a karrierjét is feláldozta a családjáért és a férjéért. Teljes mellszélességgel állt Barack Obama mellé az elnökválasztási kampányban, akit 2008. novemberében megválasztották a 44. elnöknek. First ladyként számos társadalmi ügy arca lett, ilyen volt például az egészséges táplálkozás és a katonai veteránok családjainak a támogatása. 

Michelle Obama nagyon mélyről került nagyon magasra, és mind ezt saját magának köszönhette, a kitárásának, a szorgalmának és a jó szívének. Szegény körülmények között nőtt fel, és bebizonyította, hogy a származás nem minden, igen is lehet belőle valaki. Már két éve nem az Amerikai Egyesült Államok első asszonya, de a mai napig örömmel gondolnak rá az emberek, Amerika szerte szereték őt. Világszerte ikonikus alakká vált, az ő nevéhez köthetők a Fehér Házban lezajló változások is, amikről könyvében részletesen beszámol. Önéletrajzi regényében bepillantást enged mindenki számára a legféltebb gondolataiba, félelmeibe, és vallomásaiba. A legszerethetőbb része a könyvnek, amikor beavat bennünket élete egyik legnehezebb időszakába, amikor meg kellett találnia az egyensúlyt a számára két legfontosabb terület között. Anyaként és karrierista nőként is helyt állt, majd az elnökválasztás után megismerhettük az életét a Fehér Házban is. A legérdekesebb része a könyvnek az elnökségi időszak alatt zajlott, soha nem gondoltam volna hogy ennyi szabály és előírás vonatkozik a Fehér Ház lakóira. Egy egyszerű teraszon való kávézás is mekkora bonyodalmat tud okozni. 

A könyv összességében végig fenntartotta a figyelmemet, de bizonyos részek túl részletesre sikerültek, és ezáltal úgy érzetem, mintha megállt volna az idő a '90-es években. Majd az iskolás éveket követően felpörögtek az események, és onnantól csak kapkodtam a fejem jobbra és balra, ahogy az oldalak követték egymást az olvasás során. A régi amerikai élet megismerése egyfajta korképként is funkciónál, mi itt Magyarországon vajmi keveset tudunk a tengerentúli népek életéről és múltjáról. Ez a könyv ezt a hiányosságot is pótolja, az mellett, hogy egy olyan nőről szól, akire érdemes felnézni, és fejet hajtani előtte. A könyv egészét átjárja a kedvesség, a korrajz mellett az éppen aktuális politikát is megismerhettük, mellette az elnök feleség mikéntjét is. Az Így lettem egy erős, bátor nő önéletrajzi regénye, aki a nyíltságával és az őszinteségével motiválja nőtársait. Mindenkiből lehet valaki, csak hinni kell benne! Michelle Obama történetét kortól függetlenül elsősorban a hölgy olvasóknak ajánlom. Hihetetlen mennyiségű energiával töltött fel az olvasás során. Ez a könyv egy nő, egy anya, egy egyszerű ember könyve. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Beleolvasnál a könyvbe? 

Akkor azt ITT megteheted.

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljd be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!